Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan neveljem arra a gyereke...

Hogyan neveljem arra a gyerekem, hogy nyíltan beszélhet a szexualitásról?

Figyelt kérdés

Szeretném, ha kiskamaszként merne kérdezni, nem érezné zavarban magát, ha velem kell intim dolgokról beszélnie.

Nincs még gyermekem, de számomra nagyon fontos ez. Az első fehér folyásomkor teljesen bepánikoltam, azt hittem komoly betegségem van, az első menstruációmkor sem mertem szólni anyámnak. 17 évesen jutott eszébe, hogy 'használj gumit' tanácsot adjon (ekkor már egy éve nem voltam szűz), és az egész felvilágosítósdi a részéről kimerült annyiban, hogy a szex olyan mint a desszert.

Mikor érdemes elkezdeni beszélni a kamaszkori változásokról, és a szexről?

2017. okt. 3. 08:39
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Mikor érdemes kezdeni? AMikortól a gyerek kérdez.

Fiam 4,5 éves, szokott kérdezni, hogy nekem miért nincs kukim, mint neki, miért van zacskója miért olyan a kukija...stb.

Ha ezekre a kérdésekre úgy válaszolsz, mintha azt kérdezné miért van 5 ujj a kezén, akkor később is bátran kérdez. De ha látja rajtad, hogy zavarba jössz a kérdésétől, és az a válaszod, hogy ehhez még túl kicsi vagy, akkor nem fog később kérdezni semmit. Hanem majd innen-onnan tájékozódik (jól vagy rosszul).

SZóval az a titka, hogy kezeld természetesen a kérdéseit, és mindig válaszolj, ne rázd le sosem!

2017. okt. 3. 08:54
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha a világ egyéb dolgaira is kap majd választ, amikor kérdez tőled (tehát nem ez a "még kicsi vagy" vagy "majd te is megtudod, ha eljön az ideje" vagy csak lezárod, hogy "erről nem illik"), akkor ezzel sem lesz probléma. De azért, ha még nincs gyereked, ez elég messze van: általában 2-3 év körül kezdi őket érdekelni, hogy kinek mije van (fontos kérdés, hogy láthatják-e anyát-apát olykor meztelenül vagy az titok) és miképp születtek - ezekre is őszintén, de az ő szintjükön kell válaszolni, tehát nem rögtön egy kamaszoknak való felvilágosító biológiai órával fogod kezdeni :)
2017. okt. 3. 08:58
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Úgy, hogy TE kezdettöl nyíltan beszélsz ezekröl a témákról is, már akkor is, amikor még csak kezd beszélni és bármit kérdez - akár szerinted szexuális témákról is.

Nekem mindegyik gyerekem "születése óta" bármit meg mer kérdezni, mert normális, korának megfelelö választ kapott. Nekik ugyanis a nemiséggel kapcsolatos témák ugyanolyanok, mint az egyéb területek, és csak arról lesz "kínos", ha te mellébeszélsz. Ha valami kérdése nagyon problémás szerinted, akkor a legokosabb visszakérdezni, hogy ö hogy gondolja, mert sok esetben egyáltalán nem azt akarja tudni, ami neked elsöre eszedbe jutott.

Sem a fiaim, sem a lányaim nem csináltak sosem problémát abból, hogy bármilyen kérdéssel hozzám forduljanak.

2017. okt. 3. 09:14
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Anyukám mesélte, hogy 3 éves koromban az volt a legnagyobb problémám kb fél évig, hogy mindig összekevertem a bzi és a kva szavak jelentését. Egyszer a kisboltban fejhangon elkezdtem kiabálni, hogy "de akkor melyik, aki pénzért szerelmeskedik és melyik aki a fenekébe dugdossa a másik fütyijét?". :D Anyukám pedig válaszolt, elmondta, csak megkért, hogy halkabban tegyek fel ilyen kérdéseket, mert a többi nénit, bácsit zavarhatom vele.

Azóta sincs problémám, ha szexről, menstruációról, vagy gyakorlatilag bármiről kell beszélgetni velem. Anno a fél gimis fiúcsapatot én világosítottam fel menzesz-témakörben, mert bár egy csomó srácnak volt barátnője, mindegyik csak lepattintotta őket, hogy ez magánügy. Egy-két srác azt se tudta, mennyi vérre kell pl számítani, vagy hogy ilyenkor a has fáj, vagy a hüvely...

Örökké hálás leszek anyukámnak, amiért nem alakított ki bennem gátlásokat az intim témákkal kapcsolatban, és nagyon remélem, hogy én is ilyen szülője tudok lenni majd a gyermekeimnek.

2017. okt. 3. 09:52
 5/8 A kérdező kommentje:

Akkor a titok nem is olyan nagy, mint gondoltam.

Végzős fősulis vagyok, két éve dadáskodom egy családnál-heti párszor egy-egy délután, esetleg oviba, különórákra hozni-vinni. Mosmár inkább csak azért, mert nagyon megszerettem a kisfickókat. 7 és 3 éves fiúk és tavasszal született a hugi. A nagyobb az iskolában sokmindent hall, a kicsi előtt mondja, így ő is érdeklődik (meg nála pelusról való leszokáskor volt csudaérdekes a kukija).

Úgy gondolom, eddig is amennyire tudtam, a korukhoz mérten válaszoltam nekik.

Szeretnék fiatalon anyuka lenni, ha minden jól megy, 3-5 év múlva tervezzük a babót.

Köszönöm a válaszokat.

2017. okt. 3. 11:24
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ez messzebbre vezet a szexualitás témájánál. Azt kell elérned, hogy bízzon benned, hogy merjen veled bármiről beszélni és kérdezni, illetve igénye legyen a beszélgetésre. Ha mindig mindenről beszélhet, kérdezhet, ha nem rázod le, nem torkollod le és nem nézed hlyének gólyamesés bugyuta válaszokkal, de nem ijeszted meg olyasmivel, amiről nem kérdez, tehát nincs rá felkészülve, akkor kérdezni fog, mesélni fog. Vehetsz neki ismeretterjesztő könyvet, az segít megragadni a témát, de anélkül is kérdezni fog.
2017. okt. 3. 18:32
 7/8 anonim ***** válasza:
85%
Az ismeretterjesztö könyv azért csak jóval késöbb kerülhet szóba, a kérdések meg már egész kis gyerektöl is jönnek.
2017. okt. 3. 18:43
 8/8 anonim ***** válasza:
Ez így igaz, de a téma nem is ér véget ovis kor előtt. És nem önálló olvasáskor kerül először könyv a gyerek kezébe.
2017. okt. 3. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!