Okos dolog az "Amit nem akarsz, azt nem kell megcsinálnod" elv alapján gyereket nevelni?
Sajnos anyósom szerint rosszul nevelem a fiúnkat.
Én az a fajta vagyok,akinél nem kell addig az asztalnál ülni,amíg nem eszi meg az ebédet,ha nem akar óvodába menni(és én is ráérek aznap),akkor nem kell mennie.
Egyszóval rábízom a döntést a gyerekre. Ettől még nem egy nyámnyila gyerek.
Igen is amit tudok elintézek neki,ha drága óvónő kiabál vele,és az én gyerekem ugyanezt teszi vele(jogosan),akkor igen is bemegyek és elpofázom az óvónőnek,hogy első a gyerek,neki az a feladata hogy az én gyerekem(és a többi gyerek) érdekeit nézze,nem az hogy leteremtse.
Egyszóval igen is szokja meg,hogy ki kell állnia magáért,és nem szabad engednie,hogy elnyomják.
Anyósom az ellentéte. Szerinte a gyereknek mindenné alárendeltnek kell lennie,a felnőttnek soha nem szabad nemet mondani,mindent meg kell csinálni amit kérnek tőle.
Hát szerintem meg nem.
Arra vagyok kiváncsi,hogy ti milyen szellemben nevelitek gyerekeiteket? Melyik a rátok jellemzőbb?
(Bocsánat egyébként a kissé nyers stílusért feljebb,de ez az óvónős dolog megtörtént eset,és még mindig nagyon bosszant.)
Köszi a válaszokat!
Londonban elek, itt mindenki szinte ugy neveli a gyereket, ahogy te. Sot az ovodaban iskolaban is ezt tamogatjak.
Egyszer ulj fel legy szives egy buszra reggel 8-9 kozott, majd utana delutan 3-4 kozott, es meglatod, hogy milyen az, ha igy nevelik a gyereket.
Igazad van.
Anyossal nem kell foglalkozni,lenyeg hogy jo messze lakjon,mint az enyem is. Fel evente egyszer latogatjuk meg,akkoris hallgathatom a 3-4ora hosszas mondokajat. Szerencsere ferjem is beismerte hogy borzalmas az anyja.
Gondolom nem ok nélkül kiabált a gyerekedre..csak úgy, hobbi szinten nem szokták ezt tenni az óvónők..de majd meglátod ha neked is ugyan úgy "visszapofázik" majd a gyerek, a te szavaiddal élve.
Amúgy nem tudom milyen munkahelyed van, ahol a gyerek döntheti el mikor menj dolgozni, de én is szeretnék ilyet.
1. Az, hogy az ennivalóból annyit eszik, amennyi jól esik neki, teljesen rendben van.
2. Az, hogy nem tanul meg normálisan viselkedni és kötelességit megcsinálni, az nagyon nem.
A gyerek "munkája" az oviba/iskolába járás - uyganis ha megtanulja, hoyg oviba akkor megy, amikor akar, akkor utána ugyanezt akarja majd az iskolával is - csak akkor már nem ilyen egyszerü a dolog.
Az óvónönek NEM az a feladata, hogy a gyerek igényeit kielégítse, hanem hogy közösséghez szoktassam és a csoportot közös foglalkozásokon nevelje.
A gyereknek meg kell tanulnia beilleszkedni egy közösségbe, meg kell tanulnia alkalmazkodni a többiekhez, és meg kell tanulnia engedelmeskedni is a vezetöknek.
Ha te ennyire mindent ráhagysz a gyerekedre, akkor egy kiállhatatlan, antiszociális valaki lesz, aki soha nem fog semmit elérni, mert képtelen a megszokott emberi normák szerint viselkedni.
Bizonyos keretek között támogatom ezt a nevelést.
Olyan esetben pl. a kék vagy piros sapkát kéred vagy ma joghurtot vagy pudingot kérsz uzsira. Ilyekben. Felkínálok neki választási lehetőséget és dönthet, h melyik válassza.
DE: én még abban a világban nőttem fel, h a gyerek szégyellte, ha kapott egy pofont a tanártól az iskolába. Mert ha otthon ezt megtudták, az apja adta neki a másikat.
A mai vilgágba, meg ha már "csak" felemeli egy kicsit jobban a hangját a tanár, megy haza a gyerek és elpanaszolja, erre a szülő fogja magát bemegy és még le is ordítja a tanár fejét.
Szélsőséges példák, kérlek a lényegét értsétek.
Szerinetm tévutom jársz, neki mármit lehet elvet neveled bele.
És ha suliba sem akar majd menni?
Te nem onallo akaratra meg kiallasra neveled, hanem konkretan elkenyezteted. Anyosod lehet hogy tul szigoru, de hogy a Te modszered meg a leheto legrosszabb, az biztos.
Ahogy elottem is irtak, joghurtbol valaszthat melyiket keri, de a visszaordibalast az ovononek ultragaznak erzem. A gyereked ez alapjan konkretan neveletlen, amit oszinte megmondom, nem is csodalok.
Az ovono nem a gyerek igenye kielegitesere van, az a fizetett baby sitter, aki a gyereked szorakoztatja meg korbenyalja a popojat. Az ovono felkeszit az iskolara es kozossegtudatra nevel. Mi lesz veletek suliban?!?
Egyik rokonom ebben a "nevelesben" hisz, mint Te. A gyerek most 4 eves, de siman leoltja az osszes rokont a fenebe. Ha nagyon nem akar valamit (pl. osszepakolni), fulunk hallatara orditja az anyjanak: menj a pitsaba nem pakolok!!
Szuper nevelesi el, valoban. Kis diktator, az a gyerektipus, akit bezarnek egy padlasra legszivesebben :)
középút. Nekem Te és az Anyósod is szélsőség. ha nem akar oviba menni akkor is mennie kell mert sem az iskolaban nem donthet majd sem a munkahelyén!
ha nem akarja megenni a kaját, nem kell, de ha elmegy az asztaltol a kovetkezo etkezesig nincs evés!
sok mindenben donthet. de hatarokat akkor is ki kell jelolni. Szerintem Anyósod is túloz meg Te is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!