Jár e árvaellátás két kiskorúnak, akik az anya gyerekei, élettárssal közös háztartásban neveltek de az élettárs meghalt?
Nővéremnek három gyerkőc volt két apától.
Mikor a férj meghalt, kapott mindháromra árvaellátást, pedig egy nem az apáé volt, és egyébként el is voltak válva papíron, de együtt éltek.
Érdekes volt, nem tudom hogy alakult így.
3as vagyok...hú de hülyén fogalmaztam...
Szóval 3 gyerekből kettő volt a férj nevén, a harmadiknak csak a nevelőapja volt, mégis a halálakor a 3.gyerekre is megkapta tesóm az árvaellátást.
Ki jogosult árvaellátásra?
Árvaellátásra az a gyermek jogosult – ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeket is –, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. (Lásd: Hozzátartozói nyugellátásról szóló tájékoztató.)
Nem jár neki
"Ki jogosult árvaellátásra?
Vér szerinti gyermek, aki akár házasságban, akár élettársi kapcsolatból született.
Az örökbe fogadott gyermek, a mostohagyermek."
Egyik üti a másikat és nekem is van olyan ismerős ahol 3 gyerekből 2 szarmazott x apától, 1 gyerek y apától es megis mind3 kap árvaságit ugy hogy x apa halt meg.
Nem olvastam végig, de ezt írják:
"Az örökbe fogadott gyermek, valamint a mostohagyermek részére az árvaellátás a vér szerinti gyermekkel azonos feltételekkel jár."
Ezek alapján jár, de nem vagyok otthon a témában, olvasd ezt végig, aztán érdeklődj hivatalos helyen, ne itt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!