Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Az idősebb generációk tényleg...

Az idősebb generációk tényleg ennyire extrém korán elkezdték a "rendes" ételekkel etetést?

Figyelt kérdés

2 hónaposommal voltunk anyukáméknál vendégségben, és mikor lejött az ideje elvonultam az egyik szobába szoptatni. Erre mondta az egyik idősebb rokon, hogy amikor az ő babája ugyanekkora volt már ugyanazt ette amit ők... Most túlzott, vagy ez tényleg jellemző volt? Nem lett ettől baja a gyereknek??? A kisbabák pár hónaposan még az anyatejet is nehezen emésztik, nem tesz baromi rosszat pörkölttel etetni? Tudom, ebből is felnőttek a gyerekek, semmi bajuk, stb, de nekem ez akkor is erős, és nehezen is hiszem el.

De anyósom is mondott egy furát, azt mondta a férjem és a testvére lusták voltak szopni, 2 hónapos koruk után nem szoptak tovább. Ez nekem fura, szerintem ha egy babának az elsődleges élelemforrás a szopás, akkor azt nem hagyja csak úgy abba, nem akar ő éhenhalni... vagy rosszul gondolom, és tényleg van olyan, hogy egy baba "nem akar szopni tovább"?

2019. aug. 13. 12:03
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
57%
Régen ugye időre szoptattak, 3, majd 4 óránként, persze, hogy elment a tej hamar. Feles tejet adtak cumisüvegből (biztos akkor is volt már cumizavar, csak nem volt nevén nevezve.)Nekem mamám mesélte, hogy nagybátyám 3 hónaposan ette a füstölt bableves levét kenyérrel, és semmi baja nem lett (szerinte). Most 60 éves, mindenre allergiás, vaságyastól nincs 60 kiló, egy csomó ételt nem ehet, simán el tudom képzelni, hogy a korai HT-tól. És ezek után mondta, mikor az én kisfiam volt 3 hónapos, hogy éjszakára adjak neki főzeléket, biztos azért ébred sokszor, mert éhes.
2019. aug. 13. 12:08
 2/15 anonim ***** válasza:
63%

Igen, a mi generációnk ilyen...

Én pl "szupermen"hez mentem hozzá.

Anyósom szerint 1 évesen beszélt és 1,5 évesen szobatiszta volt (éjjel-nappal) a férjem. No meg mindent előbb és jobban csinált, mint a fiunk.

EZ már csak ilyen. Az idő megszépíti.

Nem is foglalkoztak annyit a baba fejlődésével, mint mi. Se babanapló, se semmi megörökített "fontos lépések".

Szerinted több évtized után hónapra pontosan emlékeznek ilyen "jelentéktelen" dologra, hogy mikor mit evett? Nem volt WHO ajánlás, meg ilyenek, amit "be kell tartani". Szerinted mihez viszonyítottak, hogy mikor mit adnak?

Az biztos, hogy nem paráztak rá ennyire a gyereknevelésre, mint mi. Aztán hogy ez vagy az a rosszabb, azt ki ki döntse el maga.

2019. aug. 13. 12:22
 3/15 A kérdező kommentje:

Hát igen. Igazatok van.

Ha tényleg így csinálták én nem akarom közben őket "bántani", hiszen az ő rendelkezésükre álló információkból ezt tartották helyesnek akkor... Ez van. Csak számomra baromi fura.

De az is lehet, amit írsz második, hogy nem emlékeznek..

(azt már kevésbé tolerálom, hogy amikor én megmagyarázom hogy ma "más a módi", és én így szeretném csinálni, valaki akkor is nyomja, hogy teáztatni kell meg etetni kell, stb... )

2019. aug. 13. 12:27
 4/15 anonim ***** válasza:
14%

Pontosan, az ido megszepit es lerovidit mindent! :)

En mar meg se hallom, csak meghallgatom, tanacsbol meg koszonom, nem kerek.

Persze, h 1000fele bajt okozhat a korai hozzataplalas es persze nem mindenkinel egyforma mertekben jon ki!

Te csinald ugy, ahogy nektek jo, ha valamiben nem vagy biztos inkabb who vagy mas szervezet anyagai kozt megtalalod a valaszt! (Vedono, gyerekorvos neha tud furat mondani. Pl a mi vedononk is 4honaptol ajanlja a ht-t.)

2019. aug. 13. 12:29
 5/15 anonim ***** válasza:
70%
Sajnos igen, én is azt hallgatom anyukámtól,hogy lusta voltam enni, folyt a számba a tej de lusta voltam nyelni.... később kiderült,hogy erőltette a 3 óránkénti etetést ha éhes voltam ha nem. És büszkén meséli,hogy kecsketejen nőttem fel,és semmi bajom nem lett.... hát jah...semmi féle bajom...fiatal felnőtt koromra már mindenféle gyomorproblémáim (is) voltak. Mikor az első kisfiamat szültem, pici volt nagyon de próbált meggyőzni,hogy adjak neki tejbedarát majd az eltelíti. És nem rosszindulatból csinálták/mondták,ők ebbe nőttek fel,azt hitték ez így teljesen jó.
2019. aug. 13. 12:34
 6/15 anonim ***** válasza:
23%

Nem az idő szépíti meg... nézzetek meg egy nyolcvana években készült gyermekgondozási köynvet.

Én 97-ben szültem, még akkor is 4 hetesen gyümölcslé, 6 hetesen gyümölcspép, 3 hósan főzelék.

Sokkal több most a nyüzüge gyerk, mint a mi időnkben volt, és jóval kevesebb táplálékallergia van 40 felett, mint 20 alatt...

2019. aug. 13. 12:41
 7/15 anonim ***** válasza:
78%
Nem pörköltet adtak. Én beáztatott háztartási kekszet kaptam, de allergiás voltam az anyatejre, vagyis feltehetően az abban lévő laktózra. Tápszerek nem voltak ilyen minőségben, mint most. Szerintem mostanában van sok élelmiszer allergia, az én korosztályomban alig ismerek, de nem gondolom, hogy a ht-tól függ. Én 5 hónaposan kezdtem hozzátáplálni, egy 2 hónaposnak szerintem régen is maximum feles tejet mertek adni. 38/n.
2019. aug. 13. 13:20
 8/15 anonim ***** válasza:
92%

Nem feltétlen, vagyis attól függ, milyen korosztály...

Én 89-ben születtem, 6 hónapig csak anyatejet kaptam és utána jött a hozzátáplálás. Első ételként reszelt alma. Anyukám szerint ez volt a protokoll és ő kezdő anyukaként betartott mindent. De nálam nem volt az, hogy nem akartam tovább szopni.

2019. aug. 13. 13:31
 9/15 anonim ***** válasza:
83%
6# Szerintem nincs több nyüzüge, sokkal inkább több elhízott gyerek sajnos. Másrészt nem lehet összehasonlítani, mivel régen nem volt ennyi vegyszer, gyomirtó és tartósítószer. De egyébként meg lehet nézni, hogy a mai felnőttek és idősebbek mennyire egészségesek. Egyébként nem vennék rá mérget, hogy régen nem voltak allergiásak. Csupán nem nevezték nevén a dolgokat. Maximum fostak a tejtől. Már elnézést. Rengeteg felnőtt is epebajos, gyomorbajos, cukros stb.. Szerintem semmi értelme a régi dolgokkal jönni folyton. Falnak megyek például attól, hogy régen szalonnát ettek zsíros kenyérrel még sem volt bajuk. Persze, de nem is ültek 8,5 órát egy íróasztalnál, hanem mentek kapálni.
2019. aug. 13. 13:32
 10/15 anonim ***** válasza:
60%

Nem csak az idősebbekknél van/volt ilyen. Barátnőm 2,5 hónaposan almapép, húsleves, zöldborsó püré, most 4 hós mindent eszik amit ők. Kaptam videót ahogy tömi paprikás krumplival meg almapéppel..

Fiam tejfehérje allergiás és 3,5 hónapos

kezdtük orvosi javaslatra a ht-t mert nem hízott. Lányom szopik 1 hós és már okoskodik , hogy mikor adok neki kaját. Mondja nekem 1 evésen szoba tiszta lesz a gyereke mert drága a pelus (tápszer is ezért .ht-zik). 🤦‍♀️🤦‍♀️ sajnos ez előfordul most is

2019. aug. 13. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!