Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek jogos ez az érv a...

Szerintetek jogos ez az érv a Panka, Dorka, Bori stb. típusú nevek ellen?

Figyelt kérdés

Szóval amikor becenevet, vagy becenévnek ható nevet anyakönyveznek hivatalosan. Panna, Panka, Zorka, Bori, Dorka... sorolhatnám. Egyre gyakoribbak az ilyen nevek, itt is sokan kérdeznek róluk. Az egy dolog, hogy valakinek nem tetszenek ezek, és soha nem adná.

De azt az érvet soha nem értettem, hogy ezek felnőttkorban komolytalanok lesznek, senki nem fogja őket komolyan venni, "hogy néz már ki egy dr. Kovács Panka"?

Ezek manapság a kisgyerekek, babák között annyira elterjedt nevek, hogy az ő felnőttkorukban már nem lesz olyan furcsa, mint most. Lesznek orvosok, ügyvédek, tanárok, mérnökök ezekkel a nevekkel.

A másik meg, ki az aki a NEVE miatt nem venne komolyan valakit? Egy olyan dolog miatt, amiről nem tehet, amit a szüleitől kapott? Ami abszolút nem utal rá, hogy ő milyen ember? Komolyan vannak értelmes felnőtt emberek, akik ez alapján ítélnének meg egy másik embert? Hát, őszintén szólva, nekem meg akkor erről az emberről lenne meg a véleményem. :)

Nektek mi a véleményetek erről?

2018. szept. 5. 11:22
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
67%
A véleményem az, hogy továbbra is komolytalan hangzású egy Dr. Kovács Bori vagy egy Dr. Kovács Lili. Nem vagyunk egyformák, nekem feláll a szőr a hátamon tőle, neked nem. Ezen túl nincs mit ezen ragozni.
2018. szept. 5. 11:24
 2/26 anonim ***** válasza:
93%

Sose mondanám senkinek, hogy szerintem gyerekes nevet választott, de a saját gyerekem születésekor szempont volt, hogy a teljes, nem becézett neve felnőttként is komolyan hangozzon.

Én az üzleti világban dolgozom, online vállalkozó vagyok. Sokat értékesítek telefonon, és még így is sokszor érzem a hátrányt, hogy fiatal nő vagyok. Hát még ha gyerekes nevem lenne. Ez nem azért van, mert a nevem alapján ítélnek meg, de sokszor kerülhetsz olyan szituációba, hogy nem sok mindent tudsz magadról elmondani, bemutatni. Ilyenkor az egyik dolog ami a benyomásodat tükrözi az a neved.

Szerintem gyönyörű szép nevek vannak ma már, amiknek a becézett formája nagyon aranyos cuki, gyerekkorban de a becézetlen formája pedig megállja a helyét felnőtt korban, mikor azt szeretné az ember, hogy komolyan vegyék.

2018. szept. 5. 11:27
 3/26 A kérdező kommentje:

Az egy dolog, hogy komolytalan hangzású. De szerinted maga az ember is komolytalannak hat tőle? Megváltozna a véleményed az emberről, ha tudnád, hogy ez a neve? Lenéznéd? Befolyásolná, hogyan viselkedsz vele? Ha igen, miért?

Ha nem, akkor meg szerintem mindegy, mi a neve az embernek - nekem meg pl. az Olívia, Boglárka, Barbara nevek nagyon ellenszenvesek (attól még teljesen normális nevek, ez ízlés kérdése), pedig nagyon sok embernek meg ezek a nevek tetszenek. Mindig lesznek, akiknek nem tetszik egy név - amíg nem nyilvánvalóan nevetséges (szerintem a Lili, Dorka azért nem ez a kategória), addig szerintem minden név "normálisnak" számít, minden név esetében vannak emberek, akiket "kiráz a hideg" tőlük.

Csak sokan úgy írnak a becenév-szerű nevekről, mintha maga az ember válna tőle komolytalanná, nem komolyan vehetővé, hogy ilyen neve van, én ezzel nem értek egyet.

2018. szept. 5. 11:29
 4/26 anonim ***** válasza:
93%
Véleményem szerint az MTA bekaphatja, ugyanis közzé tették, hogy fiók esetében nem fogják engedélyezni a becézést és a kicsinyítő képzős neveket, mert "egy férfi nem lehet Peti vagy Sanyi", de egy nőt mindne további nélkül le lehet kezelni a nevében is.
2018. szept. 5. 11:30
 5/26 anonim ***** válasza:
67%

Szerintem kiskorban aranyos, aztán kínos.

Legyen egy "rendes" keresztneve, meg a vicces.

2018. szept. 5. 11:32
 6/26 anonim ***** válasza:
84%
Az egy dolog, ha szerinted (vagy a szülő szerint) nem hangzik komolytalanul, gyerekesen az ilyen típusú név, de mi van, ha pont a név viselőjének nem fog tetszeni? Persze, ez előfordulhat bármikor, de ez egy olyan dolog, amit ki lehet küszöbölni. Szerintem sokkal jobb megoldás a “normális” nevet adni (Anna, Borbála, Dorottya, stb.) és aztan becézni. Én biztosan nem adnék becenevet a gyerekemnek, hisz engem is frusztrálna, ha Dorka vagy Panka lennék, és még csak 24 ?vagyok, nem is 40 vagy 50.
2018. szept. 5. 11:33
 7/26 anonim ***** válasza:
66%

Egyetértek az elsővel. Bután hangzik. Képzeld el ha befut egy komoly karriert, és naponta tárgyal komoly üzletemberekkel, mondjuk több százmilliós beruházásokról. Ki vesz komolyan egy Kovács Dorkát, Kovács Manót, Kovács Málnát stb?

Persze kijárhatja a maga útját és Borikaként is lehet elismert idővel, de mindenképpen megnehezíted a dolgát már a születése pillanatában.

Nem értem miért nem lehet rendes nevet adni, a szülők, barátok pedig úgy becézik, ahogy akarják.

Nekem is van olyan becenevem a szüleimtől, aminek köze sincs a nevemhez. Tőlük nagyon szeretem hallani, de örülök, hogy nem anyakönyveztek 30 éve valami "cuki" néven.

2018. szept. 5. 11:34
 8/26 anonim ***** válasza:
73%

Kérdező, igen, lesznek, és egész éeltükben becézgetve lesznek, ellenszenves idegenek nélkül is. Egy Dóra felnőttként lehet Dóra, gyerekként pedig lehet Dorkázni, Dorcizni.

Soha nem adnék a gyerekemnek eleve infantilizáló nevet.

2018. szept. 5. 11:34
 9/26 anonim ***** válasza:
21%

7

A Manó komoly, régi zsidó név, ne vedd egy kalap alá a becékkel.

2018. szept. 5. 11:35
 10/26 anonim ***** válasza:
75%
Hát ha ki van írva egy táblára, hogy dr. Kovács Borka, akkor feltételezem, hogy a szüleitől ezt a nevet kapta. Ha viszont úgy mutatkozik be vagy telefonál, hogy Kovács Borka, akkor lehet, hogy nem tudom eldönteni, hogy mi a neve és esetleg némi infantilizmust fogok gyanítani róla. Egyébként akkor sem ez alapján ítélném meg a szaktudását vagy az erkölcsét, de a saját gyerekemnek kifejezetten becenevet nem mernék adni (ahogy pl. túl különlegeset se), hogy amennyire lehet, ne a nevével determináljam a mások róla való véleményét (bár tudom, hogy ez a választás is az én döntésem, de talán valahol nagyobb szabadságot ad egy Katalin, mint egy Katica, ha érthető).
2018. szept. 5. 11:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!