Meddig kell bevezetni az ételeket?
2 éves a kisfiam, kezdi a bölcsit szeptembertől és még sokmindent nem evett. (Nem evett hozzaadott cukrot tartalmazó ételeket, tartósítószert tartalmazó ételeket pl.: péksüteményeket, kekszeket, felvágottakat. Ezen kívül nem ivott ivólevet, szörpöt, nem evett konzerves ételt, stb.)
Én ebbe bele sem gondoltam, hogy ott miket eszik majd, amíg fel nem világosítottak, hogy fenn van a bölcsőde honlapján mindig a havi menü.
Elolvastam és van sok olyan dolog ami neki új. Szülői még sokára lesz így megkérdezni csak más anyukákat tudtam. Szerintük ezzel ott nem fognak törődni, ha ilyen igényeink vannak akkor vigyem magán bölcsibe. (sajnos ezt anyagilag nem tehetem meg)
Szerintetek most addig gyorsan kezdjem el neki bevezetni ezeket? Pl kakaó, tavaszi felvágott, brios, vaj.. ezeket sosem evett még.
Olyan kellemetlenül érzem magam, mintha valamit elrontottam volna pedig semmi extrát nem csináltunk, csupán csak főzök (sütök) minden nap és így nem kellett eddig ilyesmikben gondolkodnunk.
Másik része a problémának, hogy a kisfiam feltehetően érzékeny a tejre de még semmiféle papírunk nincs erről, és erre azt mondták, csak akkor kap diétás ételt ha van róla szakvélemény. Ez valóban így van?
Teljesen jó hogy így tudtál főzni, irigyellek érte. A hozzáadott cukrot mi 1 éves kora után kicsivel vezettük be, azóta eszik ilyeneket is, így a tartósítószerek is pipa. Üveges bebikaját vettem vagy kétszer,de ment is a kukába, nem ette meg. A fűszerkeverékes, ízfokozos rettenetet akkor kapott mikor 1,5 évesen vettem egy menüt kifőzdében. Megette, nem lett baja, azóta nagyritkan eszik ilyet ha máshol eszünk és nem tudjuk kikerülni.
Nem rontottál el semmit, nagyon ügyes vagy! Kezd el bevezetni nyugodtan a bölcsődei menün talált dolgokat, vagy csak rendelj egy kifôzdei menüt. Nem kell apránként mint a babáknak, nyugodtan mehet neki.
A tejérzekenyseg viszont necces, ezt dokival beszéld meg vagy vidd el magánba kivizsgálásra. Olyanról már hallottam hogy gyanú esetén megengedték az oviban hogy anyuka aznapra vigyen be általa főzött kaját, hasonlót mint az aznapi ebéd.
A tejmentes diétához kezd el intézni a dolgokat, hogy legyen és ha már ott jársz azért azt is megkérdezheted, hogy mivel alapból nem kis súlyú így erre nem kaphat e papírt, hogy ne kapjon cukrozott vackokat.
A magánról annyit van ahol kifizettetik az extra ételt és a gyerekkel etetik amivel a többit, kollégám mondta ott dolgozott.
Azért a 18 kg az nagyon sok,101 cmhez.
A fiam 103 cm hez volt 13kg és ő sem volt kis darab.
Engem most lehet, megköveznek itt, de én nem vezettem ezeket be külön. A bölcsiben találkozott velük először. Nem mondom, hogy repestem a boldogságtól a bölcsis menüt látva eleinte, amikor tízóraira jött a tejszelet meg a reggeli kakaós csiga meg a karamellás tej meg a hasonlók, ilyeneket nem evett előtte soha és megmondom őszintén, itthon sem adok. Technikailag minden összetevővel már találkozott, mire bölcsibe ment (karácsonykor kapott mézeskalácsot meg ilyen-olyan sütiket, az volt a cukor bevezetése kb), nem allergiás semmire sem, szóval ebből a szempontból nem kellett féltenem. Én inkább elvből igyekszem kerülni ezeket a dolgokat, vallom, hogy az egészséges és tudatos táplálkozást itthon, már a kezdetektől lehet belenevelni a gyerekbe, szóval itthon továbbra sem elérhetőek az ilyen cukros-tartósítószeres dolgok (többek között, mert mi sem eszünk ilyesmit, szóval nem egy nagy energiabefektetés), viszont így, hogy a bölcsiben rendszeres része a menünek, így nem kapok agyérgörcsöt, ha nyaraláskor vagy családi ünnepnapokon kap valami hasonlót.
De, röviden összefoglalva: szerintem az ilyesmit nem kell külön bevezetni, majd megkóstolja a bölcsiben.
A nyaralosnak írnám, hogy voltunk már nyaralni, persze. Egy főtt burgonya, sült hús vagy hal, vagy egy rizs + rántott zöldség vagy egy főzelék nem olyan nagy dolog, van az étlapon. Csak mondom, számos bébiételben sincs tartósítószer vagy hozzáadott cukor.
Reggelire ehet simán margarint, zsemlét paradicsomot, szóval én nem tudom ti milyen helyen nyaraltatok de ezek szerint nem ott ahol mi.
Szerintem a készételre nem értelmezhető a bevezetés fogalma, csak az alapanyagokra, hiszen az ételérzékenység sem készételhez, hanem az összetevőjéhez köthető. Tehát ha már találkozott gluténnel, élesztővel, tojással stb., csak még fahéjjal nem, akkor az egy cukormentes cuccal is bevezethető. Intézménye válogatha, hol mennyire megértők, de az biztos, hogy nem leszel egyedül a problémáddal, mert sok a speciális táplálkozási igényű kisgyermek. Egy vaskalapos intézménynél ezért sokat számít a szülői összefogás. A gyermeked csak nyert azzal, hogy eddig így tápláltad, attól függetlenül, hogy a védőnőtök/orvosotok se a legélesebb kés a fiókban, a mi orvosunk mindig a mi alkatunkra hivatkozik, hogy az alapján teljesen rendben van a gyerek akkor is, ha nem ez az átlagos.
(Nem bírom nem lereagálni a hozzászólásokat, de ez valami járvány, hogy a felszólító módú KEZDD helyett a harmadik személyre vonatkozó (ő) kezd-et használja mindenki? Mérnöki szemeim is keresztbeállnak tőle.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!