Ha anyukám lesz a gyerekem gyámja, mert én még nem vagyok 18 éves, kötelező vele egy háztartásban élniük/élnünk?
"A gyerek apukája sincs még 18? Szerintem ő is lehet gyám, ha már nagykorú."
nem lehet, mert nem kell annak lennie. Ha van nagykorú szülő, akkor ő teljes jogú szülő, semmi szükség nincs a gyámra.
már persze, ha apuka képben van.
ha mamádnál élnétek, lehet akár ő is a gyám, amíg nem töltöd be a 18-at.
Bár a pontos jogszabályt nem tudom, de kiskapuk biztosan vannak.
Családsegítőként dolgozva volt ilyen esetem, ahol kiküldtek környezettanulmányra (nem volt ügyfelünk meg semmi, csak a gyámhivatal kiadta, hogy menjünk ki hozzájuk), hogy anyuka lehessen a gyám - a találkozásnál kiderült, hogy ugyanez az eset van, mint nálad. Ott még nagyszülő sem volt a képben, élettársként élt együtt a pár, ráadásul másik városban, kezdetektől anyuka nevelte a babát, csak papíron volt gyám a nagyszülő.
Hogy ez mennyire volt papírforma és szabályos, azt nem tudom, de gyakorlatban létezik, ez biztos.
Egyéni vélemény: amíg nincs gond a babával, védőnő, háziorvos látja rendszeresen, és el van látva megfelelően, addig nem fog a gyámhivatal pattogni. Ez hivatalból van így, mert fiatalkorúként jogilag nem lehetsz a törvényes képviselője, de ettől függetlenül, ha látják, hogy van családi háttér, és tudsz bánni a babával, akkor nem ebbe fognak belekötni. Sajnos van bőven olyan komolyabb eset, amivel foglalkozniuk kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!