3 éves kislánynak 40 fokos a láza, hogyan csillapítsam?
39,2 az már jó.
Ibuprofein és paracetamol tartalmú gyógyszert 3 óránként felváltva adhatsz neki. DE ami fontos, hogy a napi adagot ne lépje túl egyikböl sem.
Hütöfürdözni én soha sem csináltam, mert szerintem kegyetlenség, inkább elvittem az ügyeletre ha a gyógyszer beadása után 1,5 órával nem ment le neki a láza. De 39,2 már nem rossz.
DE te vagy az anyja neked kell érezned, hogy milyen is a gyerek, te vagy felelös a gyerekért, ha úgy érzed baj van akkor hívj mentöt vagy vidd be a korházba.
2019. febr. 4. 13:09
Adj időt a làznak, megviseli a szervezetét, ha drasztikusan csökken normàl testhőmérsékletre. Ha a közérzete rendben van,esetleg alszik, akkor csak figyeld, h ne menjen újra fel. Ha sikerül 38,5-39 környékére levinni a làzàt, azt hagyhatod is, mert hasznos. Ne takard be. Nekem 7 hónapos koràban csinàlt 40,8 ( + 0,5 mert popsiban mértem) làzat a kislànyom, tudom, h ez ijesztő, de 39 környékén, ha a gyerek nem fekszik félàjultan a karodban, hagyd. Nekünk legalàbbis a Bethesdàban ezt tanítottàk.
2019. febr. 4. 13:11
Még annyit- és bocsànat, ezt nem kioktatàsnak szànom, csak sokan nem tudjàk - a hűtőfürdő jezdetben legyen a gyermekkel azonos hőmérsékletű, úgy nincs vagy legalàbbis kevésbé van olyan érzete, mintha jégverembe esne. Fokozatosan kell a vizet hűteni, és fontos, h minél nagyobb testfelületen érje a gyereket. Jobbulàst!
2019. febr. 4. 13:14
4/12 A kérdező kommentje:
Azért kérdezem itt, mert nagymama vagyok, és a mi időnkben 39 fok felett már a hűtőfürdőt javasolták (természetesen az édesanyjával egyeztettem) Úgy tűnik, lassan elalszik, de még mindig elég forró 39,2-t mértem az előbb, de 39 alá még nem ment. Lázcsillapítót újra leghamarabb 4 órakor kaphat. Figyelem akkor . Köszönöm a segítséget!
5/12 A kérdező kommentje:
Sajnos a hűtőfürdetést sikerült "tökéletesre" fejlesztenem a saját gyerekeimnél, mivel időnként szükség volt rá. Én mindig a láz fokánál csak 0,5-1,0 fokkal kezdem alacsonyabb hőmérsékleten, és csak 36-37 fokig hűtöm. Annak idején az orvosunk Ezt javasolta, és így nem lesz olyan kellemetlen a picinek. De nagyon köszönöm, hogy segítettél. Most akkor hagyom, úgy látom, el is aludt a kis drága.
A hűtő fürdő csak akkor kínzás ha nem jól csinálják, szerintem próbáljátok ki nyugodtan, nálunk csak az a gond vele, hogy hamar vissaszökik utána a láz, amúgy meg lázcsillapítót kell adni, a dobozon megadott adagban, mást nem tudsz csinálni, nálunk a nurofen vált be legjobban.
2019. febr. 4. 13:24
Igen, régen màs volt a protokoll. Anyukàm is mindig " jóóól betakargatott" minket, hogy izzadjunk, ma màr azt tartjàk, úgy nehezebben adja le a hőt a làzas test. 5 éve mikor az első gyermekemet vàrtam, elmentünk egy Bethesdàs tanfolyamra, ott mondtàk nekünk, hogy ma màr úgy tartja az orvostudomàny jónak, hogy a gyermek közérzetétől függően, persze, ha nincs làzgörcsre hajlam, akkor egy 39 fokos làz 3-4 napig is hagyható. Ezt tàmogatja a mi gyerekorvosunk is, ö is màr nagymama egyébként.
2019. febr. 4. 13:26
8/12 A kérdező kommentje:
Igen, már régóta ez a tendencia. De a nekem meg azt mondta az orvosunk anno, hogy egy jó hűtőfürdővel legtöbbször megelőzhető a lázgörcs kialakulása. A kicsinek még sosem volt ennyire magas láza, így nem tudom, hajlamos-e rá. Most már szépen alszik, néztem a homlokát, már nem olyan forró. Szerintem 39 alá ment.
A lázgörcs semmivel sem előzhető meg és a tartós magas láz nem növeli a kialakulásának esélyét. Nem attól lesz a görcs, hogy 39-40 a láza és nem megy le.
A görcsöt nem a láz váltja ki, hanem a láz mögött lévő komoly fertőzés.
Jellemzően pedig a láz felfutó szakaszán alakul ki (amikor hirtelen normál hőről felszalad). Aki arra hajlamos, az már 37,5-nél görcsöt produkálhat. Éppen ezért semmi sem indokolja lázgörcsös gyereknél sem, hogy hamarabb vagy máshogy csillapítsuk a lázát.
Lázgörcsösöm van, sokat tapasztaltunk. Ha 39 fokos, de mellette jól van, nem adok lázcsillapítót, máskor meg 38,1-nél is igényli. Amire figyelnünk kell, hogy banális nátha vagy antibiotikumot igénylő fertőzése van-e, és aszerint kezelni asap.
2019. febr. 4. 13:56
Azért én nem tudok ezzel egyetérteni, 39 fokos láz nagyon magas, én magam is baromi rosszul vagyok ilyen láz mellett, a kislányom már 38 felett rosszul érzi magát, kap is mindig lázcsillapítót, tudom, hogy rossz közérzetnél javasolt a lázcsillapitás, de nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan, gyerek aki teljesen jól érzi magát 39 fokos hőmérséklettel.
2019. febr. 4. 14:41
Kapcsolódó kérdések: