Apasági nyilatkozatot kell tenni, ha nem vagyunk házasok?
Figyelt kérdés
A párommal babát várunk, de nem tervezünk esküvőt. Ahhoz, hogy a nevére kerüljön a gyerek, kell tennie apasági nyilatkozatot?2008. okt. 24. 10:30
1/10 anonim válasza:
Igen. Kell az apaságinyilatkozat.
2/10 anonim válasza:
Igen kell és nem lehet régebbi 30 napnál!
3/10 anonim válasza:
Kell nem csak a nevére vétel miatt, hanem egyáltalán minden miatt, mert különben ha az nincs, a törvény előtt nem számít az apjának. Szóval ha nem vagytok házasok, ez a hivatalos módja annak, hogy a babának "legyen apja is". Ezt célszerű a szülés előtt megcsinálni, de akkor sincs semmi, ha utólag készül el pár nappal később (nekünk is így volt), simán átírják a nevét és megcsinálják az új anyakönyvi kivonatot (és a tévhittel ellentétben nem kell érte fizetni).
4/10 anonim válasza:
A második válaszolónak: 90 napnál, azaz 3 hónapnál nem lehet régebbi.
3 hete csináltattuk, és az anyakönyvvezető mondta.
5/10 anonim válasza:
Az utolsó válaszolónak akkor én rosszul vagyok tájékoztatva mert nekem meg azt mondták, hogy 30 napnál nem lehet régebbi!Még fel is háborodtam egy picit mert mi van ha előbb jön a baba!De akkor én tudtam rosszul bocsánat! Így legalább akkor mi is el tudjuk intézni hamarabb mert nekünk már nincs olyan sok hátra!
33 hetes kismama
Mégegyszer bocsi a rossz infóért!(második válaszoló)
6/10 anonim válasza:
Igy is volt. Nem régen változtatták meg.
Szerencsére!
Mindenkinek sok boldogságot a babához!
7/10 anonim válasza:
Én felhívtam a gyámhivatalt (nálunk ott csinálják), és azt mondták, hogy tök mindegy mikor csináltatjuk, akár a terhesség kiderülte után rögtön, akkor is jó. Az apasági nyilatkozat nem évül el.
8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, akkor még a szülés előtt megcsináljuk a papírokat. Van erre egy nyomtatvány, amit a páromnak ki kell tölteni, vagy menjünk egyből közjegyzőhöz, és ott tegyen nyilatkozatot?
2008. okt. 26. 08:32
9/10 anonim válasza:
Azért kell az apaságit elintézni,mert ha nincs autómatikusan a te vezetéknevedet kapja a baba.Mi is most csináltattuk,nem is tudtuk,hogy kell ilyen,egy ismerősünk szólt.Nem tájékoztattak sehol sem erről.
10/10 anonim válasza:
Nincs nyomtatvány. A bejelentett állandó vagy tartózkodási címed szerinti anyakönyvi hivatalba vagy gyámhivatalba kell bemenni. Vinni kell a személyiteket, a lakcímkártyákat, a kiskönyvet, egy igazolást a dokidtól, hogy mikor fogsz szülni, illetve mi a fogamzás feltételezett időpontja. Illetve most már kérnek egy hajadonigazolást (elvileg a népességnyilvántartóból lehet kérni), ami igazolja, hogy nem vagy férjnél. A legegyszerűbb, ha felhívod azt az önkormányzatot, ahova tartozol és megkérdezel mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!