Milyen korban lehet először észrevenni, hogy egy gyerek okos?
Itt főleg a későbbi tanulásra gondolok.
Mert a kisgyerekeknél nem veszek észre nagy különbséget.
3-4 éves korban, amikor már észrevehető, hogy összefüggéseket fedez fel magától. Bár az "okosság" elég tág fogalom. Van a "sima" IQ, van a műveltség, az érzelmi intelligencia, szociális készségek.
A sikerességet főleg az utóbbiak jelzik előre felnőttként.
Én hallottam olyan kisiskolásrol aki megcsinálta valahogy hogy minden ajtonyitas jelezve legyen a telefonján. Igy mindig tudta hogy a szulei hányszor maszkalnak a szobájában. Csak a telefonszamla miatt bukott le.
Rengeteg hasonlo meglepetest okozott már a szüleinek kisgyerek létére. Ő biztos okos, habár az okosság szo tényleg semmi konkretumot nem takar.
Akkor úgy fogalmaznék, hogy könnyen fog tanulni.
Tehát amelyik gyerek kirakózik, az logikusabban gondolkodik? A környezetemben úgy látom, hogy minden 3-5 éves gyerek ügyes - okos. Persze, egy-egy dolog az egyiknek megy jobban, más a másiknak, de alapvetően nem látok "buta" gyereket, az iskolában mégsem lesz mindenki jó tanuló.
És most nem a zseni szintre gondolok, hanem a szimplán jó tanulóra, aki gyorsan megérti a dolgokat, logikus, nem csak magol.
De az hogy egy gyerek hogyan mond vissza bármilyen betanult sémát, az nekem nem okossagot tukroz.
Hanem pl az ha a betanult sémákat felhasználva valami ujat mutat fel amit ő talált ki vagy amire ő jott rá. Legyen az akár csak egy homokozoban valami uj mint az addigi vödrös formanyomos dolgok.
Itt kezdődik a gondolkodas minősege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!