Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szülők: van végrendeletetek?

Szülők: van végrendeletetek?

Figyelt kérdés
Miért? Mikor csináltattátok? Mi van benne?
2016. máj. 11. 14:23
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Igen van és azért, mert a végrendeletben nem csak a vagyontárgyakról lehet rendelkezni, a ptk etekintetben nekem is megfelel, egyetlen gyermekem a törvényes örökösöm.

Amiért van:

- egyedülálló anya vagyok, ha hirtelen történne velem valami, annak, aki intézi az ügyeimet, legyen egy támasza, "leltárja" a vagyonomról- így időközönként aktualizálom, hogy mik azok, amiket "intézni kell" majd (pl. honnan kellene a kiskorú gyerekemnek vagy a nem velünk élő családtagnak egyébként tudnia, hogy mi a magánnyugdíjpénztáram számlaszáma, van-e a gyerek vagy az én nevemen megtakarítás, hol, milyen összeg, biztosítás, számlaszámok, kedvezményezettek, haláleseti meghatalmazás stb.)- így azért rendet hagyok magam után, ezzel megkönnyítve a gyerek további életét és anyagi biztonságát is

- természetesen ennek a végrendeletnek a létéről többen tudnak, a számomra fontos emberek kötül (külföldön élő testvér, itthon élő barátnő, másik külföldi országban élő volt férj stb.)

- mivel a volt férjem külföldön élő külföldi állampolgár, ezért ha történne velem valami, akkor az természetesen idő, míg hozzá pl. eljutna a hír, ide tudna utazni stb. Erre az esetre is rendelkeztem és megbeszéltem a legkedvesebb barátnőmmel, így is rendelkeztem, hogy addig ameddig a gyermek apja nem tud a kicsiért jönni, addig a barátnőmet nevezem meg ideiglenes gyámnak- erre azért van szükség, mert nincs Magyarországon élő közeli hozzátartozóm, így a kisfiam valószínűleg azonnal menne a gyermekotthonba stb.- ez hatalmas trauma lenne neki. Illetve mivel az édesapja külföldi állampolgár, így tartunk attól, hogy - hiába az édesapja- ha egy ilyen helyzet adódnak, akkor neki ügyintézésbeli, nyelvi gondjai lennének a hivatalokban- így a barátnőm az, aki tudna érdemben azonnal eljárni addig, amíg a kisfiam az apukájához nem kerül.

Amíg kiskorú a gyermekem, addig ugye az örökölt vagyon jellemzően gyámi betétben, gyámhivatali felügyelet alatt van. Sokszor okoz ez gondot a későbbiekben pl. megélhetésben, ingatlan eladásban- még ha a gyerek érdekében történne is. Ennek érdekében pl. a barátnőm és az exférjem a haláleseti kedvezményezettje pl. banszámlának, megtarításnak, önkéntes pénztári tőkének/hozamnak stb.- ez arra jó, hogy halálom esetén nekik a bankok/pénzintézetek még a hagyatéki végzés előtt is kifizetik a pénzt, így pl. a kisfiam ellátása, temetésem stb. nem terhel meg senkit. Sokan nem gondolnak erre, pedig érdemes lenne.

Az ugyancsak Nyugat-Európában élő testvéremmel is van közös vagyontárgyunk, ami halálom esetén a kiskorú gyermekemé lenne a törvényes öröklés szerint- ez viszont (ingatlan lévén) erősen korlátozná a testvérem tulajdonosi jogait is (pl. eladás esetén- gyámhivatali ellenjegyzés stb.)- pl. a végrendeletben kitértem arra, hogy halálom esetén a testvérem a gyermekem számára x értékben megváltja az örökségét- ebben mi a testvéremmel megállapodtunk oda-vissza, mert neki is van gyermeke.

Ugyanígy tudok arról, hogy a házas testvéremnek is van végrendelete arra az esetre, ha a férjével együtt halnának meg hirtelen: akkor az a kívánságuk, hogy az unokahúgomat én hozzam haza Nyugat-Európából és neveljem együtt a fiammal, amit én elfogadtam, ebben mi megállapodtunk kölcsönösen- ugyanígy ha valami véletlen folytán egyszerre halánánk meg a volt férjemmel (erre időben- térben kicsi az esély)- úgy én is úgy rendelkeztem, hogy a testvérem legyen a kiskorú gyermekem gyámja és kifejezetten kérem és hozzájárulok ahhoz, hogy nem Magyarországon fogják őt tovább nevelni, ellátni.

Ez fontos, mert enélkül az egyébként nagyon hasznos, gyermekek érdekeit védő gyámhivatal akadályozhatja is a későbbi gyámot.

Ok, az én helyzetem meglehetősen speciális, de mindenkinek ajánlom a haláleseti kedvezményezett lehetőségének kihasználását és ha végrendeletet nem is, a megbízható, közeli rokonokkal/barátokkal időnként közölni, hogy hol milyen vagyonok/kötelezettségek maradnának utánunk halálunk esetén.

2016. máj. 12. 09:17
 12/12 anonim ***** válasza:
Nincs.
2016. máj. 12. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!