Hivatkozhatok a terhességemre, ha nem akarok állandóan túlórázni?
22 hetes kismama vagyok, meg szeretnék dolgozni legalább a 34-35. hétig (ha továbbra is problémamentes a terhességem). Fizikailag bírom a munkát, irodai meló. Viszont lassan kikészít, hogy szinte minden nap túlórázni kell. 8-ra járunk, elvileg 16:30-kor elmehetnénk, de annyi a meló, hogy 5 előtt már eddig sem tudtunk szinte soha elszabadulni, most pedig egyre rosszabb a helyzet: az 1 órás túlóra számít lassan az alapnak, örülök, ha 17:30-kor el tudok jönni, de az elmúlt 2 hétben ötször voltam bent este 6 óráig, egyszer 7-ig is. Egyre több a munka, és nem vesznek fel új munkaerőt. Konkrétan nem mondják ki, hogy "ma xy-nak túlóráznia kell", de mindenkinek megvan az adott mennyiségű feladata, ami egyszerűen nem fér be 8 órába. Ha hazamész időben, akkor másnap szakadsz meg még jobban, mert görgeted magad előtt, és másnap jön az újabb adag, sokszor aznapi határidővel. Pedig már ebédszünetet sem tartunk, a gép előtt esszük meg a kaját. Nincs kávészünet meg semmi ilyesmi, nyomjuk a munkát folyamatosan.
Nekem ebből kezd elegem lenni (mint mindenki másnak), egyre stresszesebb, nem tudok már késő délutáni, esti programokat sem szervezni, ráadásul 1 órát utazom a munkahelyemig, így ritka, hogy 7 előtt hazaérek. Ha bemegyek meg boltba vagy máshova, meg később. Reggel 6-kor meg kelni kell.
Terhesgondozásra is már este 7-re járok magánba, mert előbbre nem merek időpontot kérni, hátha nem érek oda.
Ha jól tudom, kismamákat nem szabad túlórára kötelezni. Felhozhatnám ezt a főnökeimnek, de a túlórákra mindig azt mondják, hogy ők nem köteleznek senkit, szerintük bele kellene férni a 8 órába, csak nem dolgozunk elég hatékonyan...
Ti mit tennétek ebben a helyzetben?
Erre sajnos nem mondhatod.
A hivatalosan elrendelt túlóra alól kötelesek felmenteni a terhes munkavállalót.
Ha nálatok nem tartják be a törvényt, ez van.
Ismerős, nálunk önkormányzatnál is ez volt. Létszámstop, túl sok meló, állandó csúszás.
Annyi volt a "szerencsém", hogy én sokkal hatékonyabb munkaerő voltam és én mindig végeztem időben, csak azzal lett "túlórám" állandóan, ha a kevésbé gyors munkatársaknak segítettem. Ezt a jótét tevékenységet viszont terhesen hamar befejeztem. A többiek "jó fejek" voltak, megértették, hogy innentől fontosabb vagyok magamnak.
Akkor döntened kell. Gyerekkel úgyse tudsz visszamenni majd egy ilyen helyre, mert a bölcsi-ovi fix keretek közé szorít akkor is, ha felosztjátok majd a férjeddel, hogy ki hozza, ki viszi.
Ha most elkezded a munkaidő betartását, a csed-gyed alapod csökken.
Azt már tudom, hogy ide nem fogok visszajönni, kisgyerek mellett nem működne, és ahogy írtam egy órára van a lakhelyünktől. Az új vezetőséget is rühellem (4 hónapja volt vezetőségváltás, azóta romlott meg a helyzet), erősen gondolkoznék a felmondáson, ha nem lennék terhes, szóval ide visszajönni semmiképp nem szeretnék.
Az orvosom simán kiírna táppenzre, de azt nyilván a pénz miatt nem szeretném... meg tényleg dolgoznék továbbra is szívesen, teljesíthető munkamennyiség mellett és túlóra nélkül... de úgy látszik nincs olyan megoldás, ami ezt lehetővé tenné, választanom kell. :(
Ha szóvá teszed majd még jobban rád fognak szállni. Kissé ellentmondásos főnöki részről, hogy nem köteleznek túlórára de a munkaidő vége előtt fél órával feladatot adnak. Simán nem akarnak többet fizetni.
Elmennék táppénzre. Persze kevesebb pénz de ez így nem mehet.
Én fognám magam és szépen eljönnék 9-es kóddal táppénzre. Ne haragudj meg, de semmilyen pénz nem ér annyit, hogy ne tudd kiélvezni a terhességedet. Nekem öröm volt vizsgálatokra járnom, a védőnőhöz, nst-re, itthon tevékenykedni.
Gondolkodj reálisan. Pici gyerek mellett keresned kell majd másik munkahelyet, nem mindegy akkor már? Hidd el, mellette nem fogod tudni megtenni, hogy 7-re érsz haza. Nem tudom, nálatok, hogy van, nálunk a férjem a fő pénzkereső és én majd csak 6 órás munkát vállalok.
Ez nem csak stresszes, de egészségtelen élet is, kismamaként komótosan kéne étkezned napi többször, sok vitamint bevinni ami ilyen munkamorál mellett nem lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!