Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek jól gondolom?...

Szerintetek jól gondolom? GYED kérdés!

Figyelt kérdés

2009. augusztus 31-vel lejárt a szerződéses munkaviszonyom (azóta nincs), de akkor már GYED-en voltam a kislányommal. Még 2010. december 10-éig leszek GYED-en, utána GYES-en. Szeretnénk második gyermeket, de nem tudjuk mikorra tervezzük, hogy kapjak megint GYED-et, és tudjuk fizetni a hitelt meg a rezsit. Ezek a tények.

Ha esetleg 2010. szeptemberében visszamennék valahová 4 órába dolgozni (GYED-ről), és teherbe esnék, akkor 2011. júniusban születne a gyerek, addig már lenne 9 hónap munkaviszonyom, és a maradék 3 még megvan a 2009. június-augusztus időszakból (ami két éven belül van). Nem tudom jól gondolom-e? 4 órás munka mellett még a GYES-t is kapnám és az biztosítottnak számít? Mi a véleményetek erről a gondolatmenetről?

2010. máj. 3. 11:26
 1/5 anonim ***** válasza:
GYES mellett már 8 órába vissza lehet menni dolgozni! Úgyhogy ha teheted inkább 8 órába menj vissza!
2010. máj. 3. 11:57
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, de engem kifejezetten a 4 órás munkaidő érdekel, és hogy ezzel meg lehet-e oldani a GYED kérdést. Nincs bölcsődei férőhely, de nem is igen adnám egész napra két éves kora előtt. Így a nagymama tudna rá vigyázni 4 órában.
2010. máj. 3. 17:09
 3/5 anonim ***** válasza:
Passzív gyed-en voltál? Mikortól? Amúgy a gondolatmenet jó, csak a tények ismerete nélkül nehéz veled gondolkodni. Ha volt munkaviszony 2009-ben a gyed mögött, akkor az biztosítotti időnek számít, vagyis bele kell számolni a 365 napba. 4 órás munka is ugyanolyan biztosítotti szempontból, mint a 8 órás, tehát ezzel sincs gond.
2010. máj. 5. 09:18
 4/5 anonim ***** válasza:
Rosszul tettem fel a kérdést, bocsi:) Szóval nem passzívan mikortól voltál gyed-en? 2008 decemberétől? Vagy....?
2010. máj. 5. 09:31
 5/5 anonim ***** válasza:
Azért kérdeztem ennyit, mert nem volt világos a helyzet. De általánosságokban azt tudom mondani, hogy ha 2009. január 1-től 2009. augusztus 31-ig volt munkaviszony, akkor neked a szülést megelőzőn két éven belül (2009-2010!) volt 243 napod, vagyis már csak valamivel több, mint 3 hónap kell, hogy újra jogosult legyél (meg persze a szüléskor/igényléskor fennálló munkaviszony). Ez igaz akkor, ha 2011-ben szülsz (mindegy melyik hónap) Előtte mennyit dolgoztál? Ha jogosult vagy álláskeresésire, és nem találsz munkát, akkor a szülés előtt legalább 3 hónappal menj álláskeresésire, és így biztosított leszel szüléskor is, és a 365 napod is meglesz.
2010. máj. 5. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!