Ha most táppénzen vagyok de megvan a két éves
munkaviszonyom akkor a táppénzt beleszámolják majd az
átlagba vagy nem? HA most 60 ezer a táppénzem kb mennyi
lesz a Gyedem? A haramdik gyereknél tényleg több a gyed
mármint csak adót vonnak?
Figyelt kérdés
2010. máj. 22. 15:29
1/9 anonim válasza:
A táppénz a biztosítotti időbe beleszámít, viszont mivel ellátás, nem alapja a gyednek, hiszen egyik ellátás sem alapja a másiknak. A gyed alapjába csak az a a jövedelem számít bele, amiből vonnak egészségbiztosítási járulékot (a táppénzből nem vonnak) Ha nem volt 180 olyan nap, amikor ilyen jövedelmed volt, akkor a szerződés szerinti béredből számolnak gyed-et. Ha a táppénzed 60000 (ez a jövedelem 60%-a), akkor 100000 körül van a jövedelmed, és ennek 70%-a a gyed, tehát 70000 körül lesz. Persze a gyed-et nem így számolják, ez csak egy körülbelüli, nagyságrendileg helyes összeg!
A gyed összege nem függ a gyerekek számától, nyugdíjat mindig fognak belőle vonni, ahogy szja-t is, és a maximális összege 102900 Ft bruttó. A családi pótlék viszont lényegesen több lesz a 3 gyerekre.
2010. máj. 22. 15:39
2/9 anonim válasza:
Dehogynem függ a gyerekek számától!
A Gyedből nem kell adóznod semmit, mivel 3 gyerekre már jár az adójóváírás. Minthogy a fizetésed is több lesz majd, ha visszamész dolgozni!!!
2010. máj. 22. 15:56
3/9 anonim válasza:
A családi adókedvezmény teljes összegét csak akkor lehet igénybe venni, ha van hozzá elég adó. Három gyerek esetében a havi 12.000 Ft kihasználásához - a havi 15.100 Ft adójóváírás igénybevétele mellé - bruttó 131.500 Ft jövedelem kell. Ha a kérdezőnek 60000 a táppénze, akkor az azt jelenti, hogy kb. 120-125000 a bére, vagyis nem tudja érvényesíteni. A gyed után már jár 15100 Ft adójóváírás, ami gyerektől független. Max gyed esetén a szja előleg 17500Ft, vagyis a kérdező nem tudja a családi adókedvezményt érvényesíteni, csak legfeljebb 2400Ft összegben, ami azt jelenti, hogy valóban több lesz a gyed, 2400 Ft-al.
2010. máj. 22. 16:16
4/9 anonim válasza:
Bocsi az offért!!!Kedves Utolsó!Úgy látom otthon vagy ebben a témában!!!Lehetne egy kérdésem???Én jövő hónapban szülök!Tavaly végig melóztam(meg előtte is 6 évig),tavaly november 16. óta vagyok táppénzen!Akkor jól értem,hogy Nekem a gyedet tavaly január 1.-től nov.16.-ig kapott fizumból fogják majd számolni?Tehát 10 és fél hónapból?Előre is köszi!!!
2010. máj. 22. 18:15
5/9 anonim válasza:
Igen, úgy számolják, hogy a tavalyi bruttó jövedelmedből naptári napi átlagot számítanak (összes jövedelem osztva a bérezett napokkal - a táppénz napjait ebből levonják, mert az nem bérezett nap, tehát ha kb. 300 napot dolgoztál, akkor a naptári napi átlagod a 10 és fél hónapnyi jövedelmed osztva a 300 nappal).
2010. máj. 22. 18:33
6/9 anonim válasza:
Nagyon köszönöm!!!!!
2010. máj. 22. 18:43
7/9 anonim válasza:
kedves 18.33as szakértő::) lehetne egy kérdésem Nekem is? Én novemberben fogok szülni, tavaly augusztusban is szültem, azóta gyeden vagyok, de akkor veszélyeztetett terhes voltam, így csak 78 napom van tavalyról (ledolgozott idő+szabadság.)15 éve dolgozom, a 365 nap biztosított időm meg van. ha jól tudom, akkor ha most (szülésig) visszamegyek minimum 102 napra dolgozni, akkor az idei jövedelmem is befolyásolni fogja a TGYÁS összegét, igaz?
2010. máj. 22. 20:17
8/9 anonim válasza:
Ha nem mégy vissza, akkor a szerződéses béred lesz az ellátások alapja, és ebben az esetben jól tudod, a tgyásnak is van maximuma, annyi, mint a gyed-nek. Ha visszamégy 102 napra dolgozni, akkor az azt jelenti, hogy lesz 180 bérezett napod, és a tgyásnak nem lesz maximuma, a jövedelem 70%-a lesz, korlátozás nélkül. Persze ez csak akkor érdekes, ha a minimálbér kétszeresénél többet kerestél, mert ha ennél kevesebb volt a béred, akkor annak a 70%-a lesz így is, meg úgyis:)
Vagyis akkor éri meg visszamenni, ha a bruttód jóval 143000 felett volt.
2010. máj. 22. 22:01
9/9 anonim válasza:
köszönöm szépen! Igen, jóval magasabb ennél a bruttóm. Megyek is vissza dolgozni:) Köszi mégegyszer nagyon aranyos vagy!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!