Jó vagy rossz ötlet meddő párnak így segíteni? Ti mit tennétek?
Van egy házaspár akiket ismerek és a férfi nem tudja teherbe ejteni a feleségét évek óta és engem kértek fel hogy lehetnék én a donor és így lehetne babájuk.
Nem tudom hogy mennyire jó ötlet ez.
Egyrészt jó,mert segítenék ezáltal rajtuk,de ha mondjuk elválnának évek múlva akár gyerektartást is kérhetnének tőlem.
Ti mit tennétek?
4:99. § [Házassági köteléken alapuló vélelem]
(1) A gyermek apjának - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti.
4:107. § [Az apasági vélelem megtámadásának okai]
(3) Ha a származás reprodukciós eljárás következménye, az apaság vélelme akkor támadható meg, ha az anya férje vagy élettársa az eljáráshoz nem járult hozzá.
Szóval ha inszemináció vagy lombik lenne és a donorsághoz a férj hozzájárul, akkor később nem tud kibújni az apaság alól abból a célból, hogy te fizesd a gyermektartást. De ezt le kell papírozni. Ha csak arra kértek fel, hogy hálj a feleséggel, akkor persze van ez a rizikó, sőt :)
Na, előző vagyok, véletlen elküldtem félig megszerkesztve. Szóval tehetsz lemondó nyilatkozatot, a férj pedig örökbefogadhatja. Ekkor az ő neve kerül majd az anyakönyvi papírokba, és soha többé, még az okmanyhivatal se fogja tudni, hogy nem ő a biológiai apa.
Mas kérdés, hogy ehhez nagyom erős lelkialkat kell MINDHÁROM fél részéről, hogy se a házasság, se a barátság ne menjen rá, illetve, hogy tudatosítsd magadban, hogy az az ő gyerekük lesz teljesen.
Ezzel együtt nem lehetetlen.
Én nőként hasonló cipőben járok, valószínű a testvéreméknek fogom segíteni.
Hivatalosan lennél donor? Egyáltalán legális ez?
Egyébként házasok esetén jogilag mindig a férj az apa.
Játszd ám le azt a forgatókönyvet is, hogy mi van, ha a gyerek sérülten születik, vagy bármi okbol a férj eláll a dologtól már a terhesség közben, vagy közvetlenül a szülés után, a papírok intézése előtt.
Volt már ilyen botrány pár éve , ahol a gazdag nyugati házaspár fizette az ukrán/indiai/akármilyen béranyát, aki ikreket szült - de az egyik Downos lett. A kedves szülők pedig köszönték szépen, csak az egészségeset vitték haza.
Ígérni, fogadkozni bármit lehet, pláne előre ...
6,7, 9 vagyok. Köszi a lepontozást.
Segíteni próbáltam, az összes lehetőség figyelembe vételével - az mas dolog, hogy részemről mivel értek egyet. Na mindegy.
..Azért ez a "jogilag mindig a férj az apa" kitétel nem annyira atombiztos ám.
Ez egészen addig áll, amíg egyik fél sem tereli jogi útra az ügyet.
Pl. ha a házaspár elválik, mind a férj, mind a feleség követelhet dns vizsgálatot, igen, tőled is - és ha az igazolja, hogy te vagy a biológiai apa, akkor onnantól te fizeted a gyermektartást. Vagy ha a férj meghal. Vagy a biológiai apa megnyeri a lottó ötöst. Bármikor eszükbe juthat, hogy mégis inkább te vagy a biológiai apa... es abban a pillanatban lesznek anyagi jellegű kötelezettségeid (gyermektartás, öröklés stb) a gyermek felé.
Az egyetlen jogi útja, hogy később ne legyél számonkérhető, az örökbefogadás.
Most lehet lepontozni, én NEM azt írom, amivel egyetértek, hanem a kérdező lehetőségeit vázolom fel.
Tehát két hivatalos út lehetséges: intézményben történő inszemináció (bár nem tudom, hogy csinálnak-e ilyet kijelölt donortól), vagy örökbefogadás.
Én az előbbit választanám, ha már.
De amolyan "hallgatólagos megállapodás" dolgba szerintem véletlen se menj bele. Mindenki csak veszíthet rajta,és a gyereknek se lesz feltétlenül jó elmesélni... mert fogja tudni, efelől ne legyen kétséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!