Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Cumival vagy anélkül? Mit...

Cumival vagy anélkül? Mit gondoltok erről?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban csalócuminak hívták, azt hiszem most játszócumi névre hallgat.

Még terhes vagyok, de igazából nem tudom, hogy van-e értelme. Csak azt látom, hogy sok gyerektől nem lehet elvenni, mert hisztéria a vége, és abban a korban , ahol foga is van már, eldeformálja a fogakat, valamint sokszor a gyerek azzal a szájában beszél, és pösze. Amikor kiveszik a cumit, ugyanúgy pösze. Ezért gondoltam, hogy egyszerűbb nem rászoktatni.

2010. máj. 17. 10:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
A terhesség alatt nagyon sokan gondolkodnak hasonlóan, mint Te. Aztán, mikor megszületik a baba és szinte egész nap a szoptatásról szól, a pici azonnal sírni kezd, mikor leveszik a ciciről vagy a bimbó kiesik a szájából, bizony sokaknak megváltozik a véleménye :D Én sem vagyok cumipárti, de mikor 3 hetsen volt a kislányom és szinte egész délutánom a szoptatásból állt, én is adtam neki cumit. Nem volt állandóan a szájában, csak ha nagyon nyűglődött, akkor kapta meg... Olyankor azonnal megnyugodott- Tudod, azt mondják, hogy sok babának nagyon erős a szopóösztöne... az enyém is ilyen volt. Mellette meg itt a 3 nagy, meg a háztartás, így nem szoptathattam állandóan. Aztán mivel tényleg csak szükség esetén kapott cumit, 4 hónapos korára teljesen el is hagyta... állítólag eddigre maradnak el a születéskor meglévő különféle reflexek is... Ma már 20 hónapos és egyáltalán nem cumizik, nem szopja az ujját sem.
2010. máj. 17. 11:01
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

Én cumiellenes voltam. Mikor hazajöttünk a kórházból, akkor is azt mondtam, hogy nem adok neki. Aznap, mikor hazajöttünk, egyfolytában rajtam lógott, de szó szerint. Ha elvettem tőle a cicit, azonnal éktelen ordításba kezdett. Azon aludt is, ki sem engedte a szájából. Délután jött a védőnő. Gyereket beraktam a kiságyba, míg elmondott mindent, persze ő közben ordított. Ő is kivette, forgatta, hogy hátha valahogy abbahagyja, de nem volt jó semmi sem neki. Ahogy elment, elővettem a cumit, be a kis szájába, és rögtön elaludt, 3 órát aludt egyhuzamban. Azóta is cumizik, de jól megvan nélküle is. Amint elalszik, már ki is esik a szájából, és nem is kell neki.

Úgyhogy szerintem legyen egy otthon végszükség esetére, aztán majd meglátod, hogy fog-e kelleni.

3/18 anonim ***** válasza:

Vannak már fogszabályozós cumik is!

Ennek ellenére egyébként az én lányom sohasem cumizott - egyszer vagy kétszer felajánlottam neki, ha akar, kaphat, de nem kellett, mert igény szerint szoptattam. Ha szopizni akart, nem volt szüksége pót dologra, hisz ott volt a cici. Úgy két-három hónapos korában megtalálta ugyan az ujját és elalváskor (ha nem aludt be cicin) szopizta, de nagyon gyorsan és teljesen magától elhagyta. Az igény szerinti szopi nekünk mindenre megoldás volt, a cumira is.

Hamarosan születik a második babóm, neki sem szándékozom cumit adni.

4/18 anonim ***** válasza:

Két dolog: a cumi (helyes használattal) nem okoz fogdeformitást, illetve azért hallod pöszének mert kb. 3-4 éves korig tart az ún. "élettani pöszeség", ami minden gyerekre érvényes cumival vagy anélkül.

Ami még a cumi mellett szól, hogy mégiscsak cumit szopizik az ujja, kezei helyett (ami amikor elkezd mászni elég sok baci gyűjtőhelye), illetve sok baba csak ezzel tud elaludni. ( többek között az enyém is)

A cumi hátránya.

Csakis a "helytelen" használatból ered, ami azt jelenti hogy éjjel-nappal mindig ott a cumi a szájában. Napközben felesleges, vagy akkor célszerű berakni ha pl. kint vagyunk és éles a levegő. Ha túl sokat van cumi a szájban, akkor jön az, hogy még 3 évesen is hisztizik érte a kisgyerek, ami nem túlzottan jó.

2010. máj. 17. 11:03
 5/18 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Én is igény szerint szoptattam, de az nem volt kivitelezhető, hogy az igény szerinti szoptatás szinte 24 órában, egyfolytában tartson :))
2010. máj. 17. 11:08
 6/18 A kérdező kommentje:

Oké, nagyjából értem. :)

Akkor azt hogyan lehet elkerülni, hogy non-stop követelje? Mert írtátok, hogy csak azzal aludt el, eddig rendben. De hogy ne kelljen az alvás nélküli időszakokban? Ezt hogyan csináljam?

2010. máj. 17. 11:10
 7/18 anonim ***** válasza:

Nálunk érdekesen alakult. Első gyerek, elég sírós baba, már a kórházban is adtak neki cumit, mi is itthon. Most 2,5 éves, és alváshoz még mindig kell neki. Ennek nem annyira örülök, mert főleg a magam kényelme miatt nem akarom elvenni, mert evvel 5 perc alatt elalszik, ami nagyon jól, amikor egyedül vagyok itthon a két kicsivel. DE: sose beszélt cumival a szájában, ahogy kezdte felfedezni a világot, nem kellett neki napközben, csak pici babaként, és alváshoz.

A kicsi 5 hós. Nyugis baba, ezért nem is kellett cumi soha. Simán el van anélkül is. Ennek nagyon örülök, de ha pl megtalálná az ujját, és azt kezdené szopni, akkor tuti vennék cumit. Nagyon rossz emlékeim vannak ugyanis, már kisiskolás voltam, amikor még mindig álmomban! bekaptam az ujjam. Kesztyűben aludtam, nem mertem ottalvós táborba menni... szar volt nagyon. Na ezt tuti nem kívántam egyik gyerekemnek sem. (és ez nem egyedi, rengeteg ismerős felnőtt, vagy kisgyereket ismerek, aki sokáig szopta/szopja az ujját :( )

Na most deformitást egyik sem okoz, ez butaság, vagyis csak akkor, hogyha még akkor is fennáll ez, amikor a maradandó fogai kibújtak már. Azért ez ritka (bár előfordul, nekem sem szabályos pl a harapásom, picit kifelé áll a felső fogsorom az ujjszopás miatt. Csak nem feltűnő szerencsére.)

2010. máj. 17. 11:12
 8/18 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok cumiellenes, ha ez kell a családi békéhez, vettem is cumit a lányomnak, ő azonban kiköpte és azóta is csak ha néha megtalálja, akkor rágogatja, majd eldobja.

SZóval ő nem kérte. De az ujját sem kezdte el szopizni.

most már egy éves.

2010. máj. 17. 11:13
 9/18 anonim ***** válasza:
11.12-es vagyok. Nálunk magától alakult így, hogy csak alváshoz kellett. Mert annyi érdekesebb dolog volt, ami után elindult, eleinte mászott, hogy fel se tűnt neki, hogy kiesett a szájából a cumi, nem kellett már neki.
2010. máj. 17. 11:16
 10/18 anonim ***** válasza:
Mikor még kicsi könnyebb a cumiztatást nem rendszerré tenni, mert nem "tudatos" még neki, érdemes csak szopi után/elalváshoz a szájába tenni-ha nagyon nyafizik. Az enyém 1 éveske, van hogy kéri a cumit, aztán megy-megy a lakásba és földről veszem fel, mert "otthagyta".....:) Ez azért megnyugtat, hogy nem cumifüggő.
2010. máj. 17. 11:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!