Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy tudnám erről leszoktatni...

Hogy tudnám erről leszoktatni a 1,5 éves kislányom?

Figyelt kérdés

Kislányom szeptember óta bölcsis....nyáron kevesbé, de most egyre jobban "hisztis" lesz...persze nem úgy, ahogy az ember a filmekben látja, hogy toporzékol stb....

bölcsibe kérdezem ott nem csinálja elvan szépen sétál játszik egy hangja sincs....

Velem és Férjemmel viszont elkezdte, ha nem sikerül valami hisztizik visít, csak tudassa, hogy mérges....ma is jövök haza liftbe nem akar beszállni mosolyog (ezt már egész hónapban játsza velem) utána liftből nem száll ki lefeküdt....

egyszer volt egy kisebb pár hetes passzív korszaka, ha nem tetszett neki valami lefeküdt én meg akkor nem figyeltem rá elmentem onnét....felpattant abba is hagyta....

viszont most idegesítő, hogy nem fogad szót elindul más merre kiszedi a kezemből a kezét, pedig aztán igazán próbáljuk nevelni, mert nem hagyom szó nélkül ha "rosszat" csinál.

Tehát rászólok, hogy mit nem szabad, megmondom neki, hogy nem szép dolog, hogy nem fogad szót...és ezek után vigyorogva mutatja a mutatóujjával, hogy nem...

Csak azért kérdezem, mert úgy tudom 3-4 éves korig alakul ki a jelleme, és jó lenne ha szót fogadna és nem 2 évesen röhögné telibe a szüleit....

Teljesen "normális" példa szerűen jó gyerek volt eddig...erre :D

Tegyük hozzá ezen kívül nincs vele más gond, csak azért jó lenne leszoknia erről.

Ötleteket tapasztalatokat várok :)

2016. okt. 11. 12:08
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Hallottál már a dackorszakról?

Ha nem, olvass!

2016. okt. 11. 13:04
 2/5 anonim ***** válasza:

Most is teljesen normálisan viselkedik. A dackorszak ilyen. Arra figyelj, hogy a tiltásokból ne legyen túl sok (kivéve, ami a testi, szellemi épségét veszélyezteti, de inkább preventíven kell hozzáállni, hogy ne is kerülhessen olyan helyzetbe), mert azzal lehet a kezdeményezőkészséget, kreativitást elég korán kiölni a gyerekből.

A külső tiltás pedig lassú folyamattal alakul belső fékké. Pontosan úgy, ahogy látod. Eleinte még csinálja, de közben mondja, hogy nem. Aztán idővel már korrigál, majd később nem teszi meg.

Ilyen liftes dolgoknál nem csinálnék nagy ügyet belőle. Figyelemelterelés. "Nézd, ott láttam egy békát, én megnézem! Hát, mire ideértél elment. Legközelebb biztosan megfogjuk!"

Ezzel kizökkented és tiltani vagy leszidni sem kell.

Az pedig normális, hogy dacol, kezd rájönni, hogy saját akarata van. Nem lényeges dolgokban engedjetek, vagy előre úgy legyen megrendezve, hogy korlátozott számú dologból választhat (pl. két szett ruhából, így nem fordul az elő, hogy rövidnadrágban indulna el novemberben)

"Erőszakot" akkor kell alkalmazni, ha az a kisebbik rossz. Például egészségügyi beavatkozások. Le kell fogni, ha oltást, injekciót kap (ott nem ellenkezhet, de nyugtatni, dicsérni érdemes), vagy ha az orrszívótól fél, viszont a pangó orrváladék szövődményhez vezetne. Vagy visszarántani és leszidni, tiltani, ha kifutna az autók közé - de itt is inkább úgy kell fogni a kezét, hogy álljon elő ilyen eset.

Olvasd el Mérei-Binét: Gyermeklélektan c. könyvében a korosztályra vonatkozó részt. Sok mindent megértesz és lazábban fogsz hozzáállni ehhez a korszakhoz. Mert ez még 1-2 évig el fog tartani.

2016. okt. 11. 13:10
 3/5 A kérdező kommentje:

köszi a gyors válaszokat....utána szoktam olvasni, viszont mostanában nincs sok időm :( kislányom is ezért lett bölcsis...mert ha nincs itt diplomamunkámon dolgozok.

köszönöm a felvilágosítást, amint lesz rá időm utánanézek, 2. válaszolónak elolvasom. :)

2016. okt. 12. 00:12
 4/5 anonim ***** válasza:
Szerintem,ha a bölcsibe nem ilyen,akkor erre mondjuk "hogy anyának szól"...veled. csinálja,nálad feszegeti a határokat!!Próbálkozik MEDDIG mehet el!!KÖVETKEZETESSÉG,KEDVESSÉG,HATÁROZOTTSÁG!!Ha valamire nemet mondasz,soha ne legyen belőle igen!!!
2016. okt. 12. 07:41
 5/5 A kérdező kommentje:

ja hát ezt eddig is így csináltuk, viszont most rájött arra, hogy NEM :D és akkor azért se

bár valaki írta a figyelemelterelést, hogy nézdd meg itt egy ... ez kezd beválni :D

2016. okt. 13. 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!