Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Multikra mennyire jellemző,...

Multikra mennyire jellemző, hogy szülés után nem veszik viszra GYED-ről a kismamát?

Figyelt kérdés
Meglepődtem, hogy kisebb cégek, esetleg gyári munkák stb esetében mennyire sokszor nem veszik vissza a nőket, ilyen olyan kiskapukra hivatkozva. A nagyhírű multik csinálnak ilyet? És számít, hogy valaki pl. 8 honapot dolgozott előtte, vagy éveket? Nálunk a cégnél amúgy is kb 1 évet húz le mindenki, akkora a fluktuáció.
2019. febr. 24. 20:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
24%

Miért csodálkozol ezen? A munkát addig is el kell végeznie valakinek amíg a kismama otthon ül. Tehát valakit fel kell venni a helyére. Ha annak a valakinek a betanítására, rendszerbe állítására komoly pénzt és időt fektetett a cég, miért válna meg tőle? A kismama, hacsak nem megerőszakolták, maga választotta hogy munka helyett babázni megy, tehát tudjon rá hogy újra el kell helyezkednie, ha dolgozni akar. A munkáltató egy gazdasági társaság, nem valami szociális intézmény. A terhesség egy abszolút egyeni szoc. probléma, egyéni választás, az ára pedig hogy a kismama teljesen kiesik a munkaerőpiacról. Valamit valamiért. Ha vissza is jön dolgozni, utána csak a baj van vele, a gyerek folyton beteg, állandó a hiányzás és a táppénz, ezzel munkáltatói szempontból nem lehet mit kezdeni, mint munkavállaló utána a gyerek 5-6 éves koráig értékelhetetlen.

Tehát a jelenség, hogy a munkáltatók nem húzzák a saját nyakukba a bajt, és nem vesznek vissza senkit, teljesen ésszerű és normális döntés. Előre kell gondolkozni, hogy munka vagy babázás, mindkettő szép dolog, de együtt nem megy.

2019. febr. 24. 20:30
 2/12 A kérdező kommentje:
Én ezzel tisztában vagyok, azért lepődtem meg, mert mindenhol azt hallom, hogy a Munka Törvénykönyvébe foglalt kötelessége vissza venni a munkáltatónak. Nem aktuális még nekem a gyerek, egyelőre gyakornok vagyok egy multinál, csak meglepett, ennyi.
2019. febr. 24. 20:32
 3/12 A kérdező kommentje:
És azért csodálkoztam, mert a nagy cégekre pont hogy nem jellemző a "mutyizás" a bejelentéssel, fizetéssel, stb. Pl nincs olyan, hogy a felét utaljuk, a másik fele "feketén" kp.
2019. febr. 24. 20:34
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, kötelessége visszavenni. Aztán másnap kirúghatja. Ha valaki évekig ott dolgozik, és meg vannak elégedve a munkájával, azt általában visszavárják. Ha 8 hónapot dolgozott ott, majd elmegy 3-6 évet babáznia, akkor valószínűleg nem, mert időközben már rég találtak jobb embert.
2019. febr. 24. 21:05
 5/12 anonim ***** válasza:
Nincs ebben semmi kiskapu, meg mutyizás. Amíg otthon van a gyerekkel, addig védett, de utána miért lenne kötelességük foglalkoztatni? A gyerektelent is bármikor elküldhetik.
2019. febr. 24. 21:08
 6/12 anonim ***** válasza:

Azert jo szar, hogy kb lealacsonyitanak mert szültem es ki is rughatnak mert elmentem babázni. Rendesen buntudatom van, hogy a masodikat varom.

Szuljed a gyerekeket, bolcsi nincs meg amugy is egy szar leszel mindenki szemében ha a gyereket elkuldik betegseg miatt a bölcsibol es te mehetsz vele tappenzre.

Igazabol elotte amugy en a helyemen vtam majdnem 10 evet és megbecsultek. Nemhiszem, hogy ki akarnanak tenni, masik kisgyerekest sem tettek ki. Egyebkent, ha megis, allok elebe. Eleg jo szakmam van, 3het alatt talalok masik munkát. 👍

2019. febr. 24. 21:30
 7/12 anonim ***** válasza:
Nálunk seraknak ki senkit, örülnek ha egyáltalán jön vki dolgoznk, nagy a fluktuáció es kevés aki jól beszél több nyelven.
2019. febr. 24. 22:01
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Bárkit kirúghatnak, nem csak a gyerekest. De akivel elégedettek voltak, azt nem fogják.

Nekem van ismerősöm, aki 1,5 évet dolgozott az adott helyen, amint terhes lett gyorsan elment táppénzre, majd szült zsinórban 3 gyereket, mindegyikkel otthon volt a maximális 3 évet, tehát 9 évet volt távol, aztán csodálkozott, hogy nem vették vissza. Aztán mégis talált munkát, ahol egyedül volt az adott munkakörre, esküdözött, hogy a gyerek nem lesz gond. A próbaidő leteltéig nem is volt, utána napi szinten elkésett, heti 1-2-szer tuti előbb ment el, Mindig volt valami, amiért elkérezkedett, vagy nem is jött dolgozni. A munka meg nem volt elvégezve, és azért a munkaadót is meg lehet érteni.

2019. febr. 24. 22:03
 9/12 A kérdező kommentje:
Ugyanez, én SSC-ben dolgozom, sosincs elég ember.
2019. febr. 24. 22:04
 10/12 A kérdező kommentje:
Utolsó, igen, ebben igazad van. De szerintem ha pl elmész egy gyerekkel 2 évre gyedre akkor ha 1 évet voltál ott és tényleg jól dolgoztál, akkor lehet hogy nem küldenek el, főleg, ha folyamatosan kell ember. Ha nem akarnak visszavenni akkor 3 évnyi munka után se fognak szerintem. Továbbá előnye a multiknak, hogy támogatják az otthoni munkát, pl beteg gyerek mellől otthon azért lehet dolgozni, vagy ha azt nem is, az sos dolgozat elintézni.
2019. febr. 24. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!