Mitől függ, eljárást indítanak-e a szülők ellen?
A mostanában fel-felbukkanó gyermekbántalmazásos esetek miatt gondolkodom már hosszú ideje azon, hogy milyen sérülést kell a szülőnek okoznia a gyermekén ahhoz, hogy a hatóságok látókörébe kerüljön? Sajnos velem is előfordult ilyen, évekkel ezelőtt az én gondatlanságom miatt sérült meg súlyosan, de szerencsére nem maradandóan a kisbabám. Hetekig voltam vele kórházban, de semmiféle jogi következménye nem lett, még a családvédelmisektől sem látogatott meg minket senki.
Szóval a kérdésem annyi, hogy mit kell tennie egy szülőnek ahhoz, hogy ha nem is feltétlenül elítéljék, de elkezdjen foglalkozni vele a gyermekvédelem? Vagy függ ez a családtól, az anyagi helyzetüktől, védőnő szimpátiájától stb is?
Kérdező!
Mi történt a babáddal, hogy hetekig kórházban voltatok? Te hogy viselted lelkileg? Teljesen felgyogyult?
Én 2 éves koromban táncoltam bele egy forró vizes edénybe egy vidéki disznótor alkalmával. Tipikusan az az eset, hogy sokan voltak körülöttem, de igazán mégsem figyelt rám senki. Eredmény: súlyos égési sérülések, életre szóló nyomok, vérátömlesztés, bőrátültetés, hetekig tartó kórház.
Nincs tudomásom arról, hogy anyuékat a kórház vagy bárki feljelentette volna. Felnőtt koromban úgy gondolom csak elmondta volna vagy innen-onnan megtudtam volna. Véleményem szerint nagyobb büntetés volt nekik, hogy látták hogy szenvedek, amikor az égett bőrt szedték le rólam, mint bármilyen jogi felelősségrevonás.
Szóval nem tudom, ez 1985-ben volt, elképzelhető hogy akkor még más volt a szabályozás, mert mostanában többet lehet hallani olyat, hogy pl. kórház kezdeményez feljelentést a gyerek sérülése miatt a szülők vagy más ellen.
Elejtettem és eltörött a combcsontja. 2 hónapos volt. Természetesen nagyon rosszul viseltem, a mai napig kiráz tőle a hideg, pedig már 4 éve. Hála Istennek maradéktalanul felgyógyult, minden mozgásformát időben csinált, kifejezetten jó mozgású kislány.
Egy folyosón voltunk az égési sérültekkel, az ottani főorvossal olvastam később egy interjút, ahol azt mondta, ha 3 év alatti gyerek kerül hozzájuk, értesítik a hatóságokat, mert ez minden esetben gondatlanság. Egyrészt én is azt gondolom, hogy szegény szülőknek enélkül is éppen elég nehéz lehet, másrészt pedig akkor is eszembe jutott, hogy mi vajon miért "úsztuk meg".
8 napon túl gyógyuló sérülésnél kötelező hivatalból értesìtenie az ellàtó orvosnak a rendőrséget.
Aztàn a kórhàzi védőnő/ vagy a sajàt " körbeszimatol". Utàna döntenek arról, hogy mi legyen.
Feljelentésnél pedig az adott gyámügyis/ csalàdsegìtős, védőnő ügybuzgalmàn múlik. Àltalàban a védőnő elintézi egy nincs ott gond, gyanús vagy tuti baj van kategóriàval és megy tovàbb az ügy amerre adja, attól függően mit gondol. A gyàmügy szokott néha túlbuzgó lenni.
Fiamnak a suliba betörték az orràt. A kórhàzban előbb beszéltünk a védőnővel, mint a gyerek orvosàval. Mindenkinek szidtam a rendszert, hogy egy iskolaidőben az iskolàban történt balesetnél( onnan vitt be minket a mentő is!!!) engem illetve a pàromat (nevelőapja a fiamnak) gyanúsìtanak ahelyett, hogy az iskolàt vizsgàlnàk,hogy ez mégis hogyan fordulhat elő.
A rendőrök is ugyanezzel kezdték .
. pacekba megkérdezték,szoktuk e ütni a gyereket...(pfff biztos igent mondanék, ha verném), aztàn kihalgattàk a gyereket is (amit csak a jelenlétemben és a hozzàjàrulàsommal tehettek meg).
Magyaràn ha betöröm a gyerekem orràt,azt mondom nem én voltam,aztàn nem hallgathatjàk ki mert nem jàrulok hozzà,akkor megúsztam? Azért ez elgondolkodtató.
Utàna kb 1,5 hónappal még kijött a jólétis csaj is megnézni, hogy hogyan élünk hol lakunk...Milyen a gyerek szobàja. Körbenézett megàllapìtotta, hogy " szerető otthoni környezetben" neveljük és azóta sincs semmi. Annak ellenére, hogy 3x mentem a suli fenntartójàhoz,az igazgatóhoz, hogy ugyanmàr legyen kedves elmondani mi lett az eredménye a " belső vizsgàlatnak"? Mondjuk azóta extrém kedvesek és mindenre figyelnek a gyerekkel kapcsolatban, de sosem fog màr kiderülni, hogy mit is csinàlt a pedagógus az udvar màsik végén amìg betörték a fiam orràt...
Sz@r a rendszer úgy ahogy van,ahol nem kell ott időhúzàsból kutakodnak,ahol kellene ott meg " nem engedtek be"," nem kommunikatìvak a szülők,ellenségesek" mondatokkal letudjàk a dolgot.( làsd a fényevők illetve a gyönygyösi éhenhalt kisgyerek esete).
Nem tudom mások hogy vannak vele de én szörnyülködve olvasom hogy egy feljelentés alapján milyen herce-hurcán kell keresztülmenni. Az én 2 évesemen havonta vannak olyan foltok ami alapján egy rosszakaró simán feljelenthetne. Egyszer futás közben elcsúszott és a szemöldökénél lett egy seb, mert lefejelte a széket..
Remélem aki feljelentgetéssel szórakozik visszakapja majd az élettől amit megérdemel.
Viszont van egy másik oldala is a történetnek, én is kaptam 1-2 atyai pofont míg felnőttem és sokan mások is, nem lett bajunk tőle. Ennyiért manapság a gyerek is feljelentheti a szülőt, kicsit átestünk a ló túloldalára én azt hiszem. Érdekes hogy azok a gyerekek milyen nehezen kerülnek be a rendszerbe akiket ténylegesen vernek, kínoznak, éheztetnek, megaláznak a szüleik.
Nyomós ok kell ami miatt eljárást indítanak a szülők ellen és akár el is veszik a gyereket.
Fontos az is persze h mi történt és hogy szándékos volt-e. Egyik válaszoló írta h leejtette a babát és így törött el a combcsontja. Na ha ezt nem részegen tette vagy egyéb befolyásoltság alatt, hanem "csak" "ügyetlen" volt és egyszeri eset akkor nem fognak tovább foglalkozni az üggyel. Persze ha ismétlődne a dolog akkor igen.
Kislányom egyik ovistársát sajnos a nyár folyamán elvették a szüleitől és nevelőszülőkhöz került, másik városba. Nagyon megrázott az eset és nagyon sajnálom a kislányt. A szomszédok jelentették fel a családot (okkal!), pár napra rá már el is vették a gyerekeket. Ott az apa alkoholista volt, a családnak semmi pénze nem volt és még azt is piára költötték, meg állítólag sokszor bezárták a gyerekeket a házba és nem engedték ki meg ilyenek, azt nem tudom konkrét bántalmazás történt-e vagy "csak" elhanyagolás miatt vették el a gyerekeket. Pedig a kislány egy teljesen normális, aranyos, átlagos szép kislány volt, nagyon sajnáltam, down-kóros testvérét is elvették a szülőktől.
Azért sajnálom Utolsó, mert ilyen hercehurcákon kell átmennie ahelyett h boldog gyermekkora lenne. Nyilván szerette a szüleit és nem azt írom h nem kellett volna kivenni a családból, hanem azt, h egy átlagos gyereket még egy sima oviváltás is megviselhet, ez a kislány meg idegen helyre került idegen családhoz, kár h nem lehet gondtalan gyerekkora a családja körében. Nevelőszülőknél lenni sem a legjobb dolog, és valószínű h onnan is el fog kerülni előbb-utóbb, rosszabb esetben akár vissza is kerülhet az eredeti szüleihez is, ha úgy látják h ott javult a helyzet...
Megrázott az egész eset mert én szerettem azt a kislányt, a lányom is szerette, szokott vele játszani, hiányolja is h mért nincs most az ovis csoportban.
Egyébként tavaly még mikor ovis volt a kislány én szoktam néha az anyjával beszélgetni amíg vártunk a gyerekekre, és semmi kirívót nem láttam benne és nem gondoltam volna h ilyen helyzetben vannak. Nyilván én csak felszínes dolgoktól szoktam vele beszélni, de mindig nagyon barátságos és kedveskedő volt. Kár h ez derült ki róluk, megdöbbentett az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!