Többgyermekes családok, a véleményetekre lennék kiváncsi, kinél hogy működik?
8#
Túlspilázod. :)
Dolgoztam takarító cégnél, az volt a munkám, hogy ellenőriztem a takarítás minőségét. Szakmai ártalom: egy pöttyös tükörtől is idegállapotba' vagyok. :)
Ha minden nap letörlöd a mosdókagylót, wc-t, kiöbkíted a kádat, és áttörlöd a tükröt, az 10 perc. Nem több. Utolsó körbeöntöd a wc kagylót domestossal, feltörölsz: újabb 5 perc. Ha csak nincs 120 nm-es fürdőszoba.
Amerre járok, összekapkodom a szennyest. Nem vadászok mosás előtt. (Akinek nincs gombócban a két zokni, hogy ne vesszenek el a párok, az nem lesz kimosva.)
Foltokra teszel ezt-azt: 5 perc. Aztán áll az magában. Nem kell csinálni vele semmit. :) Be a gépbe, ki a gépből. Kiteregetés: 10 perc. Beszedni szintén. Ha ilyenkor két mozdulattal összehajtod, akkor 12. Viszont elég különválogatni egy perc, be a szekrénybe: kész. Vasalni csak azt szoktam, amit muszáj, felvétel előtt. A gyerekek összegyúrnák a szekrényben úgy is, dupla munkát meg nem végzek.
Főzés: nem kell minden nap. Egy nagy adag krumplis tészta 20 perc. A legtöbb főzelék és leves is fél óra. Nem kell mindent kevergetni megállás nélkül. Én addig mosogatni szoktam, meg elpakolni.
Felsöprés, felmosás: 10 perc.
Ha rendszeresen takarítasz, akkor nem kell megszakadni, sikálni, dörzsölni, csak szinten tartani.
Egy kis rutinnal ki lehet alakítani úgy, hogy nem tart sokáig.
Kb 2 ora/ nap. Minden nap van mosogatas, edenyelpakolas, wc takaritas, vagy felmosas v porszivozas. Mosas kb. Ketnaponta. Egyik nap mosok, kovetkezo nap hajtogatok. Kajakat nagyon gyors eteleket fozok: sult husok, kremlevesek, főzelékek, tésztak, egybefasirt es ezeket is ket napra.
Normal 2 fogasos etel hetvegen szokott lenni, de ha uszik a lakas akkor beulunk valahova menni.
Patikarendtol tavol allunk, viszont a hazimunkaba mar most kapnak feladatot a gyerekek. 5 es 7 evesek. Pl. Flakont gyujtik, leszedik a kupakot, lapitjak a flakont. Maguk utan agyaznak, a jatekokat a helyere kell tenni, szennyest szinten. A tanyert maguk utan a mosogatoba kell tenniuk. Nekem fontos h egy gaztartasban elok mindegyike tudja azt, h a rendfentartas kozos dolog; s ha keszen vagyunk johet a moka.
A fentieken kivul ha van kedvuk meg segithetnek de az nem kitelezo. Pl a nagy szeret porszivozni a kicsi meg a konyhaban van velem. Kever ha olyan van pl gombat szetel ey persze kostol.
Tobb hazimunkara nem is ufen lenne ido mert a ket gyerek es en osszesen 5 foglalkozasra jarunk, igy alig vagyunk itthon.
Nehez az biztos. Szerintem egy nonek a normalis az lenne ha max 6 oraban dolgozna.
9-essel értek egyet: reggel beadom a két kisgyermekemet oviba, bölcsibe, majd délután 4 után munka után összeszedem Őket. Inkább maradunk minden nap a játszón, az ovis barátokkal, amikor én is tartalmas időt tölthetek a gyermekeimmel, mintsem, hogy rohanjunk haza házimunkázni. Napi szinten pont annyit csinálok otthon, amit nagyon muszáj: kb. két naponta mosok, teregetek, kb. két naponta összedobok valami nagyon gyorsan elkészíthető kaját (ne tésztákra gondoljatok, hanem sült , párolt husikra). Sosem mosok és főzök ugyanazon a napon, hanem felváltva. És mivel a mosás kiválogatása, betöltése majd teregetése kb. 10 perc, bőven belefér a gyermekeim pancsiidejébe, akik ez idő alatt nézik az esti meséjüket a kádból. Sőt, az esti mese még arra is elég, hogy kikészítsem Nekik másnapra a ruhákat. Amikor főzök, szintén kb. fél óra alatt megvan egy tejszínes csirkemell vmi körettel, vagy ha sütöm a húst, a fűszerezése megint csak nem több 10 percnél. Felmosni, felporszívótni hétvégén szoktunk a férjemmel, nálunk abszolút munkamegosztás van. Hétköznap is gyakran előfordul, hogy mondjuk én játszom a gyerkőcökkel, amíg Ő főz, vagy fordítva. Kb. két naponta felsöprök, miutén lefeküdtek a gyerekek. És mivel viszonylag korán fekszenek, fél 9-9 körül már mélyen alszik mindkettő, még nyerünk 1-1,5 értékes órát, amikor még lehet éppen házimunkázni...vagy pihizni.
Számomra a legfontosabb, hogy tartalmasan töltsük mint család az időnket. Időebb korunkban erre fogunk emlékezni, nem a nagytakarításokra. A gyerek sem fogja soha megköszpnni, hogy "anyám, köszönöm, hogy mindig csillogott a vécé pereme", viszont boldogan fogtok majd nosztalgiázni, ha visszaemlékeztek egy-egy nagy birkózásra vagy bicajozásra.
Akik most pici gyermek mellett GYED-en otthon napi 3 órát töltenek házimunkával, azok majd munka mellett a nap legértékesebb 3 órájában fognak otthon mániákusan főzni, takarítani, ahelyett, hogy az egész napos távollét után a gyermekkel töltenék azt a kevés szabadidő.
Mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb, hosszabb távon mi éri meg jobban!
Utolsó: az jutott az írásodról egyből az eszebe, h nem látod a fátol az erődöt.
Sokkal több meló gyűlik össze úgy, ha otthon van a gyerek. Egyrészt őt is neked kell ellátnod, (megetetni stb.), másrészt meg ő is koszolja, rámolja a lakást. Te aki beteszed reggel a gyereket az oviba, délután elhozod, persze, h nem "házimunkázol" annyit, mint az aki otthon van egész nap a gyerekkel. Neked a napközben kaját nem kell megoldani, mert ugye a tizórai, edéd, uzsi kimarad, neked csak vacsit kell készíteni, illetve a lakás is olyan állapotban fogad, ahogy reggel hagytad, nem koszolja össze addig senki. Tehát szerintem ezt nem lehet összehasonlítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!