Munkanélküliként nem tudja a TB ügyintéző mi jár? Mit tegyek?
Munkaviszony: 2000-2009 július.
Álláskeresési járadék: 2009 július- 2010 április.
Álláskeresési segély: 2010 április- 2010 július 5.
Szülés: 2010 július 14.
Bementem letisztázni a tb-be, hogy mikor mi jár. Először azt mondta hogy csak a gyes jár. Megkérdeztem hogy miért, mikor biztosított leszek a szülés idejében. Akkor hosszas telefonálgatás után kitalálta hogy a tgyás jár, de a gyed nem biztos. És hogy az igényemet csak szülés után adhatom be. Én meg kérdeztem hogy mi van akkor, ha megszüntetem az álláskeresési segélyt szülés előtt 28 nappal, majd igénylem a tgyást, majd vissza pár napra álláskeresésire, majd úgy igényelném a gyedet. Azt mondta hogy nem lehet. Nagyon bizonytalan volt végig, végül is nem jutottam semmire. Hova menjek végre hogy megtudjam mi jár? Mert ha azt teszem amit ő mond, akkor szerintem pont úgy nem leszek jogosult a gyedre, csak a passzív tgyásra. A munkanélküli hivatalban sem tudták megmondani mit tegyek, mert nem tartozik rájuk...Tudna esetleg valaki segíteni nekem? Vagy csak én vagyok egyedül ezzel az országban?
A törvény szerint:
Annak, aki álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék folyósításának szünetelése alatt, vagy ezek megszűnését követő 42 napon belül szül, és tényleges jövedelemmel nem rendelkezik, a terhességi-gyermekágyi segély összegét az Ebtv. 42. § (3) bekezdése szerint, a gyermekgondozási díj összegét pedig az Ebtv. 48. § (4) bekezdése szerint kell megállapítani, azonban a pénzbeli ellátás alapja nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás vagy vállalkozói járadék alapját képező átlagkereset harmincad részét.
Ez alapján járni fog neked mind a gyed, mind a tgyás, és az alapját a 2009-es béred és az álláskeresési járadék összege adja majd. És igényeld szülés előtt a tgyás-t, hogy még idén kérhesd a gyed-et, mert ha 2011-be csúszol az igényléssel, akkor a gyed alapját már a fent hivatkozott jogszabály szerint számolják.
Nagyon nagyon köszönöm!
Végre megnyugodhatok, bántott volna a dolog, ha sok sok év munka után csak gyest kaptam volna.
Én is hasonló cipőben voltam nekem azt mondták anno,hogy mindent fogok kapni ne aggódjak na e helyett most gyest kapok csak, gyedet nem.Azért mert nem Álláskeresési járadékon voltam már hanem Álláskeresési segélyen(vagyis kaphatnék gyedet,de az még kevesebbre jönne ki mint a gyes)
De azért próbálj utána járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!