Mi a véleményetek a 14 év alatti gyerekek hajfestéséről, szőkítéséről?
Kisfiam általános iskola harmadikos osztályában már kettő kis srác van akinek a haja be lett szőkítve, de egész iskolájukban is egyre gyakoribb jelenség. :-o
Én úgy hiszem, egy 9-10 éves gyereknek még nem kellene ilyesmit megélnie, főleg nem fiúknak. Maradi vagyok vagy jól gondolom?
Még egy hajszínező zselét megértek, alkalmi eseményre, de hogy felnőtt módon befestik, kiszőkítik. :-(
"Mire megérted, amiket apád mondott, addigra ott áll melletted a fiad, aki nem hallgat rád." - régi mondás, de nagyon igaz!
A szakemberek szerint is, a felnőttnek kell észnél lennie, hiszen egy gyerek őket követi, utánozza. A szülőnek kell a szeleburdi csemetéket jó irányba terelgetnie. Ezt nem kamaszkorban kell elkezdeni, hanem miután kibújt az anyuka pocakjából. Ha megfelelő alapokat kap a gyerek, akkor van mire építeni a továbbiakat. Sajnos általános jelenség, hogy szülő néha gyerekesebb, mint a csemetéje. Legtöbb esetben ez köszönhető annak, hogy őt kizárólag kamaszkorában vették észre szülei, akkor is kizárólag erélyesen, parancsolóan, kioktató stílusban próbálták lebeszélni a buta vágyakról. Evvel traumát értek el nála, amely elleni lázadását akkor nem tudta kiélni, így saját gyerekének mindenféle értelmetlenséget megenged, sőt ő viszi bele. :-(
Hányszor lehet azt hallani: "Amit én nem kaptam meg, azt a gyerekem mind megfogja kapni, én mindent megfogok neki engedni. Tegye azt, amit ő szeretne! Nem fogom korlátozni." - Ez nagy butaság! Egy gyerek mindent akar, mindet szeretne kipróbálni, feszegeti a határokat. De ha nincsenek határok, akkor, mit üzenünk nekik evvel? Ugorjon a kútba?
Ha kis korban megértetjük vele, ezt szabad, ezt nem szabad, és elmeséljük, mit miért nem szabad, akkor megértő lesz egy idő után. Az apróságokkal kell kezdeni, babaként. Ne nyúlj a forró csapvízbe, mert meleg. Bele fog nyúlni, majd összeköti kis agyában, hogy nem mondott hülyeséget a szülő.
Ezt a kontrollviszonyt folyamatosan meg kell őrizni kamasz, de akár felnőtt korig, sőt, még utána is.
Nekem van két felnőtt (21-23 éves) gyerekem is, előző házasságomból. Máig kikérik véleményemet életük fontos dolgaihoz. Ha tetszik nekik, ha nem, általában megfogadják.
Nem szeretném a politikát belekeverni a témába, de köztudomású dolog, nagyban nem a népbutítás. Nem potyára olyan sok a primitív, gondolkodás nélküli ember. (nem csak nálunk, hanem világi szinten) :-(
(Épp a napokban olvastam, már Stephen King is ez ellen kampányol.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!