Miért nem divat manapság megnevelni a gyerekeket? 30 éve szinte csak szófogadó, értelmes gyerekeket láttam, manapság meg csak káoszt.
Jajj, hagyjuk már ezt a bezzeg régen szöveget.
50 éves kollégám mesèlni szokott, hogy kölyökként miket müveltek. Jókat röhögünk rajta. De nagyon jól összefoglalta egyszer: csoda, hogy túléltük a gyermekkort.
Nem gondolom, hogy rossz gyerek voltam, sőt, nagyon is visszahúzódó. De engem ütött-vert mindenki. Nem csak anyàm: az óvónő és a tanár is! Persze, hogy szólni se mertünk.
Mi a baj a mostani gyerekekkel? Lassan már az is, hogy léteznek. Talán pont ezért viselkednek úgy, ahogy.
"A munkára ne fogjuk,mert régen is ugyanúgy dolgoztak a szülők." => Pedig hidd el, hogy közrejátszik, hogy nincs idő a gyerekre (nem magamról beszélek, itthon vagyok GYES-en, meg amúgy sem.)
Régebben (mondjuk 20-30 éve) az átlagember elment reggel, ledolgozta a 8 óráját, délután hazament, és el tudták tartani a családot, nem volt természetes az albérlet, mert lehetett lakáshoz jutni, stb.
Most rohadtul nem ez a helyzet, az ember kidolgozza a belét, nem ritka a másodállás, a 14 órás műszakok. Ha komolyabb beosztásról van szó, ugyanúgy túl van az ember terhelve, stresszes, ugyanúgy túlórák vannak. Idő utána nemigen van, ami van is, ott fáradt, nem ritkán idegroncs. Pénzzel, tárgyakkal kompenzálja a gyerek felé a hiányt, hogy nincs idő nevelni, törődni vele.
Megkap mindent, amit lehet, de... Kb ennyi.
Ezt azért gondold át. Nem azt mondom, hogy csak ez az oka, de ha már kiemelted, hogy ne fogjuk erre... Azért bejátszik.
Felnőttél, más szemmel látod a világot. Más szerepbe kerültél. De nem zavar, hogy ugyanazt a sablonszöveget olvasod a mai gyerekekre, mint amit a te korosztályod kapott annak idején?
Régen egyik tanárnőm mesélte, hogy 5 évesen kihajtatták vele a libákat a mezőre. Mikor elverte őket a jég, otthon véresre verték érte. Ő nem szerette azt a világot van aki arra esküszik, hogy csak így lehet embert nevelni.
Először is regen inkább az idomítás és a veréssel fegyelmezés volt a módi, másodszor ma már mindenhonnan hozz a lehet ferni minden információhoz, így jóval veszélyesebbnek tűnik a világ.
Anno a tanár is simán nyakonvagta a gyereket, meg adta a kormost és senki nem mert vissza szólni. Ma már ilyen szerencsére elég ritkán fordul elő, viszont túl nagy lett az öntudat mindenkinél. Nehogymar a tanár mondjon meg bármit is, hat ugyan ki az....
A b+ konkrétan folyik minden médiából, nem csoda higy a gyerek felveszi ezt a stílust akkor is, ha otthon em így van nevelve. A közösség személyiség formáló ereje óriási és gondolj bele, egy átlag gyerek 3 év felett több időt tölt valami intézményben, mint otthon, így nincs min csodálkozni.
Nekem most 15 éves a lányom. Amióta középiskolás, iszonyat sokat változott a stílusa, most kb a kibirhatatlan kis tinipitsa ponton van, hiába van bizony normálisan nevelve. Ilyenek az osztálytársai, a baratai, minden szülő ismerősöm panaszkodik.
Régen is voltak rosszabb és jobb közösségek a gyerekek között is, ahogy a felnőttek között is. Tuti voltak kiskorú bűnözők is. Ha te egy normális közösségben töltötted a gyerekkorod, amikor még másra nem láttál rá annyira, mint most felnőttként, akkor örülj neki, de ez egy szubjektív élmény, az egész társadalomra nem lehet ráfogni.
Ma biztos, hogy a tanári pálya már a szülők által is le van nézve, hiszen csak annak van tekintélye, aki sok pénzt keres. A tudás vagy társadalmi haszon nem mércéje a sikernek sokszor a felnőttek között sem, és a gyerek ezt látja példának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!