Iskolás gyereked hogyan köszön ismeretlen felnőttek ek?
Amikor én gyerek voltam, mindenkit csókolomozni kellett, az enyémek viszont ezt már úgy vettem észre, nem igazán használják, legfeljebb a tanítónőnek néha, de ott is inkább a Jó napot megy. Idegeneket meg mindig jó napotoznak.
Alapvetően nem bánom, emlékszem, nekem annak idején milyen nehéz volt átállni, de érdekel, hogy ez máshol is így van-e, vagy van-e, ahol még erősen él a Csókolom.
Mi egy Pest melletti kisvárosban élünk.
Erről a csókolomról eszembe jut, hogy én mennyire utáltam így köszönni. Anyám egyszer irdatlanul leszídot, mert azt mondtam, hogy jó napot kívánok, mert a gyerekek nem köszönhetnek így.
Én a fiamat nem kényszerítem, ahol ismernek ott már köszönhet sziával, ahol nem, ott ő minket utánozva a napnak megfelelően jó reggelt/napot kívánokot köszön.
Már engem úgy tanított az alsós ofőm is, hogy napszaknak megfelelően köszönjünk és hagyjuk el a csókolomot! Nagyon igaza volt.
Sajnos anyám van ilyen falusi szinten megrekedve, volt hogy rendesen kiakadt, hogy 20 évesen a negyvenes szomszédnak nem csókolommal köszöntem!
Iskolás gyerekemnek a napszaknak megfelelő köszönést tanítom, ahogy középiskolában is kell majd köszönni és a hátralevő életében kb mindenhol és minden nyelven.
8 éves, most volt másodikos. Nagyon ritkán engem utánozva "Jó napot (kívánok)!" és "viszont látásra" a köszönés, még ritkábban "csókolom", pedig én a házban élő időseknek így köszönök és (gyerek/kamaszkori) ismerősök szüleinek is.
A gyerek egyébként az esetek 80%-ban sziával köszön. A suliban is így szokták meg (én pedig idegbajt kapok tőle).
Reggel és távozáskor így köszönnek, de tegezik őket, illetve ha napközben találkoznak, vagy az utcán, akkor simán "Szia X néni!"-t kiabál oda neki.
Sajnos az, hogy engem zavar, semmit nem ér, amíg a suliban ez teljesen elfogadott. Még a felsősök is tegezik a tanítók jelentős részét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!