Keresztelo hogy zajlik?
A szülőknek kell kérni a papnál. Azt nem tudom mennyibe kerül (bátyáméknál én voltam a keresztszülő). Kb 20 perc volt h bírja a gyerek is. Előtte ott voltunk a misén is.
Egyébként nálunk a szülők nekik a tesók és a nagyszülők voltak ott. (Katolikusok vagyunk)
Amúgy a szülei miért nem lennének ott? Nem muszáj de nekik kell kérni a keresztelőt.
Mindenképp az illetékes pappal kell beszélni, mert nagyon változó, hogy mit kérnek. Nálunk pl csak előtte be kell fizetni az egyházadót, és ennyi, plusz a keresztszülőnek bérmálkozni kell, de ismerősöm épp most keresztelt meg valakit, és tőle meg nem kérte a pap, és nem is volt megbérmálva. Szóval nagyon változó lehet.
Elég, persze, azt hívtok, akit akartok. Nálunk elég hosszú lett a vendéglista, de én vallásos vagyok, szóval a keresztelő nálunk nagy dolog, nem csak úgy van. De nem muszáj belőle felhajtást csinálni, ahogy nektek tetszik és kényelmesen megoldható, úgy legyen. Maximum fél órás, ha van, legutóbbi keresztelő, amin voltam, annyi sem volt, elég gyorsan lezavarják, gondolom a pici miatt.
Nekünk most volt katolikus keresztelőnk. Nem kellett fizetni külön a papnak, a keresztség szentsége INGYENES. Ha az egyház adó be van fizetve, ami évente azt hiszem 3000ft, akkor semmi költsèg nincs. Ha el van maradva a befizetés, akkor egy x összeget fel kell ajánlani az egyház részére.
A papnál kell jelentkezni keresztelésre, nálunk úgy volt, hogy ki kellett tölteni egy papírt, de semmi extra csak keresztszülőkről meg a szülőkről pár adat. Valamint volt egy egy alkalmas beszélgetés, ahol igazából csak az atya beszélt, elmondta, hogy mi a keresztség lényege stb. meg, hogy majd miket kell mondani a templomban, mi miután jön.
A keresztelés egy mise keretében van, nàlunk egy órás egy mise, kb a közepén van a keresztelés, de az egész mise arról szól, a példabészéd is valami ahoz kapcsolódó. Mi annyi ,pluszt, adtunk, hogy a perselypénzbe többet tettünk, azt hiszem 5ezret.
Het eve kereszteltek ketto gyerekemet. 10.000 Ft-ot dobtunk a perselybe. (Keresztszulokkel egyutt.)
Fizetjuk az egyhazadot is.
A misevel egyutt haromnegyed ora volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!