Mennyire káros egy 2-3 éves gyereknek, ha édesítőszeres üdítőt iszik?
A napi fél liternyi üdítő cukros vagy édesítőszeres, semmiképpen sem tesz jót neki.
Nincsenek hosszú távú kutatások az édesítőszerek gyerekekre gyakorolt hatásáról. A természetes édesítőszerek (mint pl xilit, stevia) talán kevésbé károsak, mint mondjuk egy ciklamát-jellegű édesítőszer (ami elvileg felnőtteknek sem az igazi).
Személy szerint én inkább amúgy valamilyen természetes édesítőszeres dolgot adnék a gyereknek, mint cukrosat, főleg napi fél liter mennyiségben, mert ha ennyi cukros üdítőt iszik, akkor tuti tönkremennek a fogai és cukorbeteg is lesz simán, de ez ugye csak én vagyok. Egyéni szülői kompetencia felmérni, hogy számodra mi a nagyobb veszélyfaktor és mi fér bele inkább a saját értékeidbe.
Ekkora gyereknek semmiféle édes italt nem kellene innia, sem a cukor, sem az édesítöszer nem tesz jót.
Adj neki vizet, vagy teát - természetesen édeesítés nélkül, amennyit csak akar, emellett naponta egyszer egy pohár természetes gyümölcslét, akár tisztán, vagy higítva.
Minden más veszélyes lehet, emellett teljesen fölösleges rászoktatni a gyereket az édes ízekre.
Nem olyan régen lett egyértelmű, hogy tök mindegy hogy cukor vagy édesítőszer, cukorbetegség kialakulása szempontjából nem előnyösebb utóbbi sem. Ami nem meglepő, tekintve hogy az édes íz önmagában inzulinfokozó. Tehát egy szomorú út van a hozzám is hasonló zabagépek számára, mégpedig leszokni az édes ízről akármilyen formában. Nálam pl már csak cukor van, édesítőszer évek óta nincs, és megtanultam kevés vagy nulla cukorral is ellenni. Meg lehet szokni.
Felesleges bármiféle édes üdítőből fél liter. Nem vagyok hülye, szerintem megihat egy gyerek egy kis pohár gyümölcslevet vagy cukros vagy akár édesítőszeres üdítőt, alkalmanként többet is, de fél liter naponta az egy picinek közel a folyadék bevitele fele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!