Második baba - GYED helyett táppénz? Megéri váltani? De hogyan lehet?
Kisfiam pont 2 éves lesz, amikorra a másodikat várjuk, november elején. Jelenleg tehát GYED-en vagyok. A 2. után kapott TGYÁS a minimálbér duplájának a 30ad része egy napra, azaz 2400ft körül. Ez így kevesebb lesz, mint a GYED. A 2. után is ugyanezt a GYED-et vagyok jogosult megkapni, szerencsére a maximum.
Tehát ahol valmait is tudok fogni, az max. ha most elmegyek táppénzre. De vajon ezt hogyan tudom megtenni? A munkáltatóm köteles visszavenni, ha "holnap" odaálllok elé és azt mondom, hoyg hello, akkor én ugyan itt vagyok, de mégsem, mert csak fizetnetek kell utánam. Nyilván ez nem fog jó hangulatot kiváltani, de ezzel sajnos nem tudok mit csinálni. Ti hogyan csináltátok?
Egy variáció létezik az ismereteim szerint vagy kettő.
' Lemondasz a GYED-ről és elmész GYES-re így elmehetsz táppénzre azt hiszem. Vagy lemondasz a GYED-ről és elmész táppénzre. De veszíted a védettséged.
Miért mondanál le a max GYED-ről?
Jár a másodikra is a max? Akkor meg ne csinálj semmit élvezd az anyaságot.!
Jár a másodikra is, és gondolkozom ezen, mert novemberig akkor nem a GYED maximumát kapnám, hanem első körben megkapnám a mostanáig járó szabadságaim után a full fizetést (lévén kivenném azokat), aztán pedig a fizum 70%-a, ami a GYED duplája kb. Azért gondoltam erre, mivel a TGYÁS így is úgy is gyér lesz, akkor legalább itt tudok fogni kicsit. Vagy hülyeségként látom? Írjátok ha igen, ezért kérdezem. :-)
Kitenni meg nem tudnak, mert terhes vagyok, védett vagyok.
szerintem a január 1-én érvényes minimálbér után fogják megállapítani a táppénzedet és annak 60%-a lesz a táppénz. ennek azért kérdezz utána. Mert a táppénz alapja a munkabér és te most hivatalosan fizetésnélküli szabadságon vagy. Így ha jár táppénz szerintem csak a minimálbér 60%.
De közelsem biztos.
Szia!Én is így szerettem volna.
Felhívtam az illetékes egészségpénztárat és elmondta az ügyintéző,hogy szabik után elmehetek táppénzre de ez már csak a fizunak a 60%-a és apa igényelheti a gyes-t.
Szia!
Én is így csinálom éppen, ahogy te. A kislányom okt-ben lesz 2 éves, a baba a pocakomban pedig aug-ra várható. Én megbeszéltem a cégemmel, visszavettek, kiveszem a szabijaimat, aztán betegszabi, táppénz, ez összesen 6 hónap ,erre az időszakra apuka kapja a GYES-t!
Így 6 hónap alatt elég szép kis összeggel kapok többet, mint most a max. GYED.
A táppénz alapja az előző GYED alapja lesz, a TGYÁS, és a GYED alapja pedig a mostani szabira és betegszabira kapott összeg, max a min.bér -szerese, tehát én a 2. baba születése után ugyanannyit kapok,mintha most maradtam volna végig GYED-en, azzal a különbséggel, hogy most 6 hónapig jobb a pénz!
Sokan nálam sem akarták megérteni, miért bonyolítom a helyzetet, de kb. 300.000 Ft-tal kapok most így többet a 6 hónapra!
Üdv.
Húúúú de jó visszajelzés, nagyon köszi!!!! Azt az egyet nem értem csak, hogy a táppénz alapj a mostani GYED alapja lesz - azaz a gyerek születése leőtti fizetésem? Sorry ha értetlen vagyok, de ezt nem vágom...
Nekem elég jó volt a bejelentett fizum, így bízom benne, hoyg én is mint Te, csak pluszhoz jutok, de nem bukok majd semmit...
14:14es vagyok.
Ha nem változott a bejelentett bérde akkor annak a 60%-a.
De ha azóta volt fizetés emelés a cégnél azt neked is kötelesek megadni és akkor azután a 60%-a.
Egyébként a tgyás-od és a gyed-ed nem fog változni a pici születése után,mert ahoz meg kellene lennie a 180 ledolgozott órádnak.Szóval majd a tgyás és gyed annyi lesz mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!