Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Terhességem alatt táppénzre...

Terhességem alatt táppénzre szeretnék menni, viszont valamiket nem értek?

Figyelt kérdés

1. Az előző naptári évet ha decembertől megyek akkor a 2007-es év jelenti (januártól-decemberig)Én januártól novemberig br. 105 ezerre voltam bejelentve, novembertől 110 ezerre 2008 novemberig. Most megemelték 125 ezerre.

2. Több mint két éve dolgozom itt, van biztosításom, így a 70 %-ot kapom?

3. Bruttó jövödelem alapján számolják a 70 %-ot?

4. Ennek ugye a nettóját kapom készhez. Mennyi adót, járulékot, stb. vonnak a bruttóból?

Köszönöm a segítséget!

2008. nov. 4. 11:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia! A táppénzt napra számolják, vagyis az előző naptári év napi átlagkeresetének a 70 %-át kapod 1 napra. A táppénzből csak adóelőleget vonnak.

Üdv.

2008. nov. 4. 11:44
 2/5 anonim ***** válasza:

Szia! Kérdés az, hogy voltál-e már idén betegszabadságon -az a 15 nap,a mikor a fizud 80 %-át kapod. Ha igen, és még decemberben mész el táppénzre akkor durva számításokkal 90.000 Ft körül fogsz kapni. "A decemberben kezdődő keresőképtelenség esetén, ha a betegszabadság lejártát követő nap – a táppénz kezdőnapja – már az új évre esik, a táppénz számításánál az új évet megelőző évben (vagyis az az év, amikor a keresőképtelenség kezdődött) elért jövedelmet kell majd figyelembe venni, hiszen a táppénz kezdőnapja az új évre esik." (OEP honlapról) Ebben az esetben 96 eFt körül fogsz kapni.

Üdv.: 1.

2008. nov. 4. 12:09
 3/5 anonim ***** válasza:
Ha arra vagy kíváncsi mennyit fogsz kapni,akkor leírom,hogy én ennyi alappal hogy kaptam a pénzeket.A bruttó jövedelmem 70%-át Nekem 104-re állapították meg. A táppénzbből csak adót vontak tb-t nem így 80 000 kaptam.Szülés utánn 5 hónapig gyást kaptam,amiből csak tb-t vontak azt 90000 kaptam.Ezután a gyedből vonnak adót és tb-t is így 70000 kapok.Azt hiszem ezek együtt 36%-ot tesznek ki.Ja és én nem kértem havonta a 9000 adójóváírást ami jár,hanem egyösszegbe kérem év végén.Ha te év elején aláírtad,hogy ezt havonta kéred akkor most is kapni fogod, tehát akkor neked a fent leírt összegekhez ez is hozzáadódik.
2008. nov. 4. 12:13
 4/5 anonim ***** válasza:
Szia, ha 2007-ben zömmel 105ezer volt a bruttód, akkor kb. ennek a 70%-át kapod majd kézhez (pár forinttal esetleg többet az utolsó két hó miatt, de ez tényleg csak pár száz forint plusz) Elvileg ebből csak adóelőleget vonnak, de ez sem biztos, nem tudom neked jár-e az adókedvezmény vagy nem. (nem tudom mekkora összegnél van a határ) Ha jár akkor a 105ezernek a 70%-át kapod kézhez, ha nem akkor kb -4000Ft, azt hiszem. De ezt csak akkor kapod meg egyben ha a munkáltatód kifizetőhely, ha nem akkor jobban jársz ha egyből az oep-nek küldöd a táppénzes papírt, ők meg nem kapkodnak....
2008. nov. 4. 12:30
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm a válaszokat. Akkor végülis kb. nettó 80 ezer forintot kapok kézhez, ha jól számoltam. Köszönöm a válaszokat!
2008. nov. 4. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!