Gyerekekkel filmek esetén a korhatár besorolást mennyire kell komolyan venni?
Ti mennyire veszitek komolyan a korhatár besorolást?
Mennyire ártalmas, ha azt nem tartjuk be?
Esetleg vannak konkrét esetek, amikről tudtok, hogy akár pl. 10 éves gyerekre 12 éves kor alatt nem ajánlott film megnézése felkavaróan hatott?
Mert én úgy gondolom, hogy a 6 éves korhatár és a 18-as korhatár kicsit érthetőbb, de a 12-est nem baj, ha nem vesszük annyira komolyan.
A 12-es karika régen azzal a megkötéssel futott, hogy szülői felügyelet mellett ajánlott csak a 12 évnál fiatalabbak számára. És szerintem ez a dolog kulcsa. Hogy a szülő jelen legyen, tudjon reagálni, ha esetleg mégsem szeretné, hogy a gyerek lássa az adott műsort, illetve tudjon magyarázatot adni, ha a műsorban olyasmi látható, vagy hangzik el, ami csak úgy, önmagában egy kisebb gyereknek félreérthető lenne.
Én legalább is így szoktam eljárni a 9 éves fiam esetében. Sok olyan filmet látott már, ami 12-es karikás, de ezeket közösen nézzük, és gyakran fűzök hozzá kommentárt, ha úgy érzem, hogy szükséges.
Csak viszonyítási alap. Jobban szeretem, ha én már ismerem a filmet.
Sokszor nem értek a besorolással. Pl. 16-os korhatár, ha egy mell felbukkan. Nos, én nem hiszem, hogy egy 14 éves megáll tőle a fejlődésben...
Viszont sok esetben a 12 szerintem kevés: durva, sikamlós poénok vannak, baleset, halottak (konkrétan lángoló ember!!), vagy kompletten a film mondanivalója nem gyereknek való.
Jobban ismerem a gyerekem, majd én eldöntöm, hogy mit nézhet, mit nem.
Mondjuk egy 18-as besorolás esetén elég valószínű, hogy ên se fogom megengedni.
Szerintem nem kell olyan komolyan venni. De előtte nézd meg a filmet mert azért van több olyan 12 karikás film amibe csúnyán beszélnek vagy lövöldöznek.
De persze a gyerektől függ. A testvérem is 11 évesen simán néz 16 is karikás filmeket.
Én nem tartom be.
Ma reggel a hupikék törpikéken 6os korhatár volt, pedig semmi vészes nem volt benne. Hókuszpók összement. Az egész legneccesebb része, mikor a macskája megkergette, mert meg akarta enni. Nem tűnt úgy, hogy zavarná a 2 évesem, nevetett rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!