Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan akadályozhatnám meg,...

Hogyan akadályozhatnám meg, hogy egy anya indokolatlanul gyógyszerezze a gyerekét?

Figyelt kérdés

Bébiszitterként dolgozom egy 3 gyerekes házaspárnál. Hetente több alkalommal vigyázok a két kisebb gyerekre. Az anyukának nehézségei vannak a gyerekneveléssel és most kitalálta, hogy viselkedészavaros és hiperaktív a 8 éves fia. Az én véleményem és a meglátásom szerint ez nem igaz, inkább az anyával vannak a gondok. Ezt megerősíti az is, hogy évekig állt depresszió és pánikbetegség miatt gyógyszeres kezelés alatt. Elvitte a kisfiút nevelési tanácsadóba, ott viszont azt mondták, hogy jobban oda kéne a gyerekre figyelni, más gond nincs. Most viszont talált egy pszichiátert az egyik ismerősén keresztül, aki hozzá fogja juttatni a gyereket a gyógyszerekhez. Tudom, hogy nincs hozzá közöm, de akkor sem tudom elnézni, hogy zombit akar csinálni a gyerekéből, hogy neki könnyebb legyen az élete. Az anyával nem lehet beszélni, mert mindenben neki van igaza, az ő döntéseit senki sem bírálhatja fölül. Az apa papucs, mindenben a felesége dönt. Próbáltam puhatolózni nála, hogy biztos hogy jó ötlet-e a gyógyszer, amire azt a választ kaptam, hogy ő ebbe nem kíván beleszólni.

Jó lenne ha valaki (akinek van szaktekintélye) felvilágosítaná az anyát, hogy nem normális amire készül. Erre a helyzetre mi a megoldás? Kihez forduljak? Ti mit tennétek?

2016. dec. 2. 21:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
73%
Jesszusom! Mennyi nemtörődöm anyuka...de sajnos ez a felfogás a menő mostanában: mindenki foglalkozzon a saját dolgával! Csak hát ebben az esetben egy 8 éves kisgyermekről beszélünk, aki még nagyon védtelen, ráadásul pont az a személy készül kicsinálni, akiben a legjobban bíznia kellene. Én sem tudnám tétlenül nézni. Elmennék a védőnőhöz, a gyermekvédelemhez. Annyi szörnyű eset történt mostanában a szülő gondatlansága vagy éppen szándékossága miatt, hogy biztosan nem fognak elhajtani. Szurkolok Neked, Kérdező!
2016. dec. 2. 23:55
 12/19 anonim ***** válasza:
31%
Akkor miért nem a nagyszülőkkel,apukával beszélsz?!
2016. dec. 3. 00:50
 13/19 anonim ***** válasza:
65%
Az orvosi egyetem nem jelenti azt, hogy ért is hozzá. Rengeteg alkalmatlan, nemtörődöm, ráadásul lefizethető s@ggf@j van. Egyik majdnem megölte a nagyapámat, másik miatt csonkolni kelett a lábát. Arról nem is beszélve, ha kettessel (= minimum teljesítménnyel) végezte el az orvosit. Senki nem nézi a diplomáját. Rrngeteg alkalmatlan, bunkó anyuka is van. Ehhez ki sem kell menni az utcára. Elég beleolvasni a fórumba. Egy normális embernek igenis van köze egy kisgyerek agyongyógyszerezéséhez ! Én is drukkolok neked kérdező. A nem normális anyának lenne pszichiátrián helye. Még valami : a legtöbb orvos ész nélkül, minden hülyeségre írja ki a gyógyszert. Ha kell, ha nem. Erre nem lehet alapozni.
2016. dec. 3. 06:10
 14/19 anonim ***** válasza:
67%

Én sem értek egyet a "senkinek semmi köze hozzá" mentalitással....gratulálok a sok nemtörődöm válaszolónak...kb. az ilyenek mennek el az utcán is szó nélkül egy rosszul levő ember mellett.

Szerintem ez már az a kategória, amikor meg kell próbálni szólni...én is a védőnőt, gyerekorvost, gyermekjóléti szolgálatot mondanám. Illetve jelezném egyszerre mind a 2 szülőnek, hogy mit teszek, mert indokolatlannak érzem azt, amit tenni terveznek.

Arra viszont készülj fel, hogy ha jelzed, tuti kiraknak a melóból...ennek ellenére én nem vállalnám a felelősséget, hogy tétlenül nézzem.

2016. dec. 3. 08:46
 15/19 anonim ***** válasza:
49%
Én első körben apukàval és a nagyszülőkkel beszélnék. De csak finomam. Ha mégis begyógyszerezi, akkro is hátha apuka meg nagyi látja, mi lett a gyerekből. Hivatalosan nem tudom kihez lehetne fordulni, de először családon belül megpróbálhatnád, hàtha sikerül.
2016. dec. 3. 08:54
 16/19 anonim ***** válasza:
47%
Az én kisfiam is közel ennyi idős és diagnosztizálták nála évekkel ezelőtt az ADHD-t (is). már eleve a diagnózis felállítása több körös volt. Most még csak szóba került a gyógyszer, az Ő esetében nem a ritalin, hanem a másik Magyarországon is engedélyezett készítmény a strattera. Már ehhez is töménytelen vizsgálat kellett, pedig még nem döntött senki sem, csak egy lehetséges opcióként felmerült és kivizsgálják ez irányban a gyereket. voltunk endokrinológián, belgyógyásznál,kardiológusnál, teljes vérkép/labor, ecetera. Ippeg pont a nem kevés előfordulható mellékhatás miatt és hogy egyáltalán alkalmas-e rá a gyerek szervezete, hogy mindezt tolerálja. elhiszem, hogy az egyetemen fű alatt adják/veszik. De azt, hogy egy képzett pszichiáter egy ilyen kicsi gyereknek pontosan felállított diagnózis és alapos kivizsgálás nélkül ki merje írni, azt kötve hiszem. hiszen ha probléma merül fel, akkor nem csak a dipolmája ugrik, de még le is ültetik. Mi még a döntési folyamat elején járunk, de így is tudom, hogy utána az orvosuk folymatosan monitorozná a gyreket és havonta kellene vérvétel is. Nehezen hiszem, hogy egy orvos anyuci kívánságára és bemondására ilyen komolyan gyógyszertfel mer írni és ugye "áldiagnózist" gyártani mögé, lévén BNO kód nélkül eleve szóba sem jöhet. Vagy anyuka szerezte fű alatt, vagy a Te sztorid nem stimmel, több sebből vérzik a történet. Igen tudom, érintett szülőként még tán jobban is, hogy rengeteg visszaélés, sőt tőlünk nyugatabbra már komolyabban erre épülő üzletág az ilyen hatásfokú készítmények biznisze. Itthon eze szabályozottabb és bár sok a hiányosság, ilyen slendrián módon és felelőtlenül nem fogja kockáztatni egy orvos sem a jövőjét. a szívritmus problémáitól elkezdve bármi lehet, akkor avval majd hogy számol el, ha nem tudják bemutatni az elbíráláshoz szükséges kivizsgálások és laborok eredményeit, mert el sem készültek? Felnőtteknél más, de azért a gyrekeknél még nem dobálják mindenki után, csak azért mert anyuka kissé idegyenge, avagy hisztis.
2016. dec. 3. 10:06
 17/19 anonim ***** válasza:
42%
Szakorvos diagnózisát nem bírálhatod fel sem te,sem senki.
2016. dec. 3. 15:41
 18/19 anonim ***** válasza:
31%
A gyámügynél lehet jelezni, ők indíthatnak vizsgálatot és kérhetnek igazságügyi orvosszakértői véleményt.
2016. dec. 3. 17:11
 19/19 anonim ***** válasza:

Látom, a lényeget még mindig sokan nem értik. Ahogy a kérdező is felvetette, sok heylütt fiatalok, "pörgető, élénkítő" szerként használják,-illegálisan- pláne egyetemisták, ennek külföldön egész nagy piaca van.

Elmagyrázom. ha a kisfiúnak ténylegesen semmi baja, akkor Rá is ilyen hatással lesz a Ritalin, ugyanis nem ADHD-s betegnél az ellenkező hatásfokkal működik. Ergo ha anyuka annyira zöldség, hogy indokolatlanul gyógyszerezni akarja, attól még a pszichiáternek nyilván van annyi esze, hogy felvilágosítja, hogy valós ADHD nélkül ez a gyereket még inkább "kezelhetetlenné" teszi, ergo nem zombit csinálna belőle anyuka, hanem még jobban felpörgetné a gyereket és ha az a cél, amit a kérdező állít, akkor ezt nyilván nem akarhatja Ő maga sem. A ritalin ugyanis nem szedál. valószínű a legtöbben magával a valós ADHD tüneteivel sincsenek tisztában és azt gondolják, a kissé túlmozgásos, aktív gyerek már hiperaktív, pedig nagyon nem. Így az intézkedő anyuka pont a remélt hatás ellenkezőjét érné el, azért ezt az ismerős doki is el kellett mondja, lévén kiderül pár nap alatt úgyis. Ez csak ténylegesen akkor működik hatékonyan, ha fennálnak a tünetek. próbálom közérthetően, hogy mindenki értse, miért nincs értelme a kisfiú esetében valós betegség nélkül használni a gyógyszert:

Leegyszerűsítve: az ADHD-s idegrendszerének aktivitása alatta marad a normálisnak, azért mozog, meg pörög, hogy stimulálja az idegrendszert. Ha stimulánst kap, akkor kívülről nézve lenyugszik, de valójában épp felpörgeti magát arra a szintre, ahol nem kell kompenzálnia, ezért tud jobban figyelni, teljesíteni.

pontosabban a prefrontális kéreg - ami a figyelem irányításáért, fókuszálásért és az ingerekre adott azonnali válaszok sorrendezéséért felel - nem eléggé aktív, így a figyelem rebbenékeny, elkalandozik, mindenbe bele-belekap. a ritalin a nem eléggé aktív prefrontáslis kérget serkenti arra a szintre, hogy a nem fontos ingereket kizárja. paradox módon az ADHD-s a pörgető szerektől nyeri vissza a fókuszt és a koncentrációt.

Nem értem miért okoskodik az, aki még az életében nem látott közelről ADHD-s gyereket (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD).

Így már valószínüleg értehtő, miért lenne teljesen kapufa tünetmenetes gyereknél alkalmazni ilyesmit és nem zombit, hanem mérgezett egeret csinálna belőle anyuka, az egyetemisták is ippeg pont ezért használják.

2016. dec. 4. 07:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!