Létezik "baba menü" valamelyik ételfutárnál 2-3 éves részére?
De mi a baj a fűszerekkel? Átlag ételhez kb oreganot meg bazsalikomot használnak, petrezselymet, kakukkfüvet, zsályát stb.
Mind nő itt a kertben, ezek növények... ha beleteszem az ételbe a kertből,.akkor hiperbiomami vagyok...
Szerintem túlaggódod. Válassz olyan ételt, amiben nincs pl pirospaprika (nem mintha az ártana). A petrezselymes krumpliba milyen ízfokozót tesznek?
Vagy keresgélj fitnesz ételszolgáltatóknál, ott nem lesz túlsózva. Valóban a sóhoz való hozzászokás lehet káros, de nem az egyszer-egyszer rendelt natúr csirke rizzsel fenyeget ezzel.
Jajjj
Nagyon megterhelő egy 3 éves adagját megfőzni, 0g sóval, mert lehet ezen siklik ki az élete...
Nálam előfordul, hogy rendelek alkalomadtán, s akkor jelzem, hogy totyogónak lesz. Ha a burgonyapuret 0 sóval szeretném kérni, akkor natúran kérem, majd itthon megsózom neki.
Sok helyen rugalmasak ilyen téren. Sőt, éttermekben vannak gyerek menük is, azokat natúrabban keszitik.
De ha mégsem azt kapod ami az igényeidnek megfelelő, akkor próbálkozol majd a következő étteremmel. :)
Tobbi válaszolónak üzenem:
A mi totyogónk csakis a natúr izéket szereti. Ha túl fűszerezem a bolognait, vagy a húslevest, vagy a lecsót stb... Akkor képes egész nap nem enni.
Szóval mindenki ismeri saját gyermekét, nem kell lehordani a másikat, csak mert másképp csinálja mint nálatok szokás.
#14 voltam
U.i.: nálunk a csokit sem eszi meg, mert tul édes:)
Köszönöm a tippeket. Kiragadott példa volt a só, de több helyen szinte mindenbe beletesznek valamilyen fűszerkeveréket. Pl. ilyet láttam, hogy a csirkecombra ezt a kétfélét teszik:
Kotányi grill fűszer (jódozott só, paprika, kömény, fokhagyma, cayenne bors), Kotányi steak fűszer (só, bors, vöröshagyma, paprika, fokhagynma, cayenne bors, oregánó, kurkuma, mustármag, koriander, bazsalikom, rozmaring, görögszéna, gyömbér, római kömény, borsórost, kukoricakeményítő)
Persze lehet, hogy túlaggódom, mint ahogy valaki említette.
Fitnesz menüket is néztem, ott ami a szememet szúrja, hogy mindenbe édesítőszert tesznek.
Kérdező, meg is van az eredménye a só és fűszermentes étkezésnek, lásd #15.
A gyerek majd nem fog enni gyakorlatilag sehol (ovi, suli, étterem, barátok), csak azt amit az anyja főz minden mentesen.
Látom, eddig egyetlen ember akadt, aki megértette az aggodalmad. A többség valószínűleg azért akad fenn ennyire a só ésszerű bevitelén, mert Magyarországon az a szokás, hogy sót sóval.
A másik, hogy sokan nem akarják érteni, hogy te nem étteremből szeretnél “friss” ételt rendelni, hanem ételszállítótól előre porciózott, anyagilag gazdaságosabb ételeket keresel.
Harmadik, hogy idézőjelbe tetted a baba menüt, tehát tudod, hogy hivatalosan már nem baba a gyereked.
A kérdésre válaszolva, például Béres Alexandránál van gyerekmenü, de sajnos nem tartalmaz kevesebb sót szerintem. Régebben pont az tetszett a sima ételeikben is, hogy nem volt túlsózva, és olyan alapanyagokat használtak, amiket én is, de sajnos azóta sokat romlott a színvonal - de ez sok helyről elmondható. :(
Ettől függetlenül arra biztatlak, hogy próbálj ki néhány szolgáltatót, mert úgyis mindenkinek más jön be, de szerintem nem muszáj gyerekmenüre korlátoznod a keresést. Egyrészt jó tippet adtak, hogy kereshetsz só-mentes/só-csökkentett menüket, másrészt vannak teljesen gyerekbarát ételek a “sima” kínálatban is. Főzelékek, levesek mindenhol vannak.
Béres Alexandránál maradva olyan ételeket szoktam a gyerekeknek is rendelni, mint például édesburgonyás pulyka brassói, rakott zöldség, zöldséges fasírt. Sajnos ők nem tüntetik fel az összetevőket a honlapjukon, de “tiszta” alapanyagokkal dolgoznak, és ugyan édesítőszert használnak, de ez főleg az édes ételeikben van jelen, tehát elkerülheted, ha szeretnéd. Hogyha gondolod, szívesen írok pár példa összetételt.
Én magam visszafogottabban sózom a felnőttek ételét is, de amióta a gyerekek ugyanazt eszik, mint mi, még ebből is visszavettem kicsit. Miért kellene évekig elveink ellen csinálni valamit (mely elvek tudományosan megalapozottak), amíg nem muszáj, csak azért, mert majd idővel muszáj lesz?
Ami a fűszerkeverékeket illeti, felnőttek esetében is csak kb. két félét használok olyanból, ami ízfokozót - leginkább nátrium-glutamátot - tartalmaz, mert ahol lehet, miért ne kerülném? Amiket felsoroltál, azt viszont csak a cayenne bors miatt kerülném, mert ezek még felnőttnek is csípősek, a gyerekek pedig többnyire nem szeretik a csípős ételeket. Hogyha “muszáj” (lenne) ilyen jellegű fűszerkeveréket használnom gyereknek, amiben só van, akkor csak keveset tennék belőle, de igazából párszor ettek csak ilyet, mert én minden szükséges fűszert külön megveszek (római kömény, koriander, zöldfűszerek, stb.), és egy jó chilis bab vagy lasagne esetén nem bánok csínján a fűszerekkel, mert fontos, hogy ezekkel is ismerkedjenek, ne csak a fő alapanyagokkal.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Az én anyám normálisan főzött, a családból mindenki normálisan eszik. Én meg nagyon durván nem szeretem a sót, mindenből kiérzem az ízét. A többi fűszerrel nincs bajom, sőt.
Mondjuk amióta dohányzom, azóta sokkal jobban elviselem a sót is, de gyerekként, kamaszként volt, hogy két falat után otthagytam azt az ételt is, amit más még simán utánsózott volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!