Elfogadható, hogy a féltestvér kezdje el megnevelni a
kisöccsét, vagy túlzásokba esem?
Figyelt kérdés
Fiatal anyuka vagyok, a férjemnek az előző házasságából van egy 12 éves lánya. Nekünk van egy lassan 2 éves fiúnk. Szeretem a mostohalányomat (csúnya ez a kifejezés), nagyon sokmindent meg tudunk beszélni, el is fogadtuk egymást teljesen, úgy érzem ő is viszont szeret. Viszont az utóbbi időben, ahogy kamaszodik kezdett szemet szúrni egy pár dolog. Mintha előtört volna belőle a testvérféltékenység és egyre jobban ki akarja sajátítani az apját, mikor velünk van. Az apja nagyon ritkán szól rá valamiért, inkább élvezi a nagylánya figyelmét és mindent meg akar adni neki, úgy anyagilag mint érzelmileg. Ezzel nincs is gond, örülök neki, de szerintem a nagylányommal kezd elszaladni a csikó. A kisfiam egy kis izgő mozgó sajtkukac, mindenbe benne van, és mindnt ki akar próbálni, fel akar fedezni. Innen jön, hogy a nagylányom meg akarja nevelni, ha valamit ő nem lát helyesnek azt nem engedi meg, függetlenül az én döntésemtől. Példának okáért a nagylány kimondottan szereti az állatokat, ezért sokszor előfordul, hogy nem engedi a kisfiút a kutyáink vsagy macskáink közelébe, nehogy bántsa az állatait, pedig a kicsi csak simogatni akarja az állatokat. Ilyenkor rá is szól dühösen, megszidja és elviszi onnan, a kisfiú visszamegy mert érdekli de a nagy továbbra sem engedi, rákiabál. Vagy előfordult, hogy a kicsi ki akart pakolni a szekrényből (2 szekrény meg van neki engedve, hogy szórakozzon néha vele) de a nagy nem látta helyesnek ezért először rászólt majd nem engedte, hogy kinyissa és nevetve nézte ahogy a kicsi kínlódik és idegeskedik mert nem nyílik ki, és mikor a kisfiú nagyon felidegesítette magát a nagylány rákiabált és megcsapta a kezét, úgy, hogy a kicsi elkezdett sírni. Még ritkán előfordul ez a rácsapkodás a lánynál ha valami nem tetszik neki, de csak a testvére irányába. Hiába szólok rá, elszégyeli magát akkor de ugyanazt csinálja én meg úgy érzem nem oktathatom ki a nagylányt, nem vagyok az anyja. A férjemnek mondtam, de ő nem csinál semmit, esetleg ha látja nagy ritkán rászól, hogy hagyd a kicsit is,máskor meg a kisfiára kiabál rá, hogy ne hisztizzen. Szerintem a férjem most elvan ebben a rózsaszín ködben és élvezi a lánya kisajátító szeretetét. Sokszor ha a kicsi felkérdzkedik az apja ölébe a nagy is odamegy és az apjához bújik,az ölbe ül és puszilja, öleli, közben kitúrja a kicsit. Ha megyünk vásárolni és nézünk valamit a kisfiúnak a nagylány elkedi mondani, hogy de neki még ez a ruha tetszik, vagy az kell még a suliba es menjünk és vegyük meg. Vagy olyan is elöfordult, hogy egy kisebb baráti összejövetelre mikor készülödtünk azt mondta, hogy inkább ne vigyük a kisöccsét mert nehéz vele. Lassan úgy érzem, ha a nagylány velünk van, mi a fiammal ki vagyunk túrva az apja figyelméből,és inkább a férjem is a nagylányt viszi magával mindenhová, minthogy mennénk mi is a fiammal velük. Komolyan olyan érzésem van, hogy a férjem jóval jobban szereti a nagyot mint a kicsit, pedig 1 évvel ezelőtt hasonlót sem éreztem. Kezd kissé ellenszenves lenni a nagylányom, de nem szólhatok rá, nem nevelhetem mert nem a vérszerinti, a gyengéd tanítást, magyarázást pedig figyelmen kívül hagyja tőlem, először úgy tünik, mintha megértené de utána mlugyan azt csinálja. Segítsetek!! Túlzásokba esem? Vagy mit tegyek?
Én nem fiatal anyuka vagyok. Röviden és tömören a válaszom, hogy nagyon-nagyon gyorsan állítsd le a lányt.
2018. máj. 4. 11:25
12/13 anonim válasza:
Szóval ne szóljak rá senki gyerekére mert az anyja dolga, de ha az a gyerek éppen a szekrényemet akarja kirámolni, és (normálisan, nyugodtan) kérem ne tegye , akkor egy utolsó ember lennék? A saját szekrényében azt csinált, amit engednek neki, de a saját dolgaimnál had figyelmeztessem, hogy légyszives ne vidd el stb.
Bár ez az oda csapás kicsi T durva, meg a kiabálás is :(
2018. máj. 4. 12:42
13/13 anonim válasza:
Miért nem szóltál a férjednek, hogy beszélje meg a lánnyal, hogy TI azt mondjátok és úgy gondoljátok, nem helyes rácsapni a kicsi kezére? Félsz tőle, ez egyértelmű. Miért nem állsz ki magadért és a gyerekedért?
Itt párkapcsolati gond van elsősorban, csak másodlagos probléma a kislány viselkedése.
A férjed tojik rád és a véleményedre, de még a kisebb gyereke érdekeire is.
Gondolj bele, hogy reagálna, ha azt mondanád a kicsinek, hogy csapjon a lányra, ha az olyat csinál, ami neki nem tetszik?
Szerintem ordibálás lenne, és teljesen letolna téged a gyerekek előtt, hogy ők is lássák, hogy nincs szavad vele szemben.
Mondd nyugodtan, ha szerinted nem így van, de inkább próbáld ki.
Te alárendelt vagy a kapcsolatban, tisztában vagy ezzel, és még a gyereked kárára is hagyod, hogy elnyomjon apa és a lánya is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!