Elsősorban vallásos emberek! Keresztszülőségre kértek fel-nem vagyok biztos a jó döntésben?
Párom nővére kért fel engem és barátomat keresztszülőnek a születendő 2. kislánya számára. (még nem vagyunk házasok, de tervbe van véve, 1,5 év múlva! :))
Az egyetlen bökkenő, hogy ezt mi egy felelősségteljes életre szóló feladatnak látjuk, amit mi úgy is szeretnénk "teljesíteni", míg a szülőknek ez kb semmit nem jelent..max. plusz ajándékozó embereket.. (egyházilag nem házasok)
Elhatároztuk, h semmiképp nem szeretnénk dísz-keresztszülők lenni! Mi a véleményetek erről? Ti elvállalnátok? És ha igen, milyen kikötéssel?
Elméletileg a keresztszülő a szülőket támogatja, hogy tudják keresztény hitre nevelni a gyereküket.
Ha a szülők nem hívők, akkor ez tutira nem valósul meg.
Én nem vállalnám így még akkor sem, ha sértődés van belőle.
Persze fel lehet fogni úgy is, hogy imádkozol a gyerekért, meg amikor nagyobb, akkor próbálod megmutatni, te hogyan gyakorlod a hited, és bevonni, amibe lehet, de ezt akkor érdemes tisztázni előre a szülőkkel, és fontos az is, hogy intenzív maradjon a kapcsolat később is.
A sértődéstől nem félünk! Akármi lesz, megbeszéljük a szülőkkel a dolgot.
Az első kérdésünk már megvan: Egyáltalán, miért szeretnék őt megkeresztelni, ha ők nem fogják vallásosan nevelni? Hiszen ma már ez is elfogadott...
És ott ők is megígérnek valamit, úgy, hogy már ott tudják, h nem fogják betartani.. szeretnénk, ha látnánk a mi oldalunkat is, értenék, hogy miről van szó.
(mi is nagyobb esélyt látunk rá, h nem fogjuk elvállalni)
Sajnos rengetegen megkeresztelik a gyerekeiket, meg kötnek "egyházi esküvőt", mert "így szokás", meg mert "olyan szép", esetleg a családi béke miatt, mert valamelyik fél szülei ragaszkodnak hozzá...
Én első sorban a szertartást végző papokat tarom ezért felelősnek.
Még akkor is, ha el lehet válni, illetve ha katolikus vagy, akkor az mindig is érvénytelen házasság volt, a dolig csak bonyodalomra ad okot.
A keresztség persze más, de az is rossz lehet, ha valaki felnőttként " nem akar keresztény lenni".
Én hálás vagyok, hogy nem kereszteltek meg babának, bár a felmenők között akadt katolikus nagyi, így 15 évesen magam válaszhattam ezt az utat, és csodás keresztelőm volt.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
A házaspárral való beszélgetés után döntöttünk úgy, hogy nem vállaljuk. Szerencsére sértődés ebből nem volt, megértették, ha teljesen nem is értik az álláspontunkat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!