Létező jelenség. De ennek semmi köze a liberális szellemű gyerekneveléshez. A liberális nevelés nem elhanyagolást jelent és nem azt hogy félsz a gyerektől, hanem hogy kis korától megtanítod a választás szabadságára, mégpedig kontrollált körülmények között. Autoriter nevelés: "kitakarítasz, mert azt mondtam!" Liberális nevelés: "takarítani szeretnél vagy vasalni?" Nevelési elvek komplett hiánya: "nem kell csinálnod semmit."Remélem érted a különbséget.
Amúgy a sok ilyen szülő kimondottan az autoriter nevelés eredménye, nem akarják a neveléssel kapcsolatos saját rossz érzéseiket a gyereknek átadni. Pedig lehetne másképpen is.
Hogy jon ide a liberalizmus? Libsi vagyok, de az ilyen gyerekneveles engem is kiakaszt.
Szerintem a gyereknek kell szeretet es korlat, hogy megtanulja, mit szabad, mit nem. A baj azzal van, ha aszulo osszeteveszti a szeretetet az engedekenyseggel. Nemcsak ket veglet letezik, mindent elrahagyni a gyerekre vs. erzelmileg es/vagy fizikailag bantalmazni, hogy behodoljon. A ketto mellett ott van az emberi modon torteno korlatok meghuzasa, a gyerek tanitasa kiabalas, fenyites, szeretmegvonas nelkul.
A visito 4 evesre: ,,Nem kislanyom, majd szulinapodra/karacsonyra megkaphatod a jatekot, ha tenyleg azt szeretned, es lesz ra penzunk”. Ha ordit, akkor meg ,,Latom, hogy merges/szomoru vagy, de most ezt nem vesszuk meg”. Aztan probalni kapcsolodni a gyerekkel.
Sajnos teljesen gyakori jelenség. Az a baj, hogy a gyerek fog koppanni nagyobb korában. Mikor hasonló mentalitásért a munkahelyéről úgy fog repülni, hogy a lába nem éri a földet, aztán hiába sír, az új munkahely nem fog az ölébe pottyanni. Jobb esetben kicsit késve, de megtanul felelősséget vállalni, rosszabb esetben összeomlik és járhat kezelésekre. Ezek a szülők azt felejtik el, hogy az élet sem lesz a gyerekkel kegyes és "odakint" a világban nem az Ő Gyereke a mindenség középpontja.
Sajnos az iskola is elmegy errefelé. "Élményszerű" oktatást kell biztosítani, mert különben "szar az óra". A tudásanyag mindegy, a gyerek játsszon és élvezze. Nem mondom, hogy nem szabad játékosságot belevinni, de majd megnézem azt a munkahelyet, ahol a főnök azt mondja, hogy nem baj Józsi, ha nincs kedved most megcsinálni, akkor adok valami izgalmasabb munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!