Táppénzen az elejétől kezdve, így is jár a szülési szabadság?
Sziasztok, kicsit kusza a történetem. Pár napos kiesésekkel, de van 2 év munkaviszony a hátam mögött(nem haladja meg a kiesés a 30 napot)
Átlagosan nettó 150 ezret kerestem meg, most a táppénzre 77 ezer ft ot kaptam.
6. Héttől vagyok táppénzen, most 12 hetes vagyok. A végéig táppénzen kell lennem, mert nem tudnak nekem munkát biztosítani így, állapotosan.
Viszont a szülési szabadsággal kapcsolatban azt mondták, hogy majd akkor fogom megkapni, mikor mennék vissza dolgozni. Hát én a gyerek 3 éves koráig nem fogok visszamenni.
Kérhetem.őket, hogy táppénz helyett fizessenek nekem majd szülési azabadságot? Azt mennyi időre lehet kérni? És mellette elmehetek alkalmi munkát végezni? Mert mennék most is, de táppénz alatt nem.mehetek sehová, fekete meló meg nem nagyon akad.
Köszi, aki válaszoll :)
12hkm
"A keresőképtelenséget jogviszonyonként nézik, azaz alkalmatlan lehet a 12 órás enelgetős fizikai munkára de másik jogviszonyban ahol ülőmunkát végez alkalmas."
Na, ez nem igaz. Mert terhesen nem magától a terhesség tényétől lesz keresőképtelen valaki. Ha egészséges a terhessége, akkor sem dolgoztathatják 12 órás emelgetős munkakörben, hanem kötelesek felajánlani olyan munkakört, amit terhesen végezhet. Ha ezt nem tudja ellátni, mert veszélyeztetett, akkor semmilyen munkaviszonyban nem dolgozhat.
Kérdező: téged nagyon meg akarnak téveszteni: terhesen nem rúghatnak ki, csak te mondhatsz fel, vagy közös megegyezéssel küldhetnek el. Nyilván ezt nem fogod tenni. NE ÍRJ ALÁ SEMMIT, és akkor a fejük tetejére állhatnak, akkor sem szüntethetik meg a munkaviszonyodat.
Ne hagyd magad!
Most felhívtam a központot, utána jár a dolognak mert ő nem tudott válaszolni és még ma hívnak állítólag...
Viszont ha most táppénzen vagyok, de még nem adtam le táppénzes papírt, akkor ha sikerül elérnem h alapbért fizessenek, ahogy azt eleve kellett vna, akkor ha nem adom le a tp-papírt, akkor az egész decembert számolhatják úgy, vagy már le kell adnom ezidáig szóló tp papíromt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!