Meddig lehet elintézni a születési anyakönyvi kivonatot?
De jöttek, de csak a lakcim, a taj és az adó kártya miatt. Mással se közölték ezzel kapcsolatban a dolgokat így igazából semmit nem tudok róla..
Semmit nem tudok igénybe venni? :o ezt se mondták, az igénylő lapon sincs fel tűntetve..
Az apaságit el kérték. Csütörtökön lesz egy hónapja, hogy szültem. De akkor se értem miért nem mondtak semmit. Illetve, állítolag nekem kellett volna kérnem. De beszéltem mással a kórházból és ők se a kórház által kapták meg hanem külön él kellett menni a közelükben lévő önkormányzathoz.
Akkor ez most hogy működik?
Úgy olvastam, hogy apai elismervény is kell hozzá illetve valami okirat hogy élettársak vagyunk vagy igazolás arról hogy egyedül álló vagyok.
Elsőnek is, a kórházban nincs anyakönyvvezető. Ő egy kórházi dolgozó. Felveszi az adatokat (anya apa neve, személyi száma, lakhelye, házasok-e, van-e apai papír, telefonszám), és aztán elviszi ő vagy egy kollégája a helyi önkormányzathoz az anyakönyv vezetőkhöz.
Automatikusan be anyakönyvezik egy országos elektronikus rendszerbe (ha minden rendben az adatokkal) szintén úgy kb 2 nap múlva (attól függ mekkora városban éltek). Ha ők ezt elvégezték, akkor a TAJ és adókártya is automatikusan érkezik postán, mivel az illetékes hivatal látja a rendszerben.
Automatikusan elkészítik és postázzák a kicsi születési kivonatát, és a lakcím kártyáját (néha ez utóbbi még +2 napba kerül). Ez mindig az anya bejelentett lakóhelyére történik, ha nem kérte más címre.
Apa akkor szerepel a kivonaton, ha házasok, vagy tettek előtte apai elismerést valamelyik önkormányzatnál.
Az hogy élettársak semmit se jelent. Akkor se ha van róla papír.
Ha egy hónapja nem kaptál semmit, akkor mindenképp hívd fel annak a városnak az önkormányzatát ahol szültél, mivel ott anyakönyvezik az újszülöttet.
Nem tudtam hogy még van ilyen hogy be kell menni érte a hivatalba. Elvileg minden postán megy.
De ha ott így működik akkor menjél te, vagy az apuka be. Mivel ti vehetitek át. illetve ha gond van valamivel akkor mind ketten. Iratokkal együtt. főleg ha pl az apai hibás vagy valami.
De akkor is szólniuk kellet volna nektek a hivataltól ha gond van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!