Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Magzatvíz mintavétel hogyan...

Magzatvíz mintavétel hogyan történik?

Figyelt kérdés
2008. szept. 26. 10:49
 1/4 anonim ***** válasza:
83%

[link]

Amniocentézis

A beavatkozás során az anya hasfalán keresztül vékony tűvel a méh falán és a magzatburkon keresztül 15-20 ml magzatvizet szívunk ki. A beavatkozás vagy folyamatos ultrahang ellenőrzés mellett történik, vagy előzetes ultrahangvizsgálat során választjuk meg a tű optimális behatolási helyét. A magzatvízben lévő sejtek kizárólag magzati eredetűek és ennek megfelelően a magzatra jellemző valamennyi genetikai információt hordozzák. A legtöbb vizsgálathoz ezeket a sejteket előbb tenyészteni (mesterséges körülmények között szaporítani( kell, így az eredmény elkészüléséhez mintegy 3 hét a várakozási idő. Esetenként előfordulhat, hogy a sejtek tenyésztése eredménytelen, ilyenkor a beavatkozás megismétlése szükséges. Kivételes esetekben a magzatvízsejtek tenyészetében végzett vizsgálat nem nyújt egyértelmű eredményt és csak közvetlenül a magzati vérből végzett vizsgálat dönthet.

A genetikai célzatú amniocentézis általában a 16-18. terhességi hetek között történik. A beavatkozás minimális mértékben, mintegy 0,5%-kal emeli a vetélés kockázatát, és a fájdalom amivel jár, kb. megfelel egy izomba kapott injekció által kiváltott fájdalomnak.

2008. szept. 26. 10:56
 2/4 anonim ***** válasza:
79%
Nekem hüvelyen keresztül csinálták.Persze csak annyit láttam, hogy a doki felhelyezi a kacsát aztán meg vmi müszert vesz elő.Elég kellemetlen érzés volt.
2008. szept. 26. 11:01
 3/4 anonim ***** válasza:
79%
A magzatvizet a hasfalon keresztül veszik, pontosan úgy, ahogy az első válaszoló írta. Viszont én úgy tanultam, hogy hüvelyen keresztül a chorionboholyból vesznek mintát. Ezt nem nagyon szeretik csinálni, mert magasabb a fertőzésveszély, és egy meglévő fertőzés (pl. gomba) eleve kizárja ennek az alkalmazását. Ezt a 9-11. hét között csinálják.
2008. szept. 26. 11:15
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Különbség van a magzatvíz mintavétel és a magzati placenta mintavétel között. A magzatvíz vételt a szülés előtti napokban nézik, túlhordás esetén, hogy tiszta-e a magzatvíz. Hüvelyi úton csinálják. A lepény mintavételt (chorionboholy biopsia) 12-18 héten nézik, genetikai célzattal, hogy van-e valamilyen genetikai fejlődési rendellenessége a magzatnak. Ezt hasfalon keresztül nézik uh kontroll alatt csak a placentából. Nem nagyon fájdalmas, utána egy pár napot pihenni kell.
2008. szept. 26. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!