Kötelezhet a tanár osztályozó vizsgára?
Kötelezhet a tanár osztályozó vizsgára, ha elértem a 250 óra hiányzás és a tantárgynál 22% mulasztásom van.
Megvan minden szükséges jegyem (3), viszont az a baj, hogy a tantárgy heti két alkalmas.
Azzal fenyeget minket, hogy ha nem megyünk be következő órára akkor osztályozóra küld minket. A probléma ott adódik, hogy beteg vagyok. Az ágyból kikelni nem tudok. Lázam is van stb.. Mit tehetek, lehet belőle így is probléma?
A törvény úgy szól. hogy 250 óra hiányzás felett a nevelőtestület dönt arról, hogy osztályozóvizsgát kell-e tenned vagy leosztályoznak, ha van elég jegyed. Nincs olyan, hogy 3 jegy szükséges ahhoz, hogy elegendő jegyed legyen!
Az általános gyakorlat az, hogy minimum havi egy jegy, de az a legjobb, ha havonta annyi jegyed van, ahány órád van heti szinten az adott tantárgyból.
De ezt befolyásolják még olyan dolgok is, hogy tanköteles vagy-e pl.
Na, meg ne haragudj, de ha csesztek bejárni az órájára, ne csodálkozzatok, ha megszívat benneteket!
A törvény úgy szól, hogyha a diák elérte a 250 óra hiányzást ÉS nincs elegendő jegye, akkor a tantestület dönt arról, hogy osztályozó vizsgát tegyen a diák vagy évet ismételjen.
Tehát itt két félreértés van: ha van elég jegye, akkor le kell zárja, nem hívhatja be vizsgázni.
Ha meg nincs jegye, akkor az is kegy, ha vizsgázhat, és nem buktatják meg.
Ugyanakkor nincs definiálva a törvényben a van elegendő jegy fogalom. Nálunk heti egy órás tárgyra két jeggyel simán lezárnak.
Ennek ellenére én azt mondom, hogyha a tanár be akar hívni, hát menj be, úgyis ő a főnök. Végzős vagy? Ha utáljátok egymást, úgyis át fog engedni, nem akar még egy évig látni. Ha meg nem vagy végzős, akkor meg azért nem érdemes vele kötekedni, mert még találkoztok. A tanárok szeretik érezni, hogy ők a főnökök, ha meghagyod neki ezt az illúziót sokkal könnyebben kezelhető. Hívd fel, és mondd meg, hogy most nem tudsz menni, de adjon másik időpontot. Még itt a jövő hét is a félév zárásig.
"Az általános gyakorlat az, hogy minimum havi egy jegy, de az a legjobb, ha havonta annyi jegyed van, ahány órád van heti szinten az adott tantárgyból."
Ezt mégis hogy? Heti 4 óra van matekból szept-januárig tart az 1. félév, az azt jelent, hogy 4*5=20 jegye kéne legyen? Hát, egy heti egy órás tantárgyból meg 5? Szerintem soha nem volt nekem ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!