Adnátok a gyereketeknek olyan keresztnevet, ami minden magyarul beszélő ember számára értelmes, mert növény, állat, fogalom, stb. neve?
Attól függ, milyen kategóriájú nevekről beszélünk.
A Rózsa, Viola, Ibolya, Jázmin, Hanga egyáltalán nem erőltetettek annak ellenére, hogy ezek is virágnevek, sőt szerintem kifejezetten szépek.
Viszont az Eperke, Szederke, Hófehérke egyáltalán nem jönnek be.
Mivel kicsinyítőképző van a végén, eleve komolytalan, és nem tudom elképzelni, hogy valaki felnőttként is szeretni fogja ezeket a neveket, amiket rájuk erőszakoltak a szüleik.
Ismerős sokgyerekes családban minden gyereknek valami borzasztó, “hűűdekülönleges” neve van. Csak hogy egy gyöngyszemet említsek: Havaska. 😐
A Napsugár még semmi ezekhez képest, mert azt legalább lehet becézni: Napsi, Sugi.
Nekem mindig is olyan érzésem volt, hogy az ilyen szülők lekezelik a gyereküket, és egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy nem lesz örôkké totyogó kisbaba, hanem előbb utóbb állásinterjúra járó felnőtt nő lesz.
Eperke lehet akármilyen határozott és meggyőző, - senki nem fog elvonatkoztatni a Minimaxos gyerekmesétől.
Sajnos azok a szülők, akik ilyen neveket osztogatnak, a tipikus “félnomád” hungarista hippik, akik azt hiszik egy hajmeresztő névtől egyből “kis táltos, indigógyerek” lesz a porontyuk.
Én se vagyok teljesen kibékülve a nevemmel, de hálát adok a szüleimnek, higy legalább olyat adtak, amivel nem vagyok a köznevetség tárgya, és nem érzem úgy, hogy meg lennék bélyegezve a nevem miatt.
Nem közszó vezetéknévhez van olyan amit adnék, pl.
Szabó Dália
Kovács Jázmin
Balla Napsugár
Tóth Hajnalka
Olyat ami beszélő nevet ad, NEM:
PL.
Fekete Mercédesz
Nyári Napsugár
Mezei Virág
Nagy Barna
Lánynak Kála, Zsálya, Liliom simán, szerintem gyönyörű.
Fiúnak Hárs. Csak olyan vezetéknévvel adnám, ami nem szokatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!