Táppénzen az elejétől kezdve, így is jár a szülési szabadság?
Sziasztok, kicsit kusza a történetem. Pár napos kiesésekkel, de van 2 év munkaviszony a hátam mögött(nem haladja meg a kiesés a 30 napot)
Átlagosan nettó 150 ezret kerestem meg, most a táppénzre 77 ezer ft ot kaptam.
6. Héttől vagyok táppénzen, most 12 hetes vagyok. A végéig táppénzen kell lennem, mert nem tudnak nekem munkát biztosítani így, állapotosan.
Viszont a szülési szabadsággal kapcsolatban azt mondták, hogy majd akkor fogom megkapni, mikor mennék vissza dolgozni. Hát én a gyerek 3 éves koráig nem fogok visszamenni.
Kérhetem.őket, hogy táppénz helyett fizessenek nekem majd szülési azabadságot? Azt mennyi időre lehet kérni? És mellette elmehetek alkalmi munkát végezni? Mert mennék most is, de táppénz alatt nem.mehetek sehová, fekete meló meg nem nagyon akad.
Köszi, aki válaszoll :)
12hkm
Hú. Itt sok mindent tisztázni kell:
1: a szülést megelőző 2 évben kell 365 nap munkaviszony. Nem kell egybefüggőnek lenni, bármennyi megszakítás lehet. És amikor táppénzen vagy, akkor is él a munkaviszonyod. Tehát nem ledolgozott nap kell, hanem biztosítási jogviszony.
2: Nem kellene táppénzen lenned, ha egészséges vagy. Akkor ha nem tudnak megfelelő munkakört adni, de te egészséges vagy, tudnál dolgozni, akkor fel kellene menteniük a munkavégzés alól, és alapbért kellene kapnod.
3: A szülési szabadság maga a csed (majd gyed, gyes). A csed 168 napig jár, és te döntöd el, mikortól igényled: legkorábban a kiírt szülés előtt 28 nappal, legkésőbb a szülés napján.
4: Ha táppénzen vagy, akkor elvileg munkaképtelen vagy, tehát nemcsak a főállásodban, hanem sehol nem dolgozhatsz. Ha alapbéren lennél, mert nincs számodra megfelelő munkakör, akkor dolgozhatnál máshol hivatalosan.
5: Amikor visszamész dolgozni, akkor a felgyűlt szabijaidat adják ki. Ami a szülési szabadság ideje alatt gyűlt.
Mi az hogy zavartak? Megmondod, hogy te nem mész bele a táppénzcsalásba, és az orvosod nem ír ki egészségesen.
Akkor nem nagyon tud mit tenni.
Most felhívtam őket.
Ott a bökkenő h ez egy közvetítő cég, és ahova eddig közvetítettek, az megszüntette a közvetítést. És ha most levesznek táppénzről ők egyből elküldhetnek.
:/ Sakk matt
A közvetítő cégre ilyenkor ugyanúgy vonatkozik hogy nem mondhatnak fel. A többit leirták.
"4: Ha táppénzen vagy, akkor elvileg munkaképtelen vagy, tehát nemcsak a főállásodban, hanem sehol nem dolgozhatsz. Ha alapbéren lennél, mert nincs számodra megfelelő munkakör, akkor dolgozhatnál máshol hivatalosan. "
Ez nem igy van. A keresőképtelenséget jogviszonyonként nézik, azaz alkalmatlan lehet a 12 órás enelgetős fizikai munkára de másik jogviszonyban ahol ülőmunkát végez alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!