Milyen korban lehet először észrevenni, hogy egy gyerek okos?
Itt főleg a későbbi tanulásra gondolok.
Mert a kisgyerekeknél nem veszek észre nagy különbséget.
Talán mérhető ez rendkivul egyszerű dolgokkal.
Pl ket gyereknek odaadsz két-két zseniliadrotot. Mit csinálnak vele.
Aki elkezdi hajlitgatni az már jo jel.
Rendkivul egyszeru jatekokkal hogy mihez tud kezdeni ill mennyi otlete van szerintem valahol mérhető a szint
5.
Szerintem az összefüggéseket már egy ujszülött is tudja...lásd megnyugszik anya hangjátol...
A nagy 2 evesen puzzlet rakott.egyedul,elsore hibatlanul(42db ost).fa kirakokat 1 evesen a helyere rakta(lo,kacsa,bokor ilyenek)
A kozepso 2 evesen ette a puzzlet :) es dobalta.
Megis a kozepsom tanul konnyebben.o a jobb tanulo,alig van par negyese.
A kozepso 5 evesen mar jobban addot ossze,vont ki fejben mint en.nem magoltattam be vele,hogy mennyi 512+512.egyszeruen szeretett szamolni,igy mindig szamoltunk mikor setaltunk,buszoztunk.egyre nagyobb szamokkal.
Az csak tapasztalatgyűjtést jelent, hogy érdekli valami.
Inkább az a mutatoja hogy ő hoz létre valami ujat.
Pl tudja mi mire valo es azokat egymással elkezdi kombinálni.
Pl mesekönyvből mesélunk, epitokockábol epitunk. Ha a gyerek neki áll mesekönyvből épiteni akkor már használja, kombinálja a megszerzett tapasztalatokat azaz gondolkodik tervez ötletel ujat alkot.
Ezert is felesleges tul korán lexikalis tudast fejleszteni mert pl a szamolast egy bölcsis v ovis sem tudja mihez felhasználni.
1-2 évesen már simán. Sok gyereknél később derül ki, hogy okos, mint pl a 14-es válaszolónál. Viszont amelyiken már 1-2 évesen látszik, hogy okos, később se fog kiderülni, hogy hoppácska mégse az :)
Szóval vannak egyértelmű esetek, ahol már nagyon korán látszik, és van akinél csak később.
Én 4 évesen írtam olvastam és azokat a pici 32 darabos puzzleket egy idő után képpel lefelé raktam ki. Imádtam az egyszer volt az élet c. mesét, kívülről fújtam a többé kevésbé orvosi szavakat. Sokáig nem mocorogtam viszont utána mászás helyett szinte egyből lábra álltam. Egyik percben okosnak, másikban inkább autistának (de minimum "nem okésnak ") nézett mindenki :D
Most valahol szintén félúton lehetek a 2 közt, ha egy témára ráfüggök képes vagyok hetekig utánaolvasni és mindent megtudni róla. A nyelvtanulás nagyon megy, illetve hihetetlen jó memóriám van, gyakran "fényképez " az agyam, viszont mintha egy kicsit figyelemzavaros is lennék: nehezen koncentrálok egy dologra, pl tanulni leülni nekem túl ingerszegény, minimum még 2 párhuzamos teendő kéne mellé. Ennek ellenére a jog jól megy, 5 körüli az átlagom. Az emberekkel jobban bajban vagyok, introvertált vagyok erősen, illetve gyakran nem is érdekelnek, egyedül lakom és 2 hét után sem feltétlen vágyok arra hogy akár csak a családomhoz hazamenjek.
Szóval fene tudja. Valami köze biztosan van a korai dolgokhoz a mostaninak, illetve biztosan vannak dolgok amik maradnak későb is. Gondolok itt arra, hogy 6 évesen sem bírtam a hülyéket, inkább felnőtt társaságban éreztem jól magam, és most, 20 évesen is még mindig korban kicsit felfelé barátkozok. Illetve amit már írtam, teljesen jól megvoltam magamnak a szobámban régen is, ez is maradt.
Furcsa ez nekem, hogy már 1-2 évesen kiderül az "okosság", hiszen 1-2 évesen még minden gyerek ugyanazt csinálja. Ezért is érdekel, mert itt még nem érzem azt, hogy lenne bármi olysn "tudás", ami elkülöníteni a gyerekeket.
Van, akit megtanítanak 4 évesen leírni a nevét, a többi meg megtanulja 6 évesen. Ettől az első gyerek okosabb lenne? Értitek, mire gondolok?
Egy gyerek korán megtanul beszélni, de 3 éevesen behozza a többi is, szóval mivel számít ő okosabbnak?
A puzzle is olyan, hogy biztos van ember, aki életében nem rakott ki puzzle-t, nem is érdekli, és ettől még lehet kiemelkedő.
Én úgy látom, hogy ez ott jön ki igazán, amikor bonyolultabb dolgokat kezdenek tanulni az iskolában, ahol összefüggéseket kell látni. Egy drót hajtogatása még nem tűnik számomra nagy kreativitásnak, hiszen mást nem nagyon lehet vele csinálni.
A kisgyerekekre mindenki azt mondja, hogy az övé ügyes és okos. Épp azért, mert még nem látszik, hogy nem az. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!