Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért adhatók negatív jelentés...

Miért adhatók negatív jelentésű nevek?

Figyelt kérdés

MTA elveiből:

"Nem javasoljuk az olyan név bejegyzését, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt."

De közben az MTA saját névkeresőjében tálaltam pár negatív jelentésű nevet.

Pl.:

Lívió, Líviusz: jelentés: ólomszürke ; kékes ; irigy ; rosszakaratú

Zádor: erőszakos, heves

Zámor: romboló, pusztító

Zaránd: morgó, zsörtölődő

2016. jún. 13. 15:18
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Viszonlag kevesen nyomják folyékonyan az ógörög, latin, és egyéb hasonló nyelveket, az MTA nem erre gondolt jelentés alatt, hanem arra, amit te a magyar füleddel hallasz negatív jelentésűnek. Pl. Ördög.
2016. jún. 13. 15:24
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Marmint ami magyarul valami negativat jelent. Szerintem igy ertettek. Pl Zarándrol onmagaban senki nem mondja meg, hogy zsortolodot jelent. Mig az elso valaszolo peldaja, az ordog mindenki szamara egyertelmu, aki beszel magyarul.
2016. jún. 13. 15:34
 3/7 A kérdező kommentje:
De ezek tudatában van aki ezeket választja? És azokat nem zavarja?
2016. jún. 13. 15:46
 4/7 anonim ***** válasza:

Ezekről a nevekről az emberek általában nem tudják, hogy mit jelentenek. Amúgy a Líviusz szerintem nem feltétlenül negatív jelentésű, mivel több jelentése is van. Az, hogy ólomszürke, kékes, szerintem nem negatív. A Zádor sem negatív, ha azt vesszük, hogy hevest jelent. De még a Zámor sem az, hiszen rombolni, pusztítani nem minden esetben negatív dolog.

Amit nem lehet adni, az inkább például a Nemél, Sánta, Hazug, Szemét, Nemvagy, Haláld. Valaha ezek létező nevek voltak, ezeket a típusúakat gyűjtőnevükön óvónévnek hívják, és az ártó démonoktól akarták ezzel megvédeni a csecsemőket. Mostanra ez már nagyon morbid lenne, érthető, hogy már nem lehet ilyen neveket adni.

2016. jún. 13. 15:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Az én középső gyermekem neve Emma. Nevének jelentése: zivatar démona, háború istene. Ennek tudatában elgondolkodtunk rajta, hogy adjuk-e ezt a nevet, de végül úgy döntöttünk, hogy igen, úgy éreztük, illeti fog rá, és mindkettőnknek tetszett. Hát, tényleg elég viharos a természete a kisasszonynak :) Viszont csak a neve alapján nem gondolom, hogy bárki negatív jelentésre asszociál.
2016. jún. 13. 16:00
 6/7 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Sokan nem ismerik, vagy nem foglalkoznak a nevek jelentésével, hangzás alapján választanak. Pl. Lívia nekem egy helyes kislány, pedig ismerem a neve jelentését. Viszont sosem adtam volna, nem csak a jelentése miatt, de nem is tetszett a hangzása. Nálam úgy volt, hogy megtetszett egy név, majd megnéztem, mit jelent.
2016. jún. 13. 16:02
 7/7 anonim ***** válasza:
Az emberek nem nézik meg a nevek jelentését, sőt, többen csak azt nézik, hogy hívják az apját.:D Akit meg érint ez a rétegprobléma (mert mondjuk tudatosan választ nevet, végignézve az összes adhatót, megnézi a vezetéknevet hozzá, stb.), az meg megnézi a jelentését is.
2016. jún. 13. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!