Az érdekelne, hogy honnan veszik az emberek az olyan
dolgokat, hogy aki vékony előbb érzi a magzatmozgást,
akinek széles a csípője biztos, hogy könnyen szül és
még a sok sok okosságot?
A szüleiktől és a nagyszüleiktől. Anyósom például azt hiszi, hogy az emberi belső egy nagy egész. Vagyis a gyomrod azért ég, mert a magzatnak van haja. Pedig egyébként nem világtalan, csak hát régen még genetika se létezett, nemhogy biológiaoktatás. A magyar oktatás színvonala meg területenként változó, nem biztos, hogy mindenhol olyan minőségi biológia oktatás folyik, hogy az anyjuktól hallott babonákat megsemmisítse (lásd, itt is szoktak ilyesmiket kérdezni, nem 70 évesek).
Egyébként a vékonyaknak általában vékony a hasfala, ezért kívülről jobban látható és érezhető a magzatmozgás. De nem azért, mert a lábuk vékony. A széles csípőt azért gondolják, mert a belső szélesség számít, de ilyesmit nem tudnak elképzelni, ezért azt hiszik, a külső számít.
2016. jún. 26. 06:45
2/11 A kérdező kommentje:
Igen,az addig oké,hogy annak idején ... De amikor huszonévesek meggyőződéssel magyaràzzàk,hogy miért is jó pl a széles csìpő...
Meg hogy a bőr alatti hàjrétegnek mi köze lehet vajon ahhoz,hogy belül mit érez a vàrandós... Ez kb olyan,hogy aki kövér annak nem fàj a vakbélgyulladàs,menstruàció,vesekő(kinek melyik van/volt/lesz).
A széles csípő,könnyen szül,tényleg baromság. Mint ahogy az ég a gyomrod haja van a babának. Eleve lehetetlen,mivel nem a gyomrodban hordod. Viszont az,hogy vékonyabb v.ki,és előbb megérzi a mozgást,abban szerintem van igazság....😊 aztán lehet hogy nem....
2016. jún. 26. 07:12
Mindenki hallja valakitől, és az emberek nagyrésze gondolkodás és utánajárás nélkül elhiszi, amit mondanak neki... Nekem is mondták, hogy könnyen fogok szülni, mert széles a csípőm (10 óra vajudás és teljes tágulás után nem jött ki a baba, császár lett), ha nem ég a gyomrom nem lesz haja (volt haja), nagy mellem van, sok tejem lesz (nem volt), napra pontosan félidőben mozdul(!!!) meg a baba, mivel én is 16 hetesen éreztem először, nyilván 32 hetesen szülnöm kellett volna (40 hetesen szültem) és még sorolhatnám a sok baromságot. Ugyanilyen hülyeség a toxoplazmával riogatni a macskás kismamákat. Egyetlen válasz van rá: az emberek hülyék.
2016. jún. 26. 08:00
Van, aminek van alapja és van, aminek nincs. Ha vékony valaki, kevesebb a zsírszövete, hasfala vékonyabb, jobban érezheti a mozgást, főleg mikor még a belső érzésekben bizonytalan, tapintással tutira érzi, hogy a baba az. Több szülésznőtől hallottam például, hogy akinek nagyobb a lába, az könnyebben szül, nyilván a csontozatra utal a lábméret, tapasztalatból mondják.
2016. jún. 26. 08:24
A szélesség nem baromság, csak épp nem csípő-, hanem medencekörfogat, amit speckó eszközzel mérnek- ha mérik.
2016. jún. 26. 09:33
Urolsó vagyok: és nem a két csípőlapát távolságát mérik, hanem a szemérem- és a farkcsont közötti részt.
2016. jún. 26. 09:34
Ezek általános népi tapasztalatok alapján leírt "okosságok". Nem mindenkinél igaz, de azt gondolom, hogy az, hogy a széles csípő és a nagy mell a termékenység jele, már az őskorban is ismeretes volt. Mi ezzel a baj? Nem igaz mindenkire persze, de ez most kb ugyanaz, hogy egy láncdohányos sem feltétlenül lesz tüdőrákos.
2016. jún. 26. 09:34
9/11 A kérdező kommentje:
Utolsó,most is a termékenység jele,de hormonàlis okok miatt gömbölyödnek ki a lànyok,nem azért mert tudnak majd egyszer szoptatni. Sőt aki termékeny,azaz pl szülés utàn is hamar visszaàll a ciklusa,az pl nehezebben szoptat vagy akàr el is apad a teje,de ez is àltalànosìtàs kivétel akad,de ez nem babona,hanem hormonàlis okai vannak. Kevesebb prolaktin szint.
10/11 A kérdező kommentje:
Szóval igen van olyan aminek van alapja: pl termékenység= gömbölyded idomok
és van aminek nincs: sìrni kell hagyni a babàt= tàgul a tüdeje.
Tehàt ami càfolhatò tudomànyosan vagy statisztikàval esetleg józan ésszel azok a tévhitek miért maradnak fenn? Sőt miért győzködnek màsokat ezekről néhànyan?
Ha valamit nem tudok utàna jàrok,annak ugyanúgy amit először hallok plàne ami fontos vagy érdekel. Ezek szerint sokan nem ilyenek...
Kapcsolódó kérdések: