Szerintetek jogos ez az érv a Panka, Dorka, Bori stb. típusú nevek ellen?
Szóval amikor becenevet, vagy becenévnek ható nevet anyakönyveznek hivatalosan. Panna, Panka, Zorka, Bori, Dorka... sorolhatnám. Egyre gyakoribbak az ilyen nevek, itt is sokan kérdeznek róluk. Az egy dolog, hogy valakinek nem tetszenek ezek, és soha nem adná.
De azt az érvet soha nem értettem, hogy ezek felnőttkorban komolytalanok lesznek, senki nem fogja őket komolyan venni, "hogy néz már ki egy dr. Kovács Panka"?
Ezek manapság a kisgyerekek, babák között annyira elterjedt nevek, hogy az ő felnőttkorukban már nem lesz olyan furcsa, mint most. Lesznek orvosok, ügyvédek, tanárok, mérnökök ezekkel a nevekkel.
A másik meg, ki az aki a NEVE miatt nem venne komolyan valakit? Egy olyan dolog miatt, amiről nem tehet, amit a szüleitől kapott? Ami abszolút nem utal rá, hogy ő milyen ember? Komolyan vannak értelmes felnőtt emberek, akik ez alapján ítélnének meg egy másik embert? Hát, őszintén szólva, nekem meg akkor erről az emberről lenne meg a véleményem. :)
Nektek mi a véleményetek erről?
ma 11:34-es: amikor a gyerekim születek, akkoriban egy csomó, ma teljesen megszokott névre modnták ugyanezt, pl. Boglárka, Kata, Hanna, Fanni, Liza, Bianka - ami hirtelen eszembe jut, ma meg ezek teljesen megszokott nevek.
Amiket a kérdezö írt, azok is, mire ezek a gyerekek felnönek, teljesen átlagos nevek és senkinek nem fog eszébe jutni, hogy ez nem felnöttnek való!
Én azt gondolom hogy senkinek semmi köze ahhoz hogy ki, miért és hogyan nevezi el a gyerekét. Van Panka nevű huszonéves ismerősöm, egy nagyon okos, határozott lány akit mindenki komolyan vesz mert olyan a fellépése. Lehet egy kemény hangzású Gerda is egy sarokban reszkető kisegér.
Hagyjuk márt ezt a név alapján ítélek, azért kapott nem top10-es nevet mert azt hiszi attól majd különleges lesz a gyerek és a többi hasonszőrű marhaságot. Szép is lenne ha mindenkinek ugyanaz tetszene és mindekit ugyanúgy hívnának... Az én gyerekem nevét is többször láttam már itt fikázni, hát ez van, pont nem érdekel ki mit gondol. Nekem meg nem tetszik a manapság felkapott Zoé, Lili, Benike és társai de annak aki így nevezte el a gyerekét is ez a magánügye amihez semmi közöm.
Köszi mindenkinek, érdekes olvasni a válaszokat. :)
Kedves 15-ös, épp erről beszélek. Te is írod, hogy 20 év múlva nem lesz furcsa. A most születő baba 20 év múlva egyetemista lesz, vagy egy nem túl komoly állásban pályakezdő, de addig biztosan nem pénzügyi vezető. Ha pedig addigra már megszokott lesz, és sok Dorka, Lili szaladgál mindenféle pozíciókban (a Lilik sokkal előbb, az a mai 12-16 éves korosztályban már NAGYON gyakori), akkor egyáltalán nem biztos, hogy komolytalannak fog hangzani.
Gyerekként meg nem hiszem, hogy bármi baja lesz abból, ha Dorkának hívják. Annyi ilyesmi név lesz iskolás korára, hogy szerintem a suliban sem fogják a tanárok automatikusan Dórának, Dorottyának hinni, hanem rákérdeznek.
Én Kata vagyok, amikor születtem, ez is ritka volt ebben a formában. Néha előfordult, hogy Katalinnak hittek, de abszolút nem annyiszor, hogy zavaró legyen, és sokkal jobban tetszett a Kata mindig is. Örülök, hogy nem Katalin vagyok. Ma meg már nem is furcsa, az én korosztályomban több a Kata, mint a Katalin.
Egyrészt nagyon egyetértek az első hozzászólóval. Sajnos vagy szerencsére, a név egy olyan első benyomás , amit szerzel egy emberről, ami pár másodpercalatt eldönti , számodra szimpatikus e . Persze nyilván ez változhat, és sokszor változik is, megismered és rájössz, Pankánál vagy Lilinél komolyabb csajt nem ismertél még.
De az emberek nagy többsége már csak ilyen előítéletes.Lásd a külső... a szép emberekhez pozitiv tulajdonságokat társítunk (számos kísérlet bizonyítja).
Vagy ha valakinek sötét a bőrszíne , vagy ha nagyon kövér...Először az előítéleteidnek megfelelően fogsz gondolkodni róla, majd csak azután ha megismered , változtatsz rajta.
A név is ilyen. Nem nehezíteném meg a lányom/fiam életét rögtön ilyesmivel hogy Vadvirág Málna, Eperke , Doroti vagy Emili.
Másrészről nekem a Kata, Lili, Borka vonal nem ugyanez. Mert ezek valahogy régebb óta benne vannak a köztudatban. Egyáltalán nem ritka. És igen, mire a mai gyerekek 30 évesek lesznek, a Lili, Panni, Szofi, Fanni, Dorka, Borka teljesen megszokott lesz.
(csak kérdés, az előítéletes gondolkodás fog e ilyen iramban változni...gyanítom nem...)
Egyetértek 10-essel.
Egyébként, a Borkával külön gond, hogy bemutatkozik: Kovács Borka vagyok, és netán visszakérdeznek: Uborka? :DDDD
Ha valaki ilyen Borka néven mutatkozik be a telefonba, akkor én is gondolkodóba esnék, hogy ez a nő ilyen mafla, hogy hivatalos ügyben is a gyerekkori becéző nevén mutatkozik be? És igen, az a bizonyos első benyomás számít ám! Nyilván leküzdhető, de milyen szülő az, aki egy életen át hátrányból akarja indítani a gyerekét?
Pl. a Bence már sokkal gyakoribb, mégis, amikor hallom, hogy Rétvári Bence államtitkár ezt meg azt nyilatkozta, még mindig az jut eszembe: "a kis Bence, aki belebújt a kemencébe". Ha mondjuk Rétvári Benedek államtitkárt említenének, az nem keltene ilyen asszociációkat bennem. Süveges Gergő ugyanígy: mintha az egész országgal bratyizna, amikor bejelentik, hogy a következő műsorban "várja Önöket Süveges Gergő".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!