Angliában élők gyerekesek! Mire számítsak az angol iskolában?
A lányommal júliusban megyünk ki Angliába. 12 éves, 7.-es lesz. Mielőtt néhányan belekötnének, az angol tudás megvan, mert kiskora óta tanítom angolul is, és amúgy is jár nyelviskolába. Szóval, szeptembertől angol iskolába fog járni, és tudom hogy google-ba beírom hogy angol iskolák aztán olvashatok, de itt is kérdezősködnék, hogy ki mit tapasztalt, milyen lesz, stb.
Mindent leírhattok, amire a lányom és én is számíthatunk.
Nem konnyu!
De en is angol iskolaba jartam anno,bar igaz,az kozepiskola volt,Londonban!
Majd az egyetemet nemet nyelven vegeztem el. Persze anyanyelvi szinten beszelem oket,+a franciat is!
Nem konnyu,de ha a gyerekek mar a legelejetol vannak tanitva(mert gyerekkortol ha kezdi,jobban megmarad,) akkor jobb lesz neki! Persze az is lehet,hogy egy szot se fog akkor sem erteni,es megmaradni,(mint egyik baratom)
Minel tobb nyelvet megtanul,es minel jobbam fogja majd beszelni oket,annal tobb,es jobb eselye lesz egy jobb eletre! Hidd el,ez igaz,tudom mirol beszelek!
Nem anglia hanem német nyelvterületről származó tapasztalataim alapján :
Határeset már a 12 év. Fiatalon jóval könnyebb lenne, gond nélkül tanulják meg a gyerekek az idegen nyelvet. Pont most áll pályaválasztás előtt. Necces de nem lehetetlen. Főleg hogy otthon tanulja már. Kint persze teljesen más lesz, máshogy beszélnek, meg azért egy szakmát, szakszavakat megtanulni, nem lesz egyszerű, de szerintem menni fog!
3 nyilván a kérdéskörbe minden beletartozik, a nyelvi nehézségek is nem?
Akkor meg mi a problémád? A kérdező majd eldönti neki mi volt hasznos a válaszokból.
Mi még csak általános (primary school) iskolába járunk, szóval pontosan nem tudom, hogy néz ki egy high school-os nap. De valószínű, hogy már a te gyereked high school-ba megy, mivel 12 éves. Az áltsuli 4-11 éves korig tart. Az én lányom 7 évet tölti júliusban és 3. éve jár suliba. Nagyjából a középsuli is 9-kor kell, hogy kezdődjön, mert ugyanakkor látjuk őket az utcán, mikor mi megyünk. Korhoz megfelelően szokták besorolni a gyerekeket külföldről, még akkor is, ha nyelvileg vagy tudásilag le vannak maradva. Annyit tudok, hogy majd ha kell neki, kap maga mellé segítőt. Két ismerős család is jött ki ilyesmi korú gyerekekkel. Gond nélkül beilleszkedtek. Felmérik azért majd a tudását, hogy tudják, hogy is áll. Nem hinném, hogy a legtöbb tantárggyal bármi gond is lenne, az oktatás itt -Angliában-bizonyos tekintetben alacsonyabb. Más tekintetből viszont sok minden tetszik belőle. Nincs állandó vizsgáztatás, osztályozás. A napok lazábbak, vannak hosszabb szünetek, jobban el van húzva egy nap, nem úgy, mint otthon, hogy 45 perc okítás, 15 perc szünet és mindez 5-7x ismételve. Dél körül van egy hosszú szünet, akkor ebédelnek, aztán vannak délutáni órák. A nehéz iskolatáskát elfelejtheted. Nem tudom, hogy középsuliba is ugyanúgy van e, de áltsuliban szinte nincs mit cipelniük, még a füzetet, ceruzát is ők adják. Középsuliba már azt hiszem sajátot kell venni, de nem nagyon látok náluk egy vékony hátizsáknál többet. Viszont a legtöbb középiskolában uniformist kell viselni. lányok szoknyában járnak télen-nyáron. Nyakkendő, zakó is van hozzá.
Biztosan van benn is ebéd, elő lehet fizetni rá, de főként packed lunch-ot visznek. 11 éves kortól a gyerekek lehetnek otthon egymaguk, ez alatt biztosítani kell a felülgyeletüket----baromi drága. Természetesen 11 éves kor fölött lehet neki intézni felügyeletet, habár ez már kicsit nehezebb, mert az after school és before school club-ok a kisebbeknek van kitalálva és nem fogadják be az idősebbeket. A childminder-ek is kábé 11 éves korig vállalnak max gyerekfelülgyeletet. Van egy munkatársam, neki az egyik gyereke 14 évet tölti most és még mindig a felügyeletre hivatkozva olyan órákban dolgozik, hogy hazaérjen sulizárásra---persze ez szerintem már csak kamu, nehogy már egy 14 évest ne lehessen magára hagyni pár órára...És ugye nem fogadják be sehol, ezért ő vigyáz rá. Az iskolák kábé 3-4-kor zárnak.
Sajnos csak ennyit tudok. 16 évesen GCSE vizsgát írnak. Alap vizsga, lehet emeltszintűt is írni.
Az iskolákban már áltsulitól kezdve inkább az életre próbálják felkészíteni a gyereket, nem a lexikon bemagolására.
Áltsuliba már pl olvasás és matek is minden nap van, de nem csak meséket olvasnak, hanem információs könyveket is. Néha tudományos, néha történelmi, néha földrajzi könyvet kapnak olvasni. Minden gyerek egyénre szabottan fejlődik, főleg az olvasásnál jön ez ki. Így a jobban olvasók előnyt szereznek sok tantárgyból. Az én lányom pl az egyik legfiatalabb az osztályból, de a legjobb olvasó az egyik legidősebb diákkal együtt-az osztályból. Így ő már olyan összetett és hosszú olvasókönyveket kap, hogy abban jóval több információ van, mint a leggyengépp olvasó könyvében. A szövegértésre, írásra is nagyon odafigyelnek. Számukra a külalak másodlagos, a tartalom a lényeg. Arra figyelnek, hogy a gyerek tudja értelezni az olvasottakat, képes legyen az írott kérdésre válaszolni, információt kikeresni a szövegből. Ennek az alapjait már első osztályban elkezdik. És GCSE-n az írásbelin ezt a tudást tesztelik. Folyamatosan, évről évre bővitik a tudáskört-mint ahogyan a magyarok is, csak ők épp nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy milyen ügyesen tudja bemagolni a tankönyvből a verselemzést, hanem arra, hogy képes legyen ténylegesen szöveget elemezni, hivatalos levelet írni. Nem tudják fejből az összes ország összes történelmi dátumát, és hogy melyik országnak mi a fővárosa, ők inkább a saját országukra koncentrálódnak, hazaszeretetet próbálnak beléjük nevelni, gyakorlati órákkal kiegészítve. Az iskola után lehet még tovább tanulni, vagy bekerülni az apprenticeship rendszerbe---valószínű én erre irányítom majd lányaimat. Magyarországon fősuliba jártam, tanítóként végeztem. Ha otthon is maradtam volna, nem sokra vittem volna a diplomámmal se...inkább használhatóbb szakmát végeztem volna, gyakorlattal.
Persze vannak dolgok, amiket hiányolok az oktatási rendszerükből, de barátságosabbnak találom.
Az angol gyerekek általában barátságosak, befogadóak. Nem lesz gondja a beilleszkedéssel a lányodnak, ők hozzá vannak szokva az új, külföldi diákokhoz. Próbáljon meg nyílt maradni feléjük, ne legyen szégyenlős, nincs oka rá. Nagyon kedvesek tudnak lenni a gyerekek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!