Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha szülés után indítom a...

Ha szülés után indítom a TGYÁS-t, akkor azt én intézem vagy a munkaadóm?

Figyelt kérdés
Olvastam a lenti, korábbi kérdésekt, erre nem találtam benne válasz és úgy érzem a könyvelőnk félrebeszél, nem hinném, hogy tudja, mit is kell csinálni, mert ő csak kórházi papírt mondott meg a kiskönyvet és slussz.
2008. okt. 20. 09:11
 1/8 anonim ***** válasza:

Attól függ. Ha az anyuka munkáltatójánál működő kifizetőhely van, akkor a munkaadó intézi vagy ha nincs, akkor a munkáltató székhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár (TB) .Pesten ez a váci úton van.

A gyermek születése napjától kezdődően igényelt ellátás esetén csatolni kell

a szülést igazoló kórházi igazolást,

a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.

Ha a munkahely nem kifizető hely, akkor az egyszeri anyasági támogatást, családi pótlékot is neked kell intézni. Ezt az államkincstárnál.

Mielőtt lejár a tgyás 1 hónappal előtte el kell indítani a gyedet, majd idővel a gyest is, hogy folyamatosan kapd a pénzt.

Remélem segítettem.

2008. okt. 20. 10:03
 2/8 anonim ***** válasza:

Bocsi az első mondat hiányos lett, szóval, hogy ha nincs kifizető hely, akkor neked kell a tb-nél indítani.

Internetről tudsz amúgy adatlapokat letölteni, de a pótlapokat is töltsd le.

2008. okt. 20. 10:06
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi! Mit jelent, hogy a munkahely nem kifizetőhely?
2008. okt. 20. 10:08
 4/8 A kérdező kommentje:
Ja és mikor kapom vissza a születési anyakönyvi kivonatot? Mert azt ugye a többi helyre is le kellene adni... Megőrülök a papírmunkáktól, már a nyomozástól is patakokban folyik a könnyem.........
2008. okt. 20. 10:10
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha munkaviszonyba vagy akkor a munkáltató intézi a tgyás-t, a gyed-et és a gyes-t is. Mindet külön-külön kell megigényelni. Szükség van az eredeti anyakönyvi kivonatra, a terheskiskönyvre( ezeket a határozattal együtt visszakapod)meg a személyes irataid fénymásolatára( személyi, lakcímkártya, TAJ, kicsinek TAJ, bankszámlaszámra ha utalásra kéred a pénzt.) Az orvosi igazolást nehogy odaadd, az neked kell az anyasági támogatáshoz. (nekem elvették és eltünt, úgy kellett utánnajárnom és másikat kérnem.)

Az anyasági segélyhez kell az orvosi igazolás eredetibe, az összes többi papírból jó a fénymásolat-én postán intéztem. A MÁK honlapján van igénylőlap, nyomtatás után kitöltve tökéletesen jó, nem kell az általuk kiadott.

Én is ma kaptam meg a segélyt meg a családit, pedig 5 hónapos múlt a lányom-éljen a főnökasszonyom.

Remélem neked simábban megy ,sok szerencsét, remélem tudtam segíteni.

2008. okt. 20. 20:40
 6/8 anonim ***** válasza:

Szia! Az első vagyok. A születésit csak megnézik esetleg lefénymásolják. De tényleg ragaszkodj az eredetihez, kérd meg, hogy fénymásolják le. Viszont a születési anyakönyv kiadásához elveszik az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot. Mondjuk az nekünk a második papír volt, mert az elsőt már 2 éve elították ki.

A munkahelynek tb kifizető helynek kell lennie. Erre kérdezz rá a főnöködnél, ő tudni fogja. Én is munkaviszonyban voltam (meg még vagyok) itt már 5 éve, de mivel nem kifizető hely, nem intézték ezeket az ügyeket. Meg amúgy lehet gyorsabb ha te intézed.

2008. okt. 21. 14:15
 7/8 anonim ***** válasza:
Még mindig az első vagyok. Ne keseredj el. Ha gondolod írj privit és összeszedem a dokumentumokat és átküldöm email-ben. Utána csak ki kell nyomtatnod.
2008. okt. 21. 14:27
 8/8 anonim ***** válasza:

A születési anyakönyvi eredetibe kell, és hogy a munkahely tb kifizető hely vagy sem az nem változtat semmin. Ha munkaviszonyba állsz mindenképp a munkáltatónak kell intézni.

Jótanács, mindenből csináltass pár fénymásolatot.

2008. okt. 21. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!