Mi lenne az ideális megoldás? (Keresztelővel kapcsolatos kérdés)
Három gyermekünk van. Az első kettő meg lett keresztelve. Reformátusok lettek, mint én. Férjem katolikus. Az esküvőnk református volt. Én nem vagyok most templombajáró ketesztény, de ennek ellenére hívő vagyok. Gyerekeknek is mesélek történeteket, próbálom nevelni őket amennyit még meg is értenek.
Nekem gyerekkoromban sokat jelentett a református mivoltom. A Tiszteletesünk, akit mai napig nagyon tisztelek alapozta meg bennem a teológia iránti érdeklődést. Mesésen tanítottmég gyerekként, később is megtalálta a hangot a fiatalsággal. Programoo voltak, táborok, ifjúsági szombatok. Nagyon szerettem, hogy tartozom valahová és a gyerekeimnek is ezt szeretném átadni.Ezért lettek reformátusok.
Férjemnek semmi kapcsolata a katolkius vallással. Alapvető hiányosságai vannak az alapműveltsége nagyon gyér bibliai ismeretkből. Most azonban megmakacsolta mahát és nem megy bele, hogy a harmadik gyerek is reformatus legyen. Legyen katolikus! De Ő nem beszél a pappal, hogy keresztelje meg. Intézzem én! Kész röhej!
Próbálok érvelni én mindennel, de hiába beszélek. Hogy nézne ki, hogy akét gyerek reformatus, harmadik meg katolikus? Nem érdekli. Az sem, hogy magyarázza meg a kicsinek, hogy neki miért nem volt keresztelője miért nincsenek keresztszülei stb.
Amúgy jó a kapcsolatom a férjemmel, szeretjük egymást. Jó ember, de most ebben a kérdésben egyszerűen kikészít.
Nem hisz Istenben. Mindent tudományosan közelít meg. A vallás csak kultúra szerinte, ezért legyen a kicsi katolikus, de Ő semmilyen nevelést ezzel kapcdolatban nem tudna adni neki. Félelmetes, hogy milyen blödségeket tud mondani.
Nem akarom, hogy katolikus legyen a gyerek. Itt a közelben az egyik legjobb iskola is református. Eleve azt beszéltük meg, hogy oda iratjuk őket. Ebbe Ö is belement.
Érthetetlen ez az egész. Van ötletetek, hogy ebből milyen kiút van?
Köszönöm, hogy elolvastátok!
"Igazából semmi közöd hozzá de elmondom."
Ezt a bunkó stílust a vallás tanította veled? Nem hiszem. Remélem a gyerekeidet nem erre tanitod
Ezt: "Tényleg? De érdekes. Ilyenkor amúgy mi értelme van a keresztelonek? Mármint ha egyértelműen nem vagy hívő, minek a gyereket megkereszteltetni, utolso? Nem kicsit vagy onzo."
Hasonlítsd már össze kérlek ezzel: "Igazából semmi közöd hozzá de elmondom"
És ezek után gondolkodj el azon ki is a bunkó..
A "nem vagy kicsit önző" nem az én válaszom volt.
Semmi negatívat nem írtam. Valóban megleponek tartom, hogy a katolikus keresztelonek nem feltétele az általam leirt-anno még az volt. Arra pedig valóban kíváncsi voltam és vagyok is, hogy ha valaki nem vallásos, minek a keresztelő. Nem hinném, hogy ez sértő lenne. Mi a sértő benne?
Igazán nem értem mit vártam itt... Nem sokra mentem a kommentekkel.
Önző vagyok... Hmmm. Köszi.
Férjem nyilván nem az. Azt hiszem értelmesen megfogalmaztam, legalábbis próbáltam, hogy a férjem nem vallásos, nem hisz Istenben, nincs semmi kötődése a katolikus valláshoz. Még csak annyira sem hajlandó, hogy beszéljen a pappal a keresztelőről. Lehet ezt érteni?
Tőlem reformátustól várná, hogy menjek beszélni a katolikus pappal, hogy keresztelje meg a gyereket.
Az lehet, hogy most nem vagyok rwndszeres temploba járó, de mély a kötődésem a református valláshoz.
Igen, én is arra a megoldásra jutottam, hogy majd a gyerek dönt és megkeresztelkedik ha konfirmál, csak nekem ez fáj.
Sajnálom, hogy nem tudtam elég érthetően leírni és megfogalmazni a helyzetet.
Az az érve, hogy szeretne Ő is kulturális örökséget átadni legalább az egyik gyereknek. Ez valójában nem lenne semmilyen örökség, mert nem vinné el a templomba, nem tudna semmit átadni a gyereknek. Fogalma sincs a katolicizmusról. Férjem kétdiplomás műszaki végzettségű ember, de az alapvető műveltsége bibliaismeretből kb.a nullával egyenlő.
Azt mondja a reformátusok erőszakosan térítik a hitet és ebből nem kér. Amikor ezt mondja a röhögés kap el, de valójában inkább siralmas. Pár havonta előjön ez a téma, mert felhozom, hátha jobb belátásra tér, de nem mindig ugyanott lukadunk ki. Hajtja a magáét én meg kb. Mwgszólalni sem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!