Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nálatok, hogy van a házimunka?

Nálatok, hogy van a házimunka?

Figyelt kérdés
Ahol otthon van a gyerekkel az anyu ott, apu mit és mennyit tud, szokott segíteni a háztartásban? Nálunk 22 hónapos a kisfiú. Kinél hogyan oldjátok meg?
2010. ápr. 18. 12:06
 1/4 anonim ***** válasza:

Az én fiam 2 éves, és pont abban a korban van, hogy mindenben "segíteni" akar... Ráadásul cicákat tenyésztek, és van egy cicapárom, akiknek a hosszú szőrük miatt rengeteget kell takarítanom. A száraztápot szétdobálják, amikor esznek, és jönnek rá a hangyák... Tehát sokat porszívózok, és sajnos felmosni is kell minimum kétnaponta.

Nálunk Apa, ha itthon van, néha besegít a mosogatásba, főzésbe, és a nagytakarítást is mindig hétvégére hagyom, amikor egész nap itthon van Apa. Néha a Nagyi is segít a fiúra vigyázni. A kertben levegőznek, sétálnak, én meg takarítok odabenn...

A kisebb napi házimunkákat (főzés, mosogatás) olyankorra időzítem, amikor a fiam alszik. Kialakítottunk egy stabil napirendet, kb ugyanakkor alszik el minden nap, és másfél-két órát alszik egyhuzamban. Ilyenkor csinálom a dolgomat.

Igaz, hogy én úgy gondolom, hogy a gyerek fontosabb, mint a házimunka, tehát ha egyik nap nem marad időm elmosogatni, olyankor sem esek kétségbe. Vagy megcsinálom este, ha a kicsim lefeküdt, vagy áttolom másnapra.

Tegnap vendégek jöttek hozzánk pici babával. Egész délelőtt takarítottam, mert ráadásul az egyik vendégcicától bebolhásodott a kandúrom... Tegnapelőtt éjjel fürdettem meg, kapott bolhairtó cseppeket, tegnap meg végigtakarítottam, fertőtlenítettem a lakást. A gyerek a Nagyival, meg Apával volt addig. Eléggé húzós nap volt, de megérte, mert csillogott a lakás, és nagyon jól sikerült a délután! Ráadásul a bolháktól is sikerült megszabadulnom... Egy ideig biztosan nem engedek be újabb vendégcicát a házba!

2010. ápr. 18. 12:25
 2/4 anonim ***** válasza:
A férjem pakolás mániás :) Igy ő elpakol, összepakol, mosogat, és ő takaritott hétvégénként. Ami nagy könnyebbség viszont: már van mosogatógépünk, száritógépünk és heti 1x takaritónőnk, igy végre magunkra is jut idő. Tudom, hogy ez most drágának tűnik, és az is, de annyira jó, hogy nem kell a szabadidőből ilyenekkel foglalkozni, úgyis olyan kevés van, mert én is férjem is dolgozunk, 1 éves a kisfiam. Szóval ha anyagilag megtehetitek, javaslom az automatizálást :)
2010. ápr. 18. 12:43
 3/4 anonim ***** válasza:

Szia! 20 hónapos lányom van, 27 hetes kismama vagyok. A párom egész nap dolgozik, sokszor napokig nincs itthon, munkája révén sokat utazik. Így kénytelen voltam megszokni, hogy mindenre egyedül vagyok. Nagyszülők se tudnak segíteni, mert még dolgoznak.

Van egy elég stabil napirendünk, ami úgy néz ki, hogy 6 körül kel a lányom, akkor eljátszik egy kicsit, én még ha akarok, nyugiban kávézgatok, olvasok egy órát. Utána a kicsit megreggeliztetem, közben nézi a bebe tv-t, majd szerencsére eljátszik egyedül is, szóval van pár nyugis órám a házimunkára. Naponta porszívózok, felmosok, mert két cica és egy kutya is él velünk. Ugyan kertes házban lakunk, de szabadon járhatnak ki-be.

Ha van bármi intéznivaló, bevásárlás stb. azt is délelőtt szoktam, de ilyenkor sietni kell, hogy délre ebéd legyen, akkor a párom hazaugrik kajálni. Ebéd után 1-1,5 órát alszik a leányzó, akkor szoktam vasalni, vagy bármi olyan munkát végezni, ami nem jár zajjal.

Délután 3-ra ha a fene fnét eszik, akkor is kész vagyok mindennel, uzsonna után megyünk barátnőmékhez, a kisfia a lányommal egyidős, szeretnek együtt játszani, vagy kimegyünk a játszótérre, vagy szimplán itthon maradunk és kertészkedünk. Itthon is van homokozó, hinta, így nem reklamál a lányka.

A párom abban segít, hogy ha időben hazaér a munkából, játszik egy kicsit a lányunkkal, gyakran ő is fürdeti. Ezalatt én vacsit csinálok, ágyazok, stb.

8 körül szopizunk, fél 9-re általában édesen alszik az ágyában a leányzó. Ha van lelkierőm, ilyenkor még összepakolok, elmosogatok, néha újra felmosok, hogy reggel rendre ébredjünk, ne kelljen kapkodni.

Hétvégén már korán nekiugrok a melónak, hogy ne kelljen végigdolgozni a napot. Ma pl. délelőtt 9-re mindenütt rend volt, elkészült az ebéd két napra, hogy holnap ne kelljen főzni, lement két mosás, stb.

A házimunkában nem szokott segíteni a párom, de nem is nagyon bánom, jobb szeretem magam csinálni. Szerintem az a titka, hogy nem pánikszerűen takarítani kell, hanem a rendet fenntartani. Úgy nincs egyszerre olyan rengeteg meló.

2010. ápr. 18. 12:53
 4/4 anonim ***** válasza:
az én párom elég trehány, így max azt tudom rábízni, hogy rakjon néha tüzet, porszívózzon fel (persze ha én is ott vagyok). Ő abban segít a legtöbbet, hogy rá tudom bízni a kisfiút, míg én takarítok, az nekem hatalmas segítség.
2010. ápr. 18. 20:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!