Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hivatkozhatok a terhességemre,...

Hivatkozhatok a terhességemre, ha nem akarok állandóan túlórázni?

Figyelt kérdés

22 hetes kismama vagyok, meg szeretnék dolgozni legalább a 34-35. hétig (ha továbbra is problémamentes a terhességem). Fizikailag bírom a munkát, irodai meló. Viszont lassan kikészít, hogy szinte minden nap túlórázni kell. 8-ra járunk, elvileg 16:30-kor elmehetnénk, de annyi a meló, hogy 5 előtt már eddig sem tudtunk szinte soha elszabadulni, most pedig egyre rosszabb a helyzet: az 1 órás túlóra számít lassan az alapnak, örülök, ha 17:30-kor el tudok jönni, de az elmúlt 2 hétben ötször voltam bent este 6 óráig, egyszer 7-ig is. Egyre több a munka, és nem vesznek fel új munkaerőt. Konkrétan nem mondják ki, hogy "ma xy-nak túlóráznia kell", de mindenkinek megvan az adott mennyiségű feladata, ami egyszerűen nem fér be 8 órába. Ha hazamész időben, akkor másnap szakadsz meg még jobban, mert görgeted magad előtt, és másnap jön az újabb adag, sokszor aznapi határidővel. Pedig már ebédszünetet sem tartunk, a gép előtt esszük meg a kaját. Nincs kávészünet meg semmi ilyesmi, nyomjuk a munkát folyamatosan.

Nekem ebből kezd elegem lenni (mint mindenki másnak), egyre stresszesebb, nem tudok már késő délutáni, esti programokat sem szervezni, ráadásul 1 órát utazom a munkahelyemig, így ritka, hogy 7 előtt hazaérek. Ha bemegyek meg boltba vagy máshova, meg később. Reggel 6-kor meg kelni kell.

Terhesgondozásra is már este 7-re járok magánba, mert előbbre nem merek időpontot kérni, hátha nem érek oda.

Ha jól tudom, kismamákat nem szabad túlórára kötelezni. Felhozhatnám ezt a főnökeimnek, de a túlórákra mindig azt mondják, hogy ők nem köteleznek senkit, szerintük bele kellene férni a 8 órába, csak nem dolgozunk elég hatékonyan...

Ti mit tennétek ebben a helyzetben?

2018. nov. 14. 11:59
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Azt hozzáteszem, hogy a túlórat nem fizetik ki (mondván nem ők kérték, hogy maradjunk), hanem le lehet csúszni kis részletekben, de a főnökség erősen beleszól, hogy mikor.
2018. nov. 14. 12:01
 2/11 anonim ***** válasza:
92%

Erre sajnos nem mondhatod.

A hivatalosan elrendelt túlóra alól kötelesek felmenteni a terhes munkavállalót.

Ha nálatok nem tartják be a törvényt, ez van.

Ismerős, nálunk önkormányzatnál is ez volt. Létszámstop, túl sok meló, állandó csúszás.

Annyi volt a "szerencsém", hogy én sokkal hatékonyabb munkaerő voltam és én mindig végeztem időben, csak azzal lett "túlórám" állandóan, ha a kevésbé gyors munkatársaknak segítettem. Ezt a jótét tevékenységet viszont terhesen hamar befejeztem. A többiek "jó fejek" voltak, megértették, hogy innentől fontosabb vagyok magamnak.

2018. nov. 14. 12:08
 3/11 anonim ***** válasza:
57%
Annyit csinálj meg, amennyi bele fér az idődbe. Nem kell túlórázni
2018. nov. 14. 12:18
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Hát igen, sajnos sejtettem. Az a baj, hogy nálunk tényleg sokszor lehetetlen időben végezni, mert a nap végén is jönnek be új, sürgős feladatok. Egy nagy nyomda irodai részlegen dolgozom kapcsolattartóként, adminisztrátorként, kiadványszerkesztessel és különböző grafikai munkákkal is foglalkozunk. Ha bejön egy megrendelés, nekünk kell teljes körűen leszervezni (határidő, árajánlat, szükséges anyagok, grafikusokkal leszervezni, ügyféllel beszélni, stb). És ha du. 4-kor bejön egy új megrendeles, képtelenség fél óra alatt mindent leszervezni, ha viszont nap végéig nem adunk árajánlatot az ügyfélnek, elbukhatjuk a megrendelést (és a főnökség ezt számon tartja, oda a bónusz, cseszegetnek, konfliktus... ) én is elég hatékonyan dolgozom szerintem, az egyik legtapasztaltabb vagyok a cégnél, de a nap végi megrendelések miatt eléggé kényszerhelyzetben vagyunk...
2018. nov. 14. 12:19
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Akkor döntened kell. Gyerekkel úgyse tudsz visszamenni majd egy ilyen helyre, mert a bölcsi-ovi fix keretek közé szorít akkor is, ha felosztjátok majd a férjeddel, hogy ki hozza, ki viszi.

Ha most elkezded a munkaidő betartását, a csed-gyed alapod csökken.

2018. nov. 14. 12:24
 6/11 A kérdező kommentje:

Azt már tudom, hogy ide nem fogok visszajönni, kisgyerek mellett nem működne, és ahogy írtam egy órára van a lakhelyünktől. Az új vezetőséget is rühellem (4 hónapja volt vezetőségváltás, azóta romlott meg a helyzet), erősen gondolkoznék a felmondáson, ha nem lennék terhes, szóval ide visszajönni semmiképp nem szeretnék.

Az orvosom simán kiírna táppenzre, de azt nyilván a pénz miatt nem szeretném... meg tényleg dolgoznék továbbra is szívesen, teljesíthető munkamennyiség mellett és túlóra nélkül... de úgy látszik nincs olyan megoldás, ami ezt lehetővé tenné, választanom kell. :(

2018. nov. 14. 12:33
 7/11 anonim ***** válasza:
77%

Ha szóvá teszed majd még jobban rád fognak szállni. Kissé ellentmondásos főnöki részről, hogy nem köteleznek túlórára de a munkaidő vége előtt fél órával feladatot adnak. Simán nem akarnak többet fizetni.

Elmennék táppénzre. Persze kevesebb pénz de ez így nem mehet.

2018. nov. 14. 12:47
 8/11 anonim ***** válasza:
79%
Nem kell terhesnek lenned ahhoz, hogy ezt ne csináld. Én pontban egészkor fel szoktam állni és otthagyok mindent. Ha bárki szól, lobogtatom a szerződést, amiben napi 8 óra szerepel. Nem tehetik meg, hogy ingyen dolgoztatnak.
2018. nov. 14. 13:02
 9/11 anonim ***** válasza:
Ez így tényleg nagyon dúrva, én így tuti nem maradnék túlórázni. Sajnos nálunk is sokszor képtelenség befejezni a munkát a munkaidö alatt (ami nálunk 7 óra 6 perc, és 1 óra az ebédszünet), de legalább minden perc túlórát kifizetnek és pluszban szabadságnak is kivehetö, tehát duplán kompenzálnak. Ha nincs mód kivenni azebédszünetet és az asztalnál kell ennünk,akkor azt az egy órát is kifizetik túlórának. Szóval engem ez vigasztal, meg így lesz mindig egy tonna extra szabadnapunk is. Engem terhesen még nem zavart a túlóra (elötte végképp nem), de most, hogy bölcsis gyerekem van, csak olyan napon tudok maradni, amikor a férjem megy érte (csak heti 1-2 nap), szóval ez tud idönként lroblematikus lenni. Egyébkény csak 75%-ban dolgozom (1 nap egyáltalán nem, plusz van egy rövid napom)
2018. nov. 14. 21:07
 10/11 anonim ***** válasza:

Én fognám magam és szépen eljönnék 9-es kóddal táppénzre. Ne haragudj meg, de semmilyen pénz nem ér annyit, hogy ne tudd kiélvezni a terhességedet. Nekem öröm volt vizsgálatokra járnom, a védőnőhöz, nst-re, itthon tevékenykedni.

Gondolkodj reálisan. Pici gyerek mellett keresned kell majd másik munkahelyet, nem mindegy akkor már? Hidd el, mellette nem fogod tudni megtenni, hogy 7-re érsz haza. Nem tudom, nálatok, hogy van, nálunk a férjem a fő pénzkereső és én majd csak 6 órás munkát vállalok.

Ez nem csak stresszes, de egészségtelen élet is, kismamaként komótosan kéne étkezned napi többször, sok vitamint bevinni ami ilyen munkamorál mellett nem lehetséges.

2018. nov. 15. 07:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!