Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen szempontok alapján...

Milyen szempontok alapján választasz nevet a babának?

Figyelt kérdés
Téged érdekel, hogy a választott névnek mi a jelentése ? Pl. Dalma - testes, Ferenc - francia ember. És a testvérek nevei számítanak. Pl. adnál meglévő Csenge lányod mellé Kiara vagy Lejla hugicát ?
2017. jan. 27. 18:47
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Mivel rövid a vezetéknév, ezért hosszabb keresztnevet választottunk. Egyik nap a munkahelyemen lapozgattam a naptárt. Megakadt a szemem az Emílián, a férjemnek is nagyon tetszett, így ez lett a kislányunk neve :)
2017. jan. 27. 20:02
 12/21 anonim ***** válasza:
Mindketten felírtuk az összes létező nevet ami tetszett (MTA listáról) utána pedig összevetettük a két listát. Fiú névből csak egy egyezett, szerencsére a vezetéknévhez is passzolt. Lánynévből viszont 5, így ott kihúztuk, ami nem volt olyan jó a vezetéknévvel és megegyeztünk egyben. Ami alapból nem került a listára: nagyon gyakori nevek, olyan nevek amiket külföldön egyáltalán nem tudnak kimondani (a lánynév magyar, de kimondható), olyanok amikben Dzs van, vagy Kevin, Sanel, Tiffani és társai, na meg persze olyanok se, amik csak gyereknek jók, felnőttnek idétlenek. A jelentése és a névnap egyáltalán nem érdekelt minket, a féjem annyit szeretett volna, hogy a fiának rendes férfias neve legyen. Testvérnevekkel annyi volt a "kikötésem", hogy ha az egyik gyerek neve alliterál (A.A. monogramm) akkor a másiké is ilyen legyen.
2017. jan. 27. 20:06
 13/21 anonim ***** válasza:

A jelentése nem érdekel különösebben. Számít, hogy tetszen maga a keresztnév és a vezetéknevünkhöz is passzoljon. Szívesebben választanék olyan nevet, ami a korosztályában ritka.

Ha a testvér nevén kell gondolkodni, akkor próbálnék odafigyelni, hogy "hasonló" neveket válasszak (gyakoriságban, szótagszámban, a név korában)

2017. jan. 27. 20:38
 14/21 anonim ***** válasza:

Először is szép legyen a hangzása. Én pl. raccsolok, amiben R betű van nem tudom szépen kimondani, így azokat nem adnám. Fontos a jelentése is. Nagyon külföldi nevet nem adnánk (Dzsesszika és társai). Mindkettőnknek a régi magyar nevek tetszenek, illetve a férjem kunnak tartja magát, neki a kun nevek. Azt nem tudjuk előre, hogy csúfolják-e majd az oviban azt a nevet, így ezen nem is gondolkodtunk.

Így lett a lányunk Édua. Nem hangzik rosszul, a jelentése szép (felkelő Hold), és kun. (Nekem nem tetszik, de annyira oda volt érte a férjem, hogy belementem.) A vezetéknévhez azért illik, mert az is ritka (elvileg az is kun eredetű), de így meg volt már aki megkérdezte tőlem, hoyg külföldi-e a férjem, hoyg ilyen furcsa neve van a gyereknek. :D Szerencsére nem fiúnk lett, mert a kun férfi nevek még szörnyűbbek.

2017. jan. 27. 20:51
 15/21 anonim ***** válasza:
Komoly hangzású, férfias, felnőtt korban vállalható, klasszikus, nem a mai divatnevek közül való nevet akartunk a fiunknak. Nem volt szempont a jelentés, a vezetéknévhez szinte bármi passzolna, így ez sem volt érdekes. A következő fiunknak ugyanezek alapján választunk, nem feltétel, hogy a nevek bármiben is hasonlítsanak.
2017. jan. 27. 20:53
 16/21 anonim ***** válasza:
Kizárólag latin név legyen, ami már 100 éve is használatos volt. Ne legyen benne az első 10 leggyakoribb névben. Ne ismerjek olyan személyt, akit nem szeretek, és így hívnak. Jelentése nekem mindegy, csak tetszen a név.
2017. jan. 27. 21:10
 17/21 anonim ***** válasza:

Nem írnám le hogy mi alapján döntöttünk, mert ezek mind a 3 gyereknél mások voltak.

De ami számunkra nagyon fontos volt, hogy mindegyikük magyar eredetű nevet kapjon.

2017. jan. 27. 21:17
 18/21 anonim ***** válasza:
Lemaradt, hogy nagyban befolyásolt minket a név jelentése is.
2017. jan. 27. 21:18
 19/21 anonim ***** válasza:

Az deeig említettekből nekem is fontos, hogy jól csengjen a vezetéknévvel, ne legyen külföldies, se túl gyakori,

illetve még fontosnak tartom, hogy ha egy gyerek két nevet kap, használják is mindkét nevét. Nekem is használva van mindkettő. Nem tudnék választani. De azt sose értettem, miért kap meg a gyerek egy nevet, ha soha sem szólítják úgy.

2017. jan. 27. 21:43
 20/21 anonim ***** válasza:

-Tetszedjen mindkettõnknek!

-Menjen a vezetéknévhez!

-Ne legyen a szűk családban!

-Ne essen a névnap karàcsony környékére! (Ez csak azért volt fontos, mert karàcsony elõtt szültem és nem akartam kitolni a gyerekkel, hogy még a névnapja is ekkor van. Ha nyàri lenne, nem szàmított volna.)

Nincs tesója, de csak annyiban befolyàsolt volna, hogy pl. Mària mellê nem nevezném el Dzsesszikànak.

Gyakorisàg nem szempont, ha tetszik a név, sem a jelentése. Illetve én nem làtom értelmét a két keresztnévnek.

2017. jan. 27. 22:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!