Ajándékozási kérdés! Tényleg én lennék a sóher?
Konkrétan a testvéremékről lenne szó, de egyébként is nem egyszer látom, hogy a kisgyerekeknek MINDEN egyes látogatáskor ajándékot kell vinni. Ti is így csináljátok? Mi ennek az előnye és hátránya? Sajnos én csak az utóbbit észleltem, hogy az ilyen kisgyerekek elkényeztetettek, nem értékelik, amijük van (hiszen rengeteg játékuk van, szinte semmire nem kell pl várniuk, de nem fognak/tudnak kismillióval játszani).
Valamint ami rettenetesen bánt, az az, hogy meglátogatom a testvérem gyerekeit és rögtön csak az érdekli őket, hogy mit hoztam nekik. Semmi hogy vagy meg ilyesmi. Ez amúgy minden vendégnél így van, sosem a személynek örülnek igazán, aki jött, hanem annak, amit hozott.
A másik szokás meg az, hogy ha az egyik gyerkőcnek szülinapja van, akkor a másiknak is KELL adni valamit, különben megsértődik. De miért? A szülinapnak nem pont az lenne a lényege, hogy aznap csak az ünnepelttel foglalkozzunk és ő legyen a középpontban? Nem hiszem, hogy a tesójának az az évi egy nap akkora törést okozna.
Ezekről már beszéltem a testvéremmel, aki amúgy egyet is értett velem, a felesége viszont totál kiakadt és szimplán irigynek nevezett, hogy biztos az vagyok, amiért én nem kaptam ennyi mindent gyerekkoromban.
Anyukám is teljesen pártolja ezt a szokást és ő is sóhernek meg irigy kutyának tart (ezt így egy az egyben belevágta a képembe más emberek előtt is már). Azt meg főleg imádtam, mikor gyerekkoromban csak úgy a hátam mögött elajándékozott a kicsiknek olyan holmikat, amiket én pl a saját gyerekemnek szerettem volna megőrizni:( a válasza az volt, hogy csak a bolondok és az irigyek ragaszkodnak a tárgyakhoz.
Sajnálom, hogy ilyen hosszú lett, de már tényleg nem tudom, mit gondoljak. Nálunk nem volt állandó ajándékozás, lehet, csak ezért tartom túlzásnak? Vagy tényleg irigy lennék?
Én a szülő oldaláról mondom, hogy hülyét tudok kapni attól, hogy egyesek úgy érzik, hogy MINDIG, MINDEN látogatás alkalmával hozni kell valamit.
3 éves a lányom, és annyi szarunk van emiatt, hogy hihetetlen. A dédi hetente jön ide, minden héten hoz valamit, általában labdát, mert a lányom szereti a labdákat. Körülbelül 60 darab van a lakásban, nem viccelek, tényleg, az egészen kicsitől a nagyig. Persze ha a gyerek meglátja, hogy pakolnék el párat, visít érte. Folyton kerülgetjük őket. Tesómék szintén jönnek hetente, mindig hoznak valami apróságot. Nem nagy cucc tényleg, kis műanyag állatfigura, vagy hasonló csetresz, aminek a világon semmi értelme nincsen, csak gyűlik a kacat. Persze mindez abban a 2 percben érdekes, amikor megkapja a gyerek, aztán elő se szedi többet, ahogy a labdákat se amúgy, de ha elpakolnám, elajándékoznám, abból háború van.
Én direkt kérek mindenkit, hogy NE hozzanak mindig valamit, mert nem tudom hova pakolni a baromi sok játékot, tényleg csak gyűlik egy halom értelmetlen kacat, és mégis hozzák. Ja, és igen, ennek ellenére ki vannak akadva, hogy a gyerek első kérdése, hogy mit hoztál...
Én teljes mértékben igazat adok neked, ez egy nagyon hülye szokás, de egyszerűen képtelenség leállítani az ilyen rokonokat. Se szép szóval, se határozottan kérve, se veszekedve nem tudom. Legszívesebben az orruk előtt dobnám a kukába, amit hoznak már megint, de ezt a gyerekkel nem tehetem meg nyilván, mert ő ilyenkor örül neki. Amúgy ez szerintem semmi más, mint a gyerek "lefizetése" 3 perc figyelemért. Mert kb abban a 3 percben megy oda hozzájuk, amíg megkapja az aktuális ajándékot, aztán puszit se akar nekik adni (de lehet vele zsarolni, hogy "persze, hoztam neked meglepit, és egy puszit se kapok")... érdekes, azoknak a rokonoknak, akik nem hoznak mindig valami vackot, örül magukért is, és játszik velük.
Kedves 11-es, neked külön köszönöm, hogy a másik oldalról írtál!
Egyébként testvérem is ilyesmit mondott, hogy probléma van a túl sok felesleges játékkal, amit ki sem tudnak használni. Meg is kért, hogy maximum csokit vagy nagyon apróságot vigyek és így is teszek már egy ideje, de sajnos mind a gyerekek, mind a sógornőm megsértődött rám ezért.
Én csak akkor szoktam vinni, ha 3évente látott unokatesóimhoz megyünk, 5 gyerek van, úgyhogy csak apróságokat.
Nálunk anyósom hoz 4 éve minden alkalommal valami csetreszt a fiamnak, hiába mondtam hogy NE, megsértődött,és dafke csakazértis hordja. Ezzel azt érte el, hogy a gyerek már az ablakból ordít neki hogy mit hoztál mama :( most meg ezen van megsértődve :D
De érdekes, az én gyerekem ezt mással nem csinálja, csak vele, mert megszokta.
Nyugi nem vagy sóher, sóginőd meg anyukád van beleszédülve a gyerekekbe, egyszerűen ne vigyél nekik, csak alkalomra, föleg ha gyakran találkoztok, aztán jónapot. El nem tudom képzelni, hogy van pofájuk szóba hozni!? Ha megkérdik mit hoztál, mondd, hogy magadat ;)
Nekem öcsém volt olyan borzalmasan irigy kicsinek, hogy szétfeszült, mikor nekem volt szülinapom, igy akkor ő is mindig kapott valami apróságot :/-de csak anyuéktól, nem mindenkitől.
Na ő pl egy csoki mikulást se hoz soha a fiamnak, ellenben anyutól elfogadja a,csomagot 37 évesen is :D de letojom, nálunk ez soha nem volt téma.
Szülinap: nálunk ebből sose volt gond, csak az ünnepelt kap ajándékot. Túlzásnak tartom, hogy mind 2 gyereknek kelljen ilyenkor drága cuccokat venni, egy szelet csoki talán még belefér mondjuk.
Látogatások: túlzásokba esnek a családtagjaid, szerintem bőven elég, ha egy kis nasit viszel nekik.
Nálunk a másik véglet van, mindig üres kézzel jönnek egyesek, még szülinap, névnapra is. Azért jól esne, ha rám nem is, de a gyerekre gondolna és hozna egy darab banánt neki pl.
Mi mindig viszünk valamit.
Egyik tesómnak 1 gyermeke van, másiknak 2.
Kb havi 1x találkozunk. Sosem megyünk üres kézzel, de nem is viszünk drága ajándékot.
Kinder tojás, vagy színező, vagy buborék fújó, vagy vittem már ilyen fűfejet (ez az öntözős valami), Smarties, stb.
Sosem kérdezik mit hoztunk, mindig kedvesen odajönnek, van, hogy az édességet nem is nekik adjuk oda, hanem anyának, hogy ebéd előtt ne essenek neki, de még sosem kérdezték hoztunk e valamit.
Szülinap, karácsony nagyobb értékű valamit szoktunk.
6-6-3 évesek
Párom tesója + gyerekeik külföldön élnek, ritkán találkozunk, kb évi 1x, ilyenkor nagyobb dolgot veszünk nekik.
Szerintem apróságokat vinni semmi baj nincs.
Nyilván nem kell minden alkalommal 5-10 ezres játékot venni, de egy apróság tényleg nem lenne nagy dolog.
Ha egy egy Kinder tojástól elkényeztetett lesz egy gyerek, ott más baj van.
Nem hiszem, hogy a tesód felesége 10 ezres ajándékot várna el alkalmanként, de valszeg te egy csokit is sajnálsz, ami meg sóherság valóban...
Közben látom, hogy írtad, hogy nem csoki..
De nehezen hiszem, hogy a gyerekek ruhát vagy nagy játékokat várnak el..
Ha igen, akkor a tesódék rontotak el valamit de nagyon.
Előző vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!